Dit is waar de donaties van WTW naartoe gaan

Posted on

Wat is stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand & Umang?
In december 2011 reisde ik af naar India om gedurende drie weken mijn bijdrage te leveren aan de projecten van stichting 'Welzijn Kinderen van Bal Anand & Umang'. Deze Nederlandse stichting beheert een weeshuis (Bal Anand) en een zorgboerderij (Umang, wat 'hoop' betekent) in dit kleurrijke maar arme land, waar de bevolking geloofd in karma. Dit wil zeggen dat wanneer men in India gehandicapt geboren wordt, het volk gelooft dat de persoon in kwestie in een vorig leven wat verkeerd heeft gedaan. Geestelijk en lichamelijk beperkte kinderen worden om deze reden niet geaccepteerd en zelfs verstoten van de samenleving. Tijdens mijn verblijf heb ik mogen ervaren welke goede daden de stichting verricht om deze prachtige mensen toch een waardig en veilig bestaan te bieden, ook na hun achttiende levensjaar.


Zorgboerderij Umang tijdens zonsopgang.

Voor wie doen we het?
Vrij recent is een nieuwe kandidate voor Umang in beeld gekomen. Deze ondernemende en slimme dame, Jashree genaamd, woont met haar oude moeder in een kleine hut in de buurt van Umang, zonder elektra en sanitaire voorzieningen. Jashree is inmiddels een ster in quilten en het naaien van kleding. De quilts verkoopt ze in het dorp waar ze woont. Met het geld dat ze hiermee verdient, moet ze naast zichzelf ook haar moeder onderhouden.

Zo'n twee jaar geleden werd Jashree ziek. Door gebrek aan de juiste middelen zijn hierbij complicaties opgetreden, waardoor ze sindsdien niet meer kan lopen. Ze is door de stichting opgenomen in het CommunityOutreach programma, een kleinschalig project dat zich uitstrekt naar een dorpje in de omgeving van Umang. Voor de kinderen hier is nu medische zorg beschikbaar en zij kunnen naar school, omdat een aantal van hun ouders een baan hebben gekregen op Umang.


Jashree (op rechts) demonstreert haar Mehendi vaardigheden aan de bewoners van Umang.

Wat is de huidige stand van zaken?
Inmiddels verblijft Jashree twee dagen in de week op de zorgboerderij en krijgt hier fysiotherapie. In ruil hiervoor geeft ze naailes aan de andere bewoners. In deze lessen leert zij hen onder andere hoe ze kleding kunnen vermaken. Wanneer Jashree op Umang is, maakt ze gebruik van een rolstoel. Door de slechte ondergrond is dit bij haar thuis echter niet mogelijk. Ze beweegt zich hier kruipend over de grond voort.

Waar wordt het geld voor gebruikt?
Met tien procent van jouw orderbedrag kunnen we het leven van Jashree een stuk aangenamer maken en belangrijker nog, deze kanjer haar waardigheid teruggeven. Zo worden donaties van WTW gebruikt om de reiskosten van en naar Umang te betalen (€23 p/week voor twee á drie retours) en ook de fysiotherapie die ze hier krijgt wordt hiermee vergoed (€15 p/week voor twee á drie sessies).


De hut waar Jashree met haar moeder woont.

Wat zijn de toekomstplannen?
In de toekomst willen ik de mogelijkheden onderzoeken waarop we het huis van Jashree en haar moeder kunnen verbeteren. Ook denk ik - wanneer de oude versleten is - aan een nieuwe naaimachine, zodat ze haar bron van inkomsten niet verliest.

Heb je meer vragen over dit project, of misschien juist ideeën? Stuur me gerust een mail op we@wandertowonder.nl. Via de blog 'donaties' houd ik je zoveel mogelijk op de hoogte van acties die worden ondernomen met het geld dat vanuit WTW gedoneerd wordt.

Liefs,
Esmée

WANNA JOIN OUR CLUB?

Word member voor een fijne dosis inspiratie en informatie over nieuwe producten, donaties en travel guides.