Wat te doen in Las Peñitas, het surfstrand bij León

Op zoek naar een plek in Nicaragua om te surfen, zwemmen en relaxen? Overweeg dan zeker een bezoek aan Las Peñitas. Dit bescheiden visserdorp aan de noordwestkust is dan wel geen verborgen parel meer, het aantal bezoekers ligt nog stukken lager dan bij populairdere plaatsen zoals San Juan del Sur. Op een half uur rijden vanuit de stad León sta je op het strand van Las Peñitas. Behalve goede golven en surfscholen vind je er ook een ongerept mangrovebos en komen schildpadden hier van augustus tot december aan land om hun eieren te leggen. In dit artikel lees je wat te doen in Las Peñitas en deel ik mijn tips voor de leukste plekken om te eten, drinken en overnachten.

Je kunt in de zee bij Las Peñitas ook zwemmen. De beste plek hiervoor is tegenover Simple Beach Lodge, aan de rechterkant van de rotsen.

Hoe lang verblijven in Las Peñitas?

Vanwege de korte reistijd vanuit León is Las Peñitas ideaal te bezoeken met een dagtrip, maar voor wie meer tijd heeft, is een langer verblijf zeker de overweging waard. Ik zou adviseren om 2 of 3 nachten door te brengen in Las Peñitas.


Vervoer vanuit León

Vanuit León vertrekt dagelijks in principe ieder uur een chickenbus vanaf de bushalte Mercadito. Soms duurt het langer, bijvoorbeeld omdat de chauffeur wacht met vertrekken tot de bus vol is. De rit duurt ongeveer een half uur. In Las Peñitas rijdt de bus tot het einde van de straat, om vervolgens ter hoogte van La Barca del Oro om te keren en terug te gaan naar León. Je hebt dus twee mogelijkheden om in of uit te stappen. Zwaai of roep simpelweg naar de buschauffeur om hem te laten stoppen. Dat kan op iedere plek. Als je aankomt in Las Peñitas is Simple Beach Lodge een goede stop om het strand op te gaan.

De andere mogelijkheid om vanuit León naar Las Peñitas te reizen, is met de shuttle van Volcano Day. Bij een volcano boarding tour is een retour shuttle naar Las Peñitas inbegrepen. Deze vertrekt dagelijks om 15.00u vanuit het kantoor van Volcano Day in León en keert ‘s avonds om 19.00u terug vanuit Simple Beach Lodge in Las Peñitas. Je bent vrij om te bepalen op welke dag(en) je heen en terug wilt gaan, dit hoeft niet op dezelfde dag te zijn als de volcano boarding tour. Laat de medewerkers van Volcano Day weten op welke dagen je gebruik wilt maken van de shuttle dienst, zodat ze je naam op de passagierslijst kunnen zetten.

Elk uur vertrekt er een chickenbus vanuit zowel León als Las Peñitas.

#1 Neem een surfles of verfrissende duik in de golven

De golven in Las Peñitas en directe omgeving zouden ideaal zijn voor beginnende en meer ervaren surfers. Je vindt er dan ook meerdere surfscholen. Instructeurs houden de condities dagelijks nauwlettend in de gaten om je een veilige ervaring te kunnen geven. Zwemmen is ook toegestaan, de beste plek hiervoor is voor Simple Beach Lodge, aan de rechterkant van de rotsen. Daar zijn de golven wat rustiger.


Wanneer Het hele jaar door.
Kosten Je huurt een surfboard voor +/- $10 per dag. Surflessen kosten +/- $20 per persoon en $35 voor een koppel per uur.

Het strand van Las Peñitas leent zich bij uitstek om te surfen. In het vissersdorp vind je verschillende surfscholen om je op weg te helpen, zoals die bij Mano a Mano hostel.

De palmbomen hangen vol vruchten in de rijkste oranje-gele kleur.

#2 Volg een yoga les

Werken aan je flexibiliteit is stukken leuker met mooi uitzicht, toch? In Las Peñitas worden op verschillende plekken yoga lessen georganiseerd. Moet gezegd: helaas heeft het toerisme door de politieke crisis en daarna covid een flinke klap te verduren gehad. En hoewel het weer gestaag groeit, is het nog niet terug op het oude niveau. Daarom zijn schema’s hier en daar noodzakelijk aangepast. Zo organiseerde Mano a Mano hostel eerst dagelijks yogasessies op het balkon tijdens zonsondergang, momenteel alleen op zaterdag. Hopelijk zijn dit soort initiatieven over een poosje weer op volle kracht. Gelukkig kun je bij een aantal yoga scholen in Las Peñitas nog steeds dagelijks terecht voor je portie rek- en strekoefeningen. Zo verzorgt Casa Ananda yogalessen op het dek bij restaurant La Barca del Oro. Vraag naar de mogelijkheden bij je accommodatie.

Wanneer Casa Ananda verzorgt dagelijks yoga lessen.
Kosten
+/- $10-15 per persoon, informeer naar actuele prijzen en lessen bij Casa Ananda of bij je accommodatie.
Niet vergeten Comfortabel zittende kleding en water.

SUA Grill & Chill is een heerlijke plek om de dag in Las Peñitas af te sluiten.

#2 Bekijk de zonsondergang bij SUA Grill & Chill en speel beachvolleybal

Met een cocktail in de hand, een goed bord eten voor je neus en je voeten in het zand is de zonsondergang nog net een beetje beter. Tel daar live muziek op zondag bij op en je snapt waarom SUA één van de betere plekken in Las Peñitas is om de zonsondergang te bekijken. Ook leuk: vlakbij SUA is het beachvolleybalveld van Mano a Mano hostel. Rond vijven in de middag verzamelt zich hier een clubje fanatiekelingen rond het volleybalnet en wie zin heeft, is van harte welkom om mee te doen.

#4 Ontdek natuurreservaat Isla Juan Venando per kayak of boot

Op een steenworp afstand van Las Peñitas ontspringt de rivier San Juan Venado met een uitmonding in de oceaan. Op een kayak dobber je haast als vanzelf het ongerepte mangrovebos van het natuurreservaat Isla Juan Venado binnen. Met wat geluk aan je kant spot je hier onder meer krokodillen, vele soorten vogels, dassen en leguanen. De route start voor La Barca del Oro en om hem in zijn geheel af te leggen, ben je zo’n vier uur kwijt. Twee uur heen en twee uur terug. Natuurlijk kun je ook voortijdig omkeren. Er worden ook boottochten naar het natuurreservaat aangeboden. Een gids kan je veel vertellen over de planten en dieren die je er kunt vinden en over het belang van dit bijzondere park.


Kosten
Kayaks gratis voor gasten van Mano a Mano hostel of te huur bij La Barca del Oro voor $12 per persoon voor 3 uur. Entree natuurreservaat $4,50 per persoon. Boottochten +/- $55 per persoon.
Niet vergeten Water, zwemkleding, zonnebrand en een t-shirt om je aanvullend te beschermen tegen de felle zon.

 

Wist je dat mangrovebossen vanwege de dichtheid van hun vele wortels een natuurlijk schild vormen tegen rampen en bedreigingen vanuit de oceaan? Helaas worden de bossen veel gekapt om ruimte te maken voor kwekerijen. Vijf organisaties uit Las Peñitas hebben de handen ineengeslagen voor een herbebossingsproject. De lege plekken in het 22 kilometer lange mangrovebos worden opnieuw aangeplant. Handje helpen? Dat kan! Lever gezonde mangrovezaden die je op het strand vindt in bij Rigo’s Guest House in Las Peñitas. Daar worden ze eerst in potten gezet en, zodra de zaden wortel schieten, kun je ze tijdens een begeleide tour eventueel zelf planten.

#5 Bekijk schildpadjes tijdens hun eerste reis naar de oceaan

Tussen augustus en december gebeurt er iets bijzonders in het natuurreservaat Isla Juan Venado. Dan komen de schildpadden die hier ooit zelf hun eerste meters naar het water aflegden namelijk terug aan land om eieren te leggen. In 2008 startte Palo de Oro, een organisatie in het natuurreservaat, met een eco project om de schildpaddenpopulatie te ondersteunen en zodoende meer schildpadden terug te laten keren naar de stranden van Nicaragua. De eieren die de volwassen dieren op het strand leggen, worden door medewerkers van het project - lokale families uit de gemeenschap - opgehaald om ze vervolgens op een veilige plek te laten uitkomen. De kleine schildpadden worden uiteindelijk onder begeleiding uitgezet voor hun eigen reis naar de oceaan. Een klein aantal toeristen mag hier getuige van zijn. Ook kun je de opvang bij Palo de Oro bezoeken. Hier worden de baby schildpadden ondersteund tot aan het moment dat ze worden vrijgelaten. Sinds 2021 heeft Palo de Oro als enige accommodatie in het natuurreservaat ook een klein aantal eenvoudige cabana’s die je kunt boeken voor een overnachting en bieden ze mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.

Wanneer Het legseizoen van schildpadden loopt van augustus tot december, met september en oktober als piekmaanden.
Kosten Op aanvraag.

Mano a Mano hostel heeft dorms en privé kamers. Door de lodge-achtige bouwstijl voel je je er snel thuis.

Overnachten in Las Peñitas

Mano a Mano Passieproject van een stel vrienden en uitgegroeid tot misschien wel het mooiste hostel op het strand van Las Peñitas. Er zijn verschillende hoekjes om je gedurende de dag te settelen en de lodge-achtige bouw maakt dat je je hier snel thuisvoelt.

Simple Beach Lodge Deze beach bar en hostel is alles wat de naam doet vermoeden. Tegelijkertijd heeft het alle ingrediënten voor een heerlijk verblijf: hangmatten, goede golven voor de deur en een menukaart vol lekkernijen.

Palo de Oro Als enige accommodatie in het natuurreservaat is het sinds 2021 mogelijk om een simpele cabana te huren voor een overnachting.

Bij Puesta del Sol kun je uitzonderlijk lekker Italiaans eten en bovendien leuk zitten.

De pizza’s bij La Puesta del Sol hebben een dunne, crispy bodem.

Eten en drinken in Las Peñitas

Goed nieuws voor liefhebbers van lekker eten en drinken! Op een plek waar je naast surfen voornamelijk komt om uit te rusten, is dat namelijk één van de voornaamste activiteiten. En het voordeel is: door de kleine omvang van het strandplaatsje bereik je binnen vijf minuten lopen alle leuke bars en restaurants. Mijn favoriete plekken om te eten en drinken in Las Peñitas zijn:


Mano a Mano
Het restaurant van dit hostel is ook open voor bezoekers van buitenaf. Ze vragen je dan wel minimaal 150 córdoba (zo’n vier dollar) te besteden. Rond vijven in de middag verzamelt een clubje fanatiekelingen zich rond het volleybalnet op het strand voor de bar en wie zin heeft, is van harte welkom om mee te doen.

SUA Zonder twijfel het beste restaurant óp het strand van Las Peñitas. Met een verse juice in de hand en een goede maaltijd voor je neus is de zonsondergang hier nog een beetje fijner. Op zondag is er live muziek.

La Puesta del Sol Dit vrolijke barretje is gevestigd aan de straatkant en wordt gerund door de Italiaanse Maximo en Emanuela, die samen met hun personeel uiterst smaakvolle gerechten voor je bereiden. Dit is het enige Italiaanse restaurant waar ik tijdens deze reis echt even het gevoel kreeg weer terug in Europa te zijn. Niet in de laatste plaats vond ik hier de beste cappuccino van Las Peñitas. Dat is in de avond dan wel niet helemaal naar Italiaanse tradities, maar daar maakten ze graag een uitzondering voor.

Simple Beach Bar Zoals de naam doet vermoeden, is dit een simpele beach bar en hostel. Tegeijkertijd heeft het alle ingrediënten voor een heerlijke middag: hangmatten, goede golven recht voor je neus en een kaart vol lekkernijen. De shuttle terug naar León staat hier sneller voor je neus dan je lief is. Of boek er een nachtje bij.

La Barca del Oro
In dit vegan restaurant in de haven kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Ook verzorgt Casa Ananda er dagelijks een yogales om 17.00u. Je hebt er prachtig uitzicht over het water en de kleurrijke bootjes die er dobberen.

 
Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Reisroute Costa Rica: 3 weken door het paradijs voor de avontuurlijke reiziger

Volgende
Volgende

Wat te doen in León, Nicaragua: hoogtepunten + tips