Jouw personal guide door Cuba

Posted on☆ CASA PARTICULARES ☆

HAVANA:
Images of Centro Habana
Calle Salud 262, apartament 1-b entre Lealtad y Escobar, Havana, Cuba
Phone: (+53) 78 62 93 95
Email: chelycastro@live.com

VIÑALES:
Casa del Campo
Salvador Cisneros Road, number 12-A, Viñales, Pinar del Rio, Cuba
Phone: (+53) 01 53 71 56 94 (!)
Email: borisymileidi@gmail.com

CIENFUEGOS:
Casa Anay & Efrain
Avenida 60 #4728 entre 47 y 49, Cienfuegos, Cuba
Phone: (+53) 43 51 21 27
Email: efraingd88@gmail.com

TRINIDAD:
Hostal Rene y Mary
Julio Antonio Mella (Guasima) #355 entre Paz y colon, Trinidad, Cuba
Phone: (+53) 41 99 85 12 or (+53) 52 48 98 32
Email: reneymarytdad@yahoo.es

SANCTI SPIRITUS:
Casa La Ninfa
Máximo Gómez No 15 entre Calderón y Augusto Guardiola, Sancti Spiritus, Cuba
Phone: (+53) 53 61 45 29
Email: ninfahostalestrinidad@gmail.com
Website: www.casalaninfa.com/en/

VARADERO:
Beny's House
22 St. #504 between 3rd and 4th Ave, Varadero, Matanzas, Cuba
Phone: (+53) 45 61 21 39
Email: benync@yahoo.es☆ PLACES TO GO

HAVANA

Café O'reilly

Een schilderachtig koffietentje midden in Havana. De geur van vers gemalen koffiebonen komt je hier tegemoet. Ook ben je hier aan het juiste adres voor sandwiches en verse sappen.

Boekenmarkt
Nostalgie den top! Een oude boekenmarkt op het prachtige plein van Havana. Hoe vaak zie jij de gezichten van Fidel Castro en Che Guevara voorbij komen?

Sigarenfabriek
Bezoek een (oude) sigarenfabriek in Havana.

LET OP: Er wordt dagelijks een 'speciaal evenement' aangekondigd waarbij je als toerist eenmalig hoge kortingen kunt krijgen op de aanschaf van sigaren. Ga hier NIET op in, ook niet als het ogenschijnlijk mensen zijn die je vertrouwt. De sigarendoosjes zijn vervalst en de sigaren worden niet gemaakt met tabaksbladeren, maar met bananenbladeren. 

Dulceria Dona Teresa
Drink hier een overheerlijke Mojito met prachtig uitzicht op de boekenmarkt en voorbij komende mensen.

Havana Club
Geen bezoek aan Havana zonder een bezoek aan Havana Club (El Casa Del Ron). In het winkeltje kun je naast peperdure flessen rum ook Havana Club glazen en andere accessoires kopen. Leuk als aandenken!

El Restaurant Paris
Dit restaurant is gevestigd in een schitterend, monumentaal pand naast de kathedraal. Je betaald er dan wel wat meer dan gemiddeld, maar het eten is er heerlijk. Onder het genot van live muziek en uitstekende service is een geslaagde avond gegarandeerd.

Sía Kará Café
In deze vrij afgelegen straat naar het Capitool (Calle Barcelona) zou je een dergelijk tentje allerminst verwachten, maar de verrassing is daarom des te groter! Achter de deuren van dit hippe café is het één en al gezelligheid. Jong en oud komt hier bij elkaar om te borrelen en men is vrij om plaats te nemen achter de piano.

La Diciosa
Een fijne plek om je dag 's ochtends te beginnen en je te vergapen aan het voorbij komende volk. Neem hier bijvoorbeeld een American Breakfast, voor slechts 3,50 CUC. (Calle Obispo vs. Compostela)VIÑALES

Nice to know: In deze omgeving zul je regelmatig bomen tegenkomen met een opvallend rood gekleurde stam. De bomen zijn eerst groen, maar door het warme weer stoot de schors vocht af. Zodra dit vocht verwarmt wordt door de zon neemt de stam een rode kleur aan en vervelt tot slot. De Cubanen associeren deze bomen met toeristen en noemen het dus ook wel 'Tourist Trees'.

Polo Montañez
Voor wie graag met de voetjes van de vloer gaat, kan een dansje wagen in deze salsaclub, gelegen naast de kerk.

El Olivo
De Italiaanse heerlijkheden reiken zelfs tot in Viñales. Dit restaurantje zit regelmatig vol, dus wees op tijd.

Casa del Campo
Wij logeerden hier tijdens ons verblijf in Viñales en ik kan het iedereen van harte aanbevelen! Na je verblijf in deze casa heb je er een moeder bijgekregen. Gladys weet het al haar gasten op bijzondere wijze naar de zin te maken. De kamers zijn gezellig ingericht en schoon. En voor de meiden onder ons: say hola to a pink bathroom! En als klap op de vuurpijl is er een trap naar het dakterras, waar je een waanzinnig uitzicht hebt over Viñales en haar adembenemende omgeving (kijk hier bijvoorbeeld naar de zonsopgang of zonsondergang!).

Valle de Silencio
De naam alleen doet al een hoop rust vermoeden. En wat is nou een mooiere manier om een vallei te verkennen dan op de rug van een paard? Onderweg stop je bij de zogenoemde 'dry houses', waar tabaksbladeren gedroogd worden voor de productie van Cuba's beroemde sigaren. En als je wilt kun je zelf ook een hijsje nemen.

Cayo Jutías
Dit hagelwitte strand met azuurblauwe zee is al een plaatje op zich, maar het aangrenzende mangrovebos maakt het een plek als geen ander. Je kunt hier lekker uitrusten op een bedje en je tegoed doen aan een hapje en een drankje van het enige café op het strand, of je kunt tot uren toe dwalen door de mangroven.

El Balcon
Zonder meer het best bewaarde geheim van Viñales. In alle uren dat we op dit balkon hebben zitten turen over de vallei heeft slechts een handjevol mensen dit uitzicht met ons gedeeld. En het eten en drinken waren niet minder bevredigend. Deze plek mag absoluut niet ontbreken aan je bezoek aan Viñales!

TIP: Ga hier halverwege de middag naartoe, zodat je een poosje kunt genieten van het uitzicht voor de zonsondergang begint (die al even spectaculair is). Net voorbij El Balcon kun je (even) via een paadje naar beneden lopen, zo de vallei in!

Los Jazmines
De meer toeristische versie van El Balcon, een hotel op de berg met uitzicht over de vallei. Eventueel kun je je bezoek aan El Balcon hiermee combineren. Ga in dat geval eerst naar El Balcon en daarna pas naar het hoger gelegen Los Jazmines, zodat je langer kunt genieten van de zonsondergang.

3J Bar
Ik kreeg meteen associaties bij het horen van deze naam, maar het heeft er allerminst iets mee te maken. Desalniettemin is de 3J Bar minstens zo'n gezellig als ons Volendamse trio en 's avonds een populaire plek voor drankjes.

Overige tips:
☆ Koop een bak ijs met twee lepels bij de lokale supermarkt en ga vervolgens ergens buiten aan de kant van de straat zitten. Niets mooier dan het voorbij zien komen van allerlei bijzondere mensen.

☆ Huur een scooter om de omgeving van Viñales op eigen houtje te verkennen. De kosten hiervoor zijn 25 peso per dag + 50 peso borg (anno 2016).

CIENFUEGOS

Palatino
Midden in het centrum van Cienfuegos - en gevestigd in één van de oudste gebouwen van de stad - is dit een uitstekende plek voor een heerlijke cocktail. Persoonlijk kan ik de Piña Colada bijzonder aanraden, waarvan eventueel de 'virgin' versie (zonder alcohol) die ook zeker niet onder doet.

Florida Blanca
Nog relatief onontdekt maar daarom niet minder noemenswaardig is dit nog vrij nieuwe restaurantje. De bediening is er tevens erg vriendelijk en garnalen zijn de specialiteit van de kaart.

Laguna Guanaroca
Dit park ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Cienfuegos. De beste tip die ik je kan geven is: zorg dat je er bent op het moment dat de poorten open gaan. Dit vergroot de kans op een bezoek zonder overlast van andere toeristen. Onder begeleiding van een privé gids loop je het park in, die je interessante uitleg geeft over allerlei aanwezige planten en dieren. Het hoogtepunt volgt op de pier, waar je in een smalle kano een kraakheldere waterspiegel opvaart. De stralende ochtendzon en het vallende water van de peddels zijn slechts details van deze indrukwekkende scene. De groep flamingo's die verderop ongestoord staan te 'vissen', komt steeds dichterbij.

Muelle Real (MR)
Dit barretje aan het water verandert met name aan het einde van de dag in een ware hotspot. Als de zon ondergaat, het zeewater rustiger wordt en de lantaarns op de pier een gele gloed over de stenen uitspreiden is dit dé plek om de dag af te sluiten met een hapje en een drankje. (Aan het einde van Calle 29 - richting zee - op de kruising met Avenido 46)TRINIDAD

Playa Ancón

Uur snorkelen voor 10 cuc p.p. (verderop zee)

Sol Ananda
Dineren in dit nog gemeubileerde, koloniale huis is een unieke ervaring. Zelfs de bedden staan nog in de slaapkamers. Waar ga jij zitten?

Taberna Botija
De altijd drukke herberg Taberna Botija heeft met martelwerktuigen aan de muur op het eerste gezicht een wat luguber imago, maar de sfeer is alles behalve dat! Tafels en banken worden hier gedeeld en het eten is er heerlijk. Gezelligheid alom dus!SANCTI SPIRITUS

Casa la Nimfa
Mocht je besluiten het wat minder toeristische Sancti Spiritus te bezoeken is deze casa een absolute aanrader! Midden in de stad en gevestigd in een koloniaal pand, op het centrale plein! De kamers zijn mooi en schoon en de eigenaren zijn erg vriendelijk. Je betaald hier zo'n 20-25 cuc per nacht (anno 2016).

Hostal del Rijo
Ook als je niet in dit (wederom prachtige) koloniale hotel slaapt is het mogelijk om hier wat te eten in de binnentuin. Ter indicatie: voor een pasta betaal je zo'n 6 cuc en voor kreeft +/- 19 cuc. Ontbijten kun je hier voor 5 cuc p.p. Mocht je ook graag willen overnachten in dit hotel? Voor een overnachting moet je rekening houden met een prijs rond de 35 cuc per nacht.

Mesón de la Plaza
Een populair stoppunt voor busreizen, maar desalniettemin een prima restaurant om tussendoor wat te gaan eten! Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor soepen, sandwiches en complete maaltijden.

Taberna
Dit cafeetje - met kleine balkons - naast de Britse Yayabo brug is een fijne plek voor een tussenstop tijdens het wandelen.

Overige tip
☆Was je misschien nog van plan om in Cuba een flesje open te trekken of vind je het leuk om wat mee te nemen als souvenir? Koop dan een fles rum in de supermarkt van Sancti Spiritus. Door het weinige toerisme ligt de prijs per fles hier naar waarschijnlijkheid lager dan in andere (toeristische) steden. Voor een middelgrote fles van 3 jaar oud betaal je hier 4,50 cuc.SANTA CLARA

Che Memoriam

Che Guevara, één van de twee belangrijkste gezichten uit de Cubaanse geschiedenis. Hij ligt hier begraven en wordt samen met een groep andere soldaten herdacht. Bij het memoriam bevindt zich tevens een museum met voorwerpen, foto's en informatie over de Cubaanse revolutie. Erg interessant als je hier graag een beter beeld van wil krijgen.

TIP: Als je met de Viazul bussen reist kun je het memoriam in een paar uurtjes bezoeken vanuit het busstation. Het nadeel daarvan is dat je je spullen dan met je mee moet sjouwen, maar het voordeel is dat je er een overnachting (en dus tijd) mee bespaart.VARADERO

Brothers House

Deze casa is een absolute aanrader voor mensen die graag even willen bijkomen in Varadero, maar niet in het hart van het toeristische geweld willen verblijven. Brothers House biedt een rustige, fijne plek met eigen badkamer. Vanuit de straat loop je zo naar het strand en de oneindige promenade van Varadero.

La Esquina
Favorietje! De karakteristieke oldtimer bij de ingang trekt direct de aandacht. Dit restaurant was voorheen de favoriete plek van de beroemde Buena Vista Social Club en Compay Segundo. En hoewel je deze bands hier vandaag de dag niet zo gauw meer zult zien, treden er nog steeds regelmatig live bandjes op. De bediening is erg vriendelijk en het eten verrukkelijk.

Strandtent bij Calle 31
Ga bij Calle 31 het strand op en je ziet de palmbomen al boven de heg uit prijken. Heerlijk om hier overdag even lekker bij te komen van de felle zon. Onder het genot van een koud drankje heb je een fantastisch uitzicht op de onvoorstelbaar helderblauwe zee.

El Caney
Gevestigd op de hoek van Calle 40 en Avenida 1 is dit een fijne plek voor een groentesoepje in de middag.

Beatles Bar
Ben je niet vies van een dansje in de open lucht? Ga dan met de voetjes van de vloer in de Beatles Bar. Compleet met standbeelden van onze Britse helden.


WANNA JOIN OUR CLUB?

Word member voor een fijne dosis inspiratie en informatie over nieuwe producten, donaties en travel guides.