Wat te doen in León, Nicaragua: hoogtepunten + tips

León is wat de huidige hoofdstad Managua zou moeten zijn: een stad met een rijke historie, indrukwekkende koloniale gebouwen en chaotische drukte in de straten. Maar ook musea met gerenommeerde kunstcollecties, hippe bars en restaurants en een befaamd uitgaansleven. Alsof dat nog niet genoeg is, vind je net buiten León een reeks vulkanen die je kunt beklimmen, waar je kunt kamperen en zelfs vanaf kunt glijden op een board. Bovendien sta je binnen dertig minuten op het strand. Lees hieronder wat er te doen is in León en wat je niet mag missen.

Vanaf de kathedraal in León heb je mooi uitzicht over de stad.

De ondersteunende beelden werden in 2008 aan de kathedraal toegevoegd als eerbetoon aan de bouwers.

#1 Beklim de grootste kathedraal van Midden-Amerika

De bekendste bezienswaardigheid van León is de witte kathedraal, die als een maagdelijk pronkstuk boven het centrum uitstijgt. Wist je dat deze kathedraal eigenlijk in Guatemala gebouwd had moeten worden? Het verhaal gaat dat de ontwerpen zouden zijn verwisseld. Waarschijnlijk tot genoegen van de Nicaraguanen, want tot op heden is dit grootste kathedraal van Midden-Amerika. Voor zo’n 3 dollar (106 córdoba per persoon) krijg je via de smalle trappen toegang tot het witte dak. Eenmaal boven word je gevraagd om je schoenen in de hand mee te nemen. Behalve een populaire plek voor foto’s is het een baken van rust en je hebt er bovendien mooi uitzicht over het centrum van León. Ieder bezoek duurt maximaal een half uur. Maar als je om 17.00u naar binnen gaat, de laatste mogelijkheid, mag je tot 18.00u boven blijven én kun je er de zonsondergang bekijken. Win-win! Kaartjes zijn te koop aan de rechter achterkant van de kathedraal en de ingang voor de toren zit aan de rechter zijkant vooraan.


Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 08.30u tot 12.00u en van 14.00u tot 17.00u (uiterlijk om 17.00u naar boven). Op zondag van 09.00u tot 12.30u.
Kosten
$3 per persoon (106 córdoba).
Niet vergeten
Identiteitsbewijs, zonnebril en fotocamera.

Het dak van de kathedraal in León is een populaire plek voor foto’s.

#2 Bekijk indrukwekkende kunst bij Museo de Arte

Liefhebbers van kunst kunnen hun hart in de breedste zin ophalen bij Museo de Arte Fundación Ortiz-Gurdián. Een hele mond vol, maar niet onwaarschijnlijk één van de meest noemenswaardige kunstmusea in Midden-Amerika. De in totaal zes koloniale huizen, gevestigd aan weerszijden van Avenida 3 Poniente in het centrum van León, werden vanaf 1999 aangekocht door de familie Ortiz-Gurdián en vakkundig gerestaureerd tot de prachtige gebouwen die het nu zijn. Met een toegangsticket mag je beide kanten van het museum bezoeken. In de brede gangen, binnentuinen en kamers van beide complexen sta je oog in oog met werken van zowel lokale artiesten als internationaal gerenommeerde kunstenaars als Picasso, Rembrandt en Chagall.


Openingstijden Dinsdag t/m zondag van 10.00u tot 17.00u.
Kosten
Toegangsprijs $3.50 voor toeristen, te koop aan de kassa in het hoofdgebouw.

In Museo de Arte worden kunstwerken van lokale en internationale artiesten tentoongesteld.

De kunstwerken in Museo de Arte hangen in brede gangen en rond binnentuinen.

#3 Glijd op een board van de helling van een actieve vulkaan

Nicaragua ligt in de Ring of Fire, een gebied dat zich uitstrekt langs de Grote Oceaan, gevoelig is voor aardbevingen en rijk is aan actieve vulkanen. Cerro Negro, dat zwarte berg betekent, is er daar één van. Vanuit León vertrekken tours waarbij je met een board van zijn helling kunt glijden. De activiteit van de vulkaan wordt constant gemonitord en tour operators beslissen op basis hiervan of het veilig genoeg is om te gaan. Dit kan overdag of met zonsondergang. Als je de tijd hebt, zou ik zeker de laatste optie kiezen. De oranje gloed geeft een magisch effect over de gitzwarte lavagrond en het uitzicht vanaf de top is waanzinnig. Bij helder weer kun je alle vulkanen in de omgeving zien liggen. Daarbij zijn bij de sunset tour ook drankjes en marshmallows bij het kampvuur, een ritje in de partybus en een diner in León inbegrepen. Je kunt volcano boarden in León ook boeken in combinatie met een shuttle naar het strand van Las Peñitas in de ochtend en middag. A day well spent!

Volcano Day en BigFoot zijn de populairste aanbieders. Volcano Day heeft doorgaans kleinere groepen dan BigFoot en wordt gerund door een Nicaraguaan. Een t-shirt en bandana zijn inbegrepen in de prijs. BigFoot is de grondlegger van het volcano boarden en wordt gerund door een Australisch koppel. Goed om te weten: je krijgt een overal, board, handschoenen, bril en rugzak die je op je buik bindt voor de afdaling. Daar kun je je telefoon of camera indoen (op eigen risico), maar er worden ook foto’s gemaakt die na afloop worden gedeeld. Je kunt goed je eigen tempo bepalen. Vanwege het stof raad ik je aan om kleding te dragen die vies mag worden. Om de afdaling te kunnen maken, loop je eerst 45-60 minuten de berg op. Dit wordt geclassificeerd als een moderate wandeling, maar het is goed te doen. Voor $5 kun je je board door een local naar boven laten dragen. Het volcano boarden zelf duurt slechts enkele minuten, maar de tour in zijn geheel maakt het tot een bijzondere ervaring.


Wanneer Vertrek om 08.00u ‘s ochtends of om 14.00u ‘s middags.
Kosten $30 - $35 per persoon.
Niet vergeten
Bandana’s en/of t-shirts om je oren en mond mee af te dekken, kleding die vies mag worden, 2 liter water per persoon, zonnebrand.

 

Tips

#1: Boek deze tour altijd via je hostel, want alleen dan is ook de ophaalservice inbegrepen. Als je direct bij de tour operator boekt, betaal je dezelfde prijs en moet je op eigen gelegenheid naar de tour operator.

#2: Bij een ticket voor volcano boarden bij Volcano Day, ongeacht het tijdstip waarop je gaat, is ook een transfer heen en terug naar het strand van Las Peñitas inbegrepen. Je kunt hier ook op een andere dag gebruik van maken. Zo verbleef ik daags na het volcano boarden een aantal nachten in Las Peñitas en kon ik met deze transfer ‘kosteloos’ die kant op.

 

Voor het volcano boarden loop je 45-60 minuten naar de top van Cerro Negro.

Voor het volcano boarden krijg je een jumpsuit, die je op de top aantrekt.

#4 Zoek verfrissing op het strand van Las Peñitas

Binnen 30 minuten vanuit het centrum van León sta je op het surfstrand van Las Peñitas. Ieder uur vertrekken er chickenbussen vanaf de bushalte bij Mercadito. De laatste vertrekt om in principe 18.00u-18.30u, maar dat wisselt nog weleens. Vanuit Las Peñitas gaat ook ieder uur een chickenbus terug naar León. De bus rijdt in Las Peñitas tot het einde van de straat en keert ter hoogte van La Barca de Oro om, waardoor je twee kansen hebt om hem aan te houden. Ook vanuit Las Peñitas vertrekt de laatste bus in principe om 18.00-18.30u. Bij sommige volcano boarding tours is een shuttle naar Las Peñitas, heen en terug, inbegrepen. Als je een nacht wilt verblijven in Las Peñitas, kun je je grote backpack achterlaten bij je accommodatie in León en met een kleinere tas die kant op reizen.


Kosten
+/- $1 per persoon.
Niet vergeten
Zonnebrand, water, zonnehoed, zwemkleding, zonnebril.

 
 

In het voormalig vissersdorp Las Peñitas vind je leuke bars en restaurants.

Ijskoffie’s helpen het hoofd koel te houden op één van de warmste plekken in Nicaragua.

Binnen 30 minuten vanuit het centrum van León sta je op het strand van Las Peñitas.

#5 Leer meer over León tijdens een free walking tour

Het is de ideale manier om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van een stad en wegwijs te worden in het centrum: de free walking tour. In de meeste grotere steden worden ze georganiseerd en ook in León leiden gidsen je met veel toewijding en plezier rond door de stad waar ze wonen en vaak ook zijn opgegroeid. Online kun je je kosteloos aanmelden voor deze wandeling en na afloop geef je de gids een vrijwillig bedrag. Dat is waar hij of zij inkomsten uithaalt. De bekendste aanbieder in León is ‘The Original Free walking tour León’, waar vijf jonge gidsen van rond de 25 jaar dagelijks groepen rondleiden.

Kosten Een vrijwillig bedrag.
Niet vergeten Water en een pet of hoed tegen de zon.

Tijdens de free walking tour kom je o.a. meer te weten over de geschiedenis van de stad León.

Gids Leo neemt je tijdens de free walking tour mee naar de markt om lokale dingen te proeven.

#6 Gooi je heupen los tijdens een les salsa of bachata

Als je gek bent op zwoele deuntjes en dansen wordt je misschien enthousiast van het idee om salsa of bachata te leren in een Latijns-Amerikaanse stad als León. Lessen worden, afhankelijk van het aantal personen, regelmatig in je hostel verzorgd, maar je kunt ook lessen bij de dansschool zelf volgen. Vraag ernaar bij de receptie van je accommodatie. Op donderdag, tijdens de wekelijkse salsa avond van Bar La Fabrica, kun je je geleerde skills vanaf 19.00u meteen in de praktijk brengen.


Kosten $10 per persoon per uur.
Waar Bij de dansschool of in je hostel. Informeer naar de mogelijkheden.
Niet vergeten Schoenen waar je goed op kunt dansen.

Coco Calala heeft niet alleen een heerlijk vegetarisch restaurant, maar verhuurt ook sfeervolle kamers en heeft een zwembad.

Waar overnachten in León?

Tortuga Booluda is een aanrader voor wie in een betaalbaarder hostel wil verblijven. Naast dorms zijn er mooie privé kamers, waarvan sommige ook met airco. Er hangt een relaxte sfeer in het hostel, er is een klein zwembad - maar voldoende voor een verfrissende dip - en ontbijt is inbegrepen.

Coco Calala is behalve een vegetarisch restaurant ook een prachtige verblijfplek. De Nederlandse Floor verhuurt verschillende slaapkamers in het koloniale pand via Airbnb.


 

Lees ook 6x lekker eten en drinken in León, Nicaragua

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Wat te doen in Las Peñitas, het surfstrand bij León