Esmée's 10 favoriete fotolocaties in de Canadese Rockies

Posted on

Vandaag, 19 augustus 2019, is het 'World Photography Day'. Op deze dag in 1839 werd de Daguerrotypie - een vroege fotografische methode - vrijgegeven door de Franse overheid waarna deze door iedereen in de wereld kon worden gebruikt. Ter gelegenheid van dit memorabele moment in de fotografiegeschiedenis deel ik hieronder mijn tien favoriete fotoplekken in de Canadese Rocky Mountains.

1. Morant's Curve

Dit wijdse uitzicht met hoge bergtoppen, een deken van dennenbomen en in de voorgrond een vredige rivier met aangrenzend een spoorlijn is bijna te mooi om waar te zijn. Voor iedereen die hier in de buurt komt, is een stop op dit punt absoluut de moeite waard.

Het spoor is nog altijd in gebruik. En in dit deel van Canada worden de treinen tot wel 4 kilometer lang. Neem dus zeker even een moment de tijd om hierop te wachten als je planning dit toelaat. Heb je meer speling? Ga dan op een heldere dag voor zonsondergang naar deze plek en wacht op het sublieme moment voor je foto. Het is echt sprookjesachtig hoe de zon een gouden gloed over het landschap legt.

2. Castle Mountain

In al het natuurgeweld dat Canada te bieden heeft, ben ik toch wel erg van deze berg gaan houden. We zagen Castle Mountain voor het eerst aan het begin van onze reis, en ze deed me direct denken aan een bekende wallpaper uit Yosemite Park (Amerika). Castle Mountain is vanuit veel verschillende hoeken te bewonderen en fotograferen, dus onderzoek vooral wat voor jou het beste werkt. Ik maakte bovenstaande foto's nabij de rode kabelbrug op de afslag naar Bow Valley Parkway (vanuit Calgary) en vanaf de Bow Valley Parkway zelf. En zoals je ziet, met wat geluk spot je ook nog wild in de voorgrond.

3. Lake Louise

Natuurlijk kan Lake Louise niet ontbreken op deze lijst. Maar er zijn meerdere manieren om haar te fotograferen dan hoe de meesten het doen, namelijk vanaf het voetpad aan de kop van het meer, dat voor Chateau Lake Louise langsloopt. Wandel in plaats daarvan eens naar de Fairview Lookout aan de linkerkant van het meer (122m hoogtestijging), of neem het vlakke wandelpad rechtsom en neem je foto vanaf de kant van de gletsjer die Lake Louise van haar mooie blauwgroene kleur voorziet. Ook hier is het de moeite waard om je tijd te nemen, gedurende de dag zagen we het meer compleet veranderen.

4. Emerald LakeGroener dan groen, dit geweldige meer in de Rocky Mountains. Ook een bezoek aan Emerald Lake wil je dus echt niet overslaan. Je kunt helemaal rond het meer lopen, maar zorg dat je in dit geval niet te laat op de dag vertrekt. In verband met beren die hier in het wild leven, is het raadzaam om te gaan op momenten dat er meer mensen onderweg zijn. Wij hebben daarom besloten om niet de gehele ronde te maken, maar zijn aan weerskanten een stuk langs het meer gelopen en vervolgens weer omgedraaid. Dat leverden dan weer wel deze schitterende plaatjes op.

5. Natural BridgeNet voor Emerald Lake ligt een plaats genaamd 'Natural Bridge'. Hier ervoer ik voor het eerst de onwerkelijkheid van de Canadese natuur. Het is zo'n plek waarvan je, terwijl je ernaar kijkt, denkt: dit bestaat niet. En dus verdient hij wat mij betreft een plek tussen mijn tien favoriete fotospots in de Canadese Rocky Mountains.

Natural Bridge leent zich bij uitstek voor spelen met hoogten in je foto's. Ga eens op een andere, hoger of lager gelegen rots staan en kijk wat dit doet met het resultaat.

6. Peyto Lake

Zie jij al wat in de vorm van dit knalblauwe meer? Peyto wordt ook wel 'Fox Lake' genoemd. Maar is het een wolf of een vos? De meningen zijn er nogal over verdeeld, maar wat vast staat is dat Peyto behoort tot de meest prachtige meren van Banff National Park (en misschien zelfs van de wereld). Bijkomend voordeel: je loopt vanaf de parkeerplaats gemakkelijk naar dit fenomenale uitzichtpunt. Zoals je ziet hebben wij Peyto op twee momenten bezocht: voor het eerst in de periode van dooi en daarna nog eens in zijn zomervacht. Welke situatie spreekt jou het meest aan?

7. Sunwapta FallsDe zon reist al snel boven de boomtoppen uit in de zomerperiode, dus je wekker vroeg zetten loont hier echt de moeite voor een goede foto. Wij bezochten Sunwapta Falls tijdens zonsopgang in juni, ik geloof dat we er rond 07.30u waren. Met behulp van een app (ik gebruik WeatherPro) of door na te vragen bij tourist office kun je achterhalen hoe laat de zon opgaat in de periode van jouw bezoek.

8. Leach Lake

Dit magische tafereeltje is niet te zien op het hoofdpodium van de Icefield Parkway, maar speelt zich af langs een zijstraat. Rijd hiervoor vanuit het plaatsje Jasper richting de Icefield Parkway. Hier zie je al relatief snel de afslag naar weg 93A. Langs deze route vind je naast Leach Lake ook de meest prachtige camping waar ik ooit heb gestaan (Wabasso Campground, vraag om een plek bovenin aan het water) en Athabasca Falls. Zoals vrijwel iedere plek is ook Leach Lake sprookjesachtig tijdens golden hour (als de zon ondergaat). Ook bovenstaande foto's werden op dit moment van de dag genomen.

9. Mount ChristieDit is geen vast fotopunt, maar de weg naar de voet van Mount Christie zorgt er gegarandeerd voor dat je je even heel klein voelt. Hier komt het indrukwekkende karakter van de Rocky Mountains helemaal tot zijn recht. Deze foto is genomen op de hoofdweg ter hoogte van Athabasca Falls. Maak deze foto bij voorkeur bij zonsop- of ondergang, wanneer de langgerekte schaduwen over de weg voor interessante effecten zorgen.

10. Moraine Lake

Ik ga eerlijk met je zijn, op het eerste gezicht viel Moraine Lake me behoorlijk tegen. In de tijd van het jaar dat wij er waren, staat het water erg laag. Daarbij waren we er al vroeg om de drukte voor te zijn, waardoor er in het bebergde gebied nog veel bewolking hing. Even leek het nogal overtrokken, de populariteit van dit meer. We aten ons ontbijt rustig op en liepen een rondje. Vervolgens besloten we om te wachten tot de lucht zou opentrekken en dit moment te overbruggen met een dutje in de auto. Het werd het besluit van de dag. Ineens begrepen we allebei waarom Moraine Lake wereldwijd omarmt wordt. Het is misschien wel het meest onwerkelijke uitzicht dat ik tijdens onze reis door West-Canada heb gezien.

Ook voor dit meer geldt, het is vanuit vele verschillende hoeken te fotograferen, dus gebruik je creativiteit. Ik moet ook zeggen, vanaf de 'rock pile' die er ligt heb je een fantastisch uitzicht op de Valley Of The Ten Peaks. De resultaten liegen er niet om.

Vergeet trouwens ook niet omhoog te kijken (bijvoorbeeld naar Mount Temple op de parkeerplaats, waanzinnige berg!). Close-ups van bergtoppen kunnen verrassend goed uitpakken en geven soms zelfs een totaal andere indruk van een plek. Zie ook de winterse foto hierboven, op dezelfde dag genomen vanaf het pad dat rond Moraine Lake loopt.

Dit waren mijn tien favoriete fotoplekken in de Canadese Rocky Mountains. Voor wie nog twijfelt om naar dit deel van Canada te reizen: doen! Zeker als je van wandelen houdt. Het is een onvergetelijke ervaring en bovendien uniek om de natuur nog in zulke pure, intense vorm te ervaren. Wel doe ik hierbij graag een dringende oproep om met respect om te gaan met de natuur alles wat erin leeft. Helaas hebben we tijdens onze reis te vaak gezien dat toeristen stoppen voor bijvoorbeeld beren en zelfs uit de auto gaan om (uitgebreid) foto's van ze te maken. Dit resulteert in de meeste gevallen helaas in een slecht einde voor de beer en op termijn heeft dit ook op bredere schaal ernstige gevolgen. De dieren raken meer en meer gewend aan mensen en zoeken ze frequenter op. Geniet daarom van wat je onderweg tegenkomt, maar handel ook vanuit het belang van een dier en besluit bijvoorbeeld om zachtjes langs te rijden en je reis weer te vervolgen.

Heb je nog vragen over een reis naar dit deel van Canada? Stel ze me gerust! Dat kan in een mail naar we@wandertowonder.nl of in een (privé)bericht op Instagram (@wandertowonderlabel).

Have a nice World Photography Day!

Liefs,
Esmée
WANNA JOIN OUR CLUB?

Word member voor een fijne dosis inspiratie en informatie over nieuwe producten, donaties en travel guides.