Marrakesh: city of colours.

Posted on

De populariteit van Marrakesh is in de afgelopen jaren flink toegenomen. En niet voor niets weten we nu, want deze stad heeft - aan met name mode en interieurliefhebbers (én fotografen) - heel wat te bieden.

Behalve de talrijke kleuren en oogstrelende architectuur die Marrakesh (en de rest van Marokko) in zich heeft, maakt het bekende Djemaa El Fna plein in het hart van de medina onderdeel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst. Waarom dat zo is, merk je er in de avonden, als de leegte wordt opgevuld met tientallen standjes, kringen mensen zich vormen rond muziek en spel en er over het hele plein gemoedelijk gezang klinkt.


Links: Jardín Majorelle. Rechts: de souks van Marrakesh.

Handig om te weten:
★ 'Medina' is het Arabische woord voor 'stad' en duidt op het oude gedeelte, dat vaak door stadsmuren wordt omringd.
★ 'Riad' is het Arabische woord voor tuin en is de benaming van een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnentuin.

De medina van Marrakesh huisvest honderden hotels, variërend van knusse en goedkope tot prijzige en stijlvol gedecoreerde riads. De meeste accommodaties zijn traditioneel aangekleed, met kleurrijke tegeltjes en een fraai dakterras. Gemiddeld kun je voor € 25,- per nacht een prima verblijfplaats boeken in de medina.
Gezien onze verwachting de dagen in Marrakesh voornamelijk buiten de deur door te brengen, verbleven we in hotel Sindi Sud. De kamer was klein maar schoon en het hotel bevindt zich om de hoek van het centrale plein. We betaalden hier €30,- voor twee overnachtingen (via Booking.com).

Sindi Sud
Riad Zitoun Lakdim Derb Sidi Bouloukat N109
Medina, 40000 Marrakesh, Morocco
Link naar Booking

Een leuk detail: in Marrakesh mag niet hoger worden gebouwd dan de palmbomen. Dat levert - zeker in de avond - een leuk uitzicht over de daken op!


Uitzicht vanaf het dakterras van Café des Epices.

Schouders en knieën: bedekken of niet?
Zoals je wellicht weet heerst in Marokko een strenge Moslimcultuur. Maar liefst 98,7% van de bevolking is Islamitisch. Dit houdt in dat mensen die zich verbinden aan dit geloof in elk geval vijf maal per dag bidden. Daarnaast is het voor hen belangrijk dat vrouwen zich bedekken in het openbaar. Maar wat betekent dit voor jou als gast tijdens bezoek aan Marrakesh?
Natuurlijk is het netjes om je als bezoeker aan te passen aan gebruiken van de cultuur waarin je te gast bent. Het voelde voor mij als vrouw daarom comfortabel om schouders en knieën te bedekken. Desalniettemin zijn de inwoners van Marrakesh wel wat gewend en loopt menig toerist rond in een weinig verhullende top of rokje. Ongeacht wat jouw keuze hierin is, houd hier rekening mee bij het inpakken van je koffer of backpack. Zeker wanneer je richting het platteland gaat, is het sterk aan te bevelen om ook kleding mee te nemen die je schouders en knieën (ruimschoots) bedekken.

De Souks
Een complex netwerk van overdekte straten en steegjes staat bekend als de souk van Marrakesh. Dit is niet veel meer dan een markt, maar wel met erg leuke spulletjes! En bovendien is dit de ideale activiteit op het heetste moment van de dag.
In tegenstelling tot veel andere landen heeft Marokko wat mij betreft echt leuke souvenirs. Je bent hier aan het juiste adres voor onder andere tapijten, rotan artikelen en dekens met vrolijke flosjes. Goed om in gedachten te houden: hoe dichter bij het Djemaa El Fna plein, hoe toeristischer de souks en hoe duurder de producten zijn. Probeer daarentegen de kleinere straten op te zoeken en kijk uit naar stands waar je mensen hun eigen producten ziet maken. Zo voorkom je dat je geld blijft steken bij tussenhandelaren en zijn de prijzen voor jou bovendien een stuk aantrekkelijker. Win-win dus!
Het is heel normaal om te onderhandelen over de vraagprijs. Een goede richtlijn is om je eerste bieding te starten op 1/3 van de vraagprijs. Als je uiteindelijk rond de helft kunt uitkomen zit je doorgaans goed. Uiteraard is het afhankelijk van het soort product dat je wilt kopen. Informeer bij verschillende verkopers naar de vraagprijs van een product om erachter te komen wat reëel is. Wil je een tapijt kopen? Lees je vooraf goed in op internet. Er zijn veel trucs om te controleren of je niet voor de gek gehouden wordt met een 'nep-tapijt'.

Let's Fly Away
Onder andere Transavia en Ryanair verzorgen op regelmatige basis vluchten naar Marrakesh. Met een taxi ben je vervolgens in zo'n twintig minuten in het hart van de medina. Ga je verder op pad in Marokko en huur je hiervoor zelf een auto? Plan je ophaalmoment dan op de dag dat je uit Marrakesh vertrekt. Zo kom je niet in de knoop met parkeerplekken en betaal je niet onnodig voor dagen dat je niet rijdt. Wij huurden onze auto bij Hertz, zij hebben - net als een aantal andere verhuurbedrijven - een kantoor in het nieuwe deel van de stad.


Links: de souks van Marrakesh. Rechts: door deze tapijtenwinkel neem je een shortcut naar de Saaditombes.

CAFÉ'S & RESTAURANTS

Café des Epices
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dit is één van mijn favoriete plekken om even bij te komen van de vele meters lopen door de stad. Café des Epices heeft een super fijn dakterras, compleet met rotan zonnehoeden. Geloof me, die zijn hier geen overbodige luxe. Bovendien kun je de zonsondergang vanaf hier ook erg mooi zien.

Adres: 1 Derb Aarjane, Medina، Marrakech 40000, Marokko
Instagram: @cafedesepices
Website: www.cafedesepices.ma/reservation

Nomad
Aan de overkant van des Epices en van dezelfde eigenaar, maar dan meer een diner-variant. En ook deze plek ziet er bloody-good uit! Voor dineren op het dakterras is reserveren vooraf wel aan te raden.

Adres: 1 Derb Aarjane, Medina، Marrakech 40000, Marokko
Instagram: @nomadmarrakech
Website: www.nomadmarrakech.com/reservation

Le Jardin
De laatste in het rijtje van dezelfde eigenaar. Maarja, laten we zeggen dat deze persoon smaak heeft. Ook Le Jardin is een niet te missen plek tijdens je Marrakesh trip. Ga hier naartoe voor een heerlijke lunch of diner en neem even een moment de tijd om te genieten van de prachtige, groene binnentuin.

Adres: 32 Souk Jeld Sidi Abdelaziz, Marrakesh 40000, Marokko
Instagram: @lejardinmarrakech
Website: www.lejardinmarrakech.com/reservation

I Limoni
Je zou niet verwachten dat achter het kleine deurtje zo'n prachtige binnentuin schuilgaat. Zeker in de avonden is het magisch, wanneer je dineert onder limoenbomen vol lichtjes. Naast Italiaans serveert dit restaurant ook Marokkaanse gerechten. We aten hier een tajine met vijgen, dadels en vlees en een met kip en limoen. Absolute aanraders!

Adres: 40 Dyour Saboun، Marrakech 40000, Marokko

Beldi Country Club
Dit zwembad is gelegen buiten de medina, maar met de taxi in zo'n twintig minuten te bereiken. Van horen zeggen is de service hier niet grandioos, maar de setting - compleet met gekleurde bloemenzee - zou dit dubbel en dwars goedmaken.

Adres: Km 6, Route de Barrage. "Cherifia" Marrakech, Marokko
Instagram: @beldicountryclub
Website: www.beldicountryclub.com

La Famille
Een insider tip van Marrakesh experts: ga lunchen bij La Famille, een zalige en - ook niet onbelangrijk - prachtig gedecoreerde plek. Let wel: reserveren is een must en er zijn twee shifts, één om 12.00u en één om 14.00u.

Adres: 34 Derb Jdid, Marrakech 40040, Marokko
Instagram: @la_famille_marrakech_
Telefoonnummer: +212 524 38 52 95

Zwin' Zwin' Café
Aan leuke lunchplekken geen gebrek, want ook het goed verstopte Zwin' Zwin' café is een veelbesproken winner. Volg de groene trap linea recta naar het mooie dakterras en geniet van het heerlijke zonnetje en bovendien prachtige uitzicht.

Adres: rue Riad Zitoun El Kedim، Marrakesh 40000, Marokko
Instagram: @zwinzwincafe
Facebook: Zwin Zwin Café

El Fenn
Door het Islamitisch geloof telt Marrakesh weinig plekken waar alcohol geschonken wordt. Toch zin in een borrel? Dan ben je bij El Fenn aan het juiste adres. Niet alleen een mooi hotel, maar ook een veel geprezen bar. Geniet hier met je wijntje van een zalige avond op het dakterras.

Adres: Derb Moulay Abdullah Ben Hezzian, 2, Marrakesh 40000, Marokko
Instagram: @elfennmarrakech
Website: www.el-fenn.com

Café Arabe
Weliswaar met Europese prijzen, maar deze chique bar is er zeker eentje om te onthouden voor tijdens je Marrakesh trip. Ook hier kun je zonder problemen genieten van wijntjes en cocktails.

Adres: 184 Rue Mouassine, Marrakesh 40000, Marokko
Facebook: Café Arabe
Website: www.cafearabe.com


Links: het plein bij Derb Rahba Lakdima. Rechts: Jardin Majorelle.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Djemaa El Fna

Het bekendste plein van Marrakesh is niet alleen overdag een plek om je ogen uit te kijken, maar met name 's avonds verandert deze plek in een ware Fata Morgana. Ook de grootste Moskee van de stad vind je hier terug.
Tip: Ga voor het avondeten even terug naar je hotel om alle waardevolle spullen in je tas of koffer te leggen. Zo hoef je je in de avond niet constant druk te maken over zakkenrollers op straat en kun je vol overgave genieten van alle indrukken van de stad.

Adres: Place de Marché Animée Jemaa el-fna by a-maps, 40000, Marokko

Bahia Paleis
Ga hier 's ochtends een beetje op tijd naartoe om de grootste drukte voor te zijn. Dit oude paleis werd ooit bewoond door een prins en is nu open voor bezoekers. De decoratie van muren en plafonds zijn indrukwekkend en ook de tuinen zijn een bezoek waard.

Adres: Avenue Imam El Ghazali, Marrakech 40000, Marokko

Dar Si-Saïd
Dit tapijtenmuseum vormt een mooie aanvulling op een bezoek aan het Bahia Paleis. Naast de eveneens indrukwekkende binnentuinen kom je hier ook meer te weten over de herkomst van de bekende Marokkaanse tapijten en de verschillende typen. Je kunt je kennis vervolgens meteen toetsen in de souks. ;-)

Adres: 8 Rue de la Bahia, Marrakesh 40000, Marokko

Jardin Majorelle
Deze beroemde tuin kwam jaren geleden in handen van Yves Saint Laurent en zijn man, die het uit de handen van projectontwikkelaars wilden houden. Hierna voegden ze nog vele planten toe aan de toch al prachtige botanische tuin. Een plek als deze is aan een legendarisch ontwerper als Yves wel toevertrouwd. De gebouwen in Jardin Majorelle hebben een felle, koningsblauwe kleur en overal vindt je kanariegele en turquoise details. Ook vind je er een kleine boekenwinkel en een mini-expositie van zijn beroemde 'Love' serie. Deze zelf ontworpen kaarten stuurde hij jaarlijks naar zijn dierbaren met de feestdagen.

Adres: Rue Yves St Laurent By A-Maps، Marrakesh 40000, Marokko

Saaditombes
Ondanks de drukte tijdens ons bezoek vond ik de Saaditombes zeker een bezoek waard. De met mozaïeken bedekte, koninklijke graven zijn een tijd vergeten geraakt. Pas in 1917 zijn ze herontdekt en gerestaureerd. Ook voor deze plek geldt: ga er op tijd naartoe om grote menigten te vermijden.

Adres: Rue de La Kasbah, Marrakesh 40000, Marokko

Ben Youssef Madrasa
Tot slot behoort ook dit paleis en museum tot de absolute must-sees in Marrakesh. Helaas werd het gebouw tijdens onze reis gerenoveerd, waardoor het tijdelijk gesloten was. Dus ook hier geldt: eentje voor op de bucketlist!

Adres: Rue Assouel, Marrakech 40000, MarokkoOm de hoek bij de Saaditombes.

CONCEPT STORES

Max & Jan
Een van de aller hipste conceptstores van de stad, maar sowieso leuk om even binnen te lopen! Alleen van de rotan ezel bij de ingang wordt je al vrolijk. Hungry voor nog meer Marrakesh Tips? De Nederlandse Claimy Anthonissen - weddingplanner en Marrakesh expert - maakte van haar Marrakesh Guide een boek. Deze is verkrijgbaar bij Max & Jan.

LRNCE
Alleen voor een bezoek aan deze winkel (gelegen buiten het centrum) zou ik al graag eens teruggaan naar Marrakesh. LRNCE maakt super eigentijdse en vrolijke producten. Het is design en daar betaal je ook voor, maar dan heb je ook wat. Alvast starten met sparen dus!

Chabi Chic
Het Mekka voor prachtig servies, mag ik wel zeggen. Simpelweg alles in deze winkel maakte me vrolijk (behalve de prijs). Wel érg leuk om inspiratie op te doen voor je shoppings in de souks, of ideaal voor degenen die liever voor gemak kiezen. Overigens: in de souks van kustplaatsje Essaouira heb ik veel vergelijkbare serviesstukken gezien voor aanzienlijk minder geld. Da's gewoon een tip. ;-)

~

URBAN JOURNALIST
Nog een leuke tip: download de app 'Urban Journalist'! Hierin delen gebruikers hun favoriete hotspots per stad met elkaar. En ook Marrakesh is represent! Hoppa. Je kunt plekken toevoegen aan je bucketlist en na je bezoek aan een eigen journal, zodat anderen hier ook inspiratie uit kunnen opdoen. Sharing is caring. ;-)

Heb je naar aanleiding van deze guide nog vragen? Mail gerust! Als we kunnen, helpen we je graag verder. :-) we@wandertowonder.nl
WANNA JOIN OUR CLUB?

Word member voor een fijne dosis inspiratie en informatie over nieuwe producten, donaties en travel guides.