Complete reisroute San Pedro de Atacama met een huurauto + tips

Het woestijnstadje San Pedro de Atacama in het noorden van Chili wordt omgeven door uitgestrekte zoutvlaktes, vulkanen en kristalheldere lagunes. Daardoor is dit deel van Chili vooral populair onder avontuurlijke reizigers. In het kleinschalige centrum van San Pedro de Atacama, vol adobe huizen, zijn vooral sfeervolle bars, restaurants en reisbureaus gevestigd. Vanuit de hoofdstraat heb je magnifiek uitzicht op Licancabur, de meest iconische vulkaan in de wijde omtrek. Nagenoeg alle bezienswaardigheden in dit gebied zijn gemakkelijk bereikbaar met een huurauto. Ga floaten in een woestijnmeer, bezoek afgelegen geisers in het vroegste ochtendlicht en wandel door buitenaards ogende landschappen. Met deze reisroute van zes dagen ontdek je de mooiste plekken rond San Pedro de Atacama die je niet mag missen tijdens je bezoek.

San Pedro de Atacama wordt omringd door buitenaards ogende landschappen.

Hoeveel dagen heb je nodig in San Pedro de Atacama?

Veel reizigers verblijven in totaal 2 tot 3 dagen in San Pedro de Atacama, maar als je reisschema het toelaat, zou ik je aanraden om tussen de 4 en 6 dagen voor je bezoek uit te trekken. Er zijn immers zoveel spectaculaire bezienswaardigheden te ontdekken in de omgeving dat het zonde is om er maar enkele te mogen kiezen. In dit artikel deel ik mijn hoogtepunten en geef ik een advies over de tijd die je mijns inziens nodig hebt om de mooiste plekken rond San Pedro de Atacama te bezoeken.

Het weer in San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama ligt op een hoogte van ongeveer 2400 meter boven zeeniveau, nabij de Atacamawoestijn wiens klimaat bekend staat om zijn droogte. De beste reisperiode is tussen maart en november, wanneer de temperaturen overdag aangenaam zijn en de kans op regen minimaal is. De temperaturen kunnen sterk variëren, met hete dagen en koele nachten. Het is belangrijk om je hierop voor te bereiden en geschikte kleding mee te nemen tijdens je reis. Het weer kan snel veranderen, dus het is altijd verstandig om de weersvoorspellingen in de gaten te houden voordat je op pad gaat. Ook verstrekt het toerismebureau in het centrum waardevolle informatie over huidige weersomstandigheden en openingstijden van parken en bezienswaardigheden.

De omgeving van San Pedro de Atacama is ideaal om met een huurauto te ontdekken.

Vervoer in San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama is zowel goed te ontdekken met tours, die je in het centrum kunt boeken, als met een eigen huurauto. Zelf heb ik San Pedro de Atacama twee keer bezocht, in 2010 en in 2023, en als je budget het toelaat, zou ik adviseren om een auto te huren.

Een huurauto in San Pedro de Atacama heeft een paar belangrijke voordelen:

  • Je kunt meerdere activiteiten op een dag combineren, omdat je niet afhankelijk bent van vertrektijden van tours.

  • Je kunt druktes omzeilen, omdat je buiten de tours om op pad kunt.

  • Je kunt bezienswaardigheden bezoeken rond het beste lichtmoment voor betere foto’s.

  • Je kunt ‘s avonds zelf naar een donkere plek rijden nabij San Pedro de Atacama om de indrukwekkende sterrenhemel te bekijken.

  • Je kunt beter anticiperen op het weer en je planning eventueel nog op het laatste moment aanpassen.


Voor het huren van een auto kun je goed terecht bij Rent a Hilux. Dit is een kleinschalig verhuurbedrijf van auto’s in het centrum van San Pedro de Atacama, gerund door twee broers. Andere opties zijn bijvoorbeeld Europcar of Rent a Car, maar die verhuren alleen vanuit het vliegveld van Calama. Het nadeel daarvan is dat als je vanuit San Pedro de Atacama wilt doorreizen naar Bolivia, je niet terugkomt bij het vliegveld van Calama om de huurauto in te leveren. Rent a Hilux verhuurt zowel 4x2 als 4x4 modellen. Stem voordat je een auto huurt altijd goed af wat inbegrepen is bij de verzekering en wat niet.

Is zelf rijden in San Pedro de Atacama veilig?

Ja, dat is veilig. Sommige wegen zijn onverhard en bevatten kuilen, maar veruit de meeste wegen in de regio zijn netjes verzorgd. Denk er wel aan dat je door een afgelegen gebied rijdt, dus extra voorzichtigheid is altijd op zijn plaats. Als je de mogelijkheid hebt, regel dan een privé parkeerplaats bij je accommodatie waar je de huurauto ‘s avonds veilig kunt neerzetten. Er gaan verhalen dat jongeren in de nacht vanuit Calama komen om in te breken of zelfs auto’s te stelen. Zelf heb ik daar gelukkig geen ervaring mee, maar ik heb wel vernomen van een medereiziger dat er in hun huurauto is ingebroken. Laat sowieso geen waardevolle spullen in de auto of onnodig spullen in het zicht liggen. En zorg dat je standaard een grote jerrycan met water bij je hebt.

Heb je een 4x4 auto nodig in San Pedro de Atacama?

Je kunt een aantal bezienswaardigheden in de buurt van San Pedro de Atacama prima bezoeken zonder het hebben van 4x4 wielaandrijving, al vond ik het zelf erg comfortabel om wél te hebben. Onder andere de weg naar El Tatio is van erg slechte kwaliteit en bij Monjes de la Pacana (richting de grens met Argentinië) ligt veel los zand, wat deze twee bestemmingen moeilijk of niet bereikbaar maakt zonder 4x4 auto. Er zijn mensen die naar El Tatio reden zonder 4x4 wielaandrijving, maar dat zou ik je persoonlijk sterk afraden.

Voor al het overige geldt: het blijft woestijngebied, wat betekent dat de wegen soms plots onverhard zijn of diepe kuilen bevatten. Tot slot gaf het hebben van een 4x4 huurauto mij, naast extra mogelijkheden, ook een gevoel van zekerheid in een onherbergzaam gebied als de Atacama woestijn.

De enige plek die je van Rent a Hilux niet met een huurauto mag bezoeken - ongeacht of het een 4x4 is of niet - is Lagunas Baltinache. Vanwege de schijnbaar zeer slechte kwaliteit van de weg zou het risico op schade en ongelukken hier erg hoog zijn. Je kunt Lagunas Baltinache wel goed bezoeken met een tour.

Praktische tips voor je bezoek aan San Pedro de Atacama

  • Download een offline navigatie app op je telefoon zoals Maps.Me of OsmAnd Maps. Niet overal in de Atacama woestijn is goed bereik of staat de weg even goed aangegeven.

  • Volg het Instagram account van het toerisme kantoor in San Pedro de Atacama om op de hoogte te blijven van afsluitingen en weersomstandigheden bij bezienswaardigheden.

  • Neem voldoende contant geld mee, op veel plekken in San Pedro de Atacama kun je alleen met cash betalen.

  • Neem voldoende water mee als je gaat rijden met een huurauto, in de woestijn kan het weer snel omslaan en er is weinig koopgelegenheid onderweg.

  • Neem lagen kleding mee. Zeker op grote hoogte kan het weer snel omslaan.

  • Zorg dat je altijd met een volle tank op pad gaat. Onderweg kom je geen tankstations tegen. De Copec in San Pedro de Atacama is het enige tankstation in de buurt.

 

Voorkom hoogteziekte: het belang van acclimatiseren

Na het nodige uitzoekwerk tijdens mijn eigen verblijf in San Pedro de Atacama stelde ik met zorg deze reisroute samen, met alle praktische informatie die je nodig hebt om de hoogtepunten in dit gebied te bezoeken. Omdat een aantal van deze bezienswaardigheden op flinke hoogte ligt, is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te acclimatiseren. Het is gebruikelijk dat je symptomen van hoogteziekte ervaart als kortademigheid en mogelijk ook hoofdpijn. Sommige mensen ervaren ook misselijkheid. Het is super belangrijk om voldoende te blijven drinken en je tempo aan te passen aan de behoefte van je lichaam. Plaatsen als Valle de la Luna, Valle de la Muerte en Valle de Catarpe liggen op vergelijkbare hoogte met San Pedro de Atacama (+/- 2400 meter) en zijn goede activiteiten om je verblijf mee te starten. Als je de tijd hebt, is het nog meer aan te raden om met een dag niks te beginnen. Dit geeft je ook meteen gelegenheid om je huurauto op te halen en een aantal dingen uit te zoeken. Met deze informatie in je achterhoofd kun je desgewenst natuurlijk schuiven met de volgorde van deze reisroute en de momenten waarop je de hoogtepunten bezoekt.

Draag je steentje bij aan het ondersteunen van de Great Green Macaw populatie.

Dag 1: Waan je op de maan bij Valle de la Luna

Ochtend

Valle de la Luna is één van de absolute hoogtepunten nabij San Pedro de Atacama en is gemakkelijk bereikbaar met een huurauto. De vallei ligt op vergelijkbare hoogte met San Pedro de Atacama, waardoor ik je zou adviseren om dit park in de eerste dagen van je verblijf te bezoeken, zodat je lichaam kan wennen. De rotsformaties en zandduinen die door wind- en watererosie zijn ontstaan, geven een surrealistisch en buitenaards gevoel. Je waant je hier op de maan. Eén van de bezienswaardigheden in het park is het natuurlijk gevormde Amfitheater dat, zoals de naam doet vermoeden, sprekend lijkt op een amfitheater waar concerten worden gehouden. Daarnaast zijn er de Tres Marias, een formatie van drie grote zandstenen pieken die zouden lijken op Maria figuren. Hoewel velen die gelijkenis niet zien, dacht ik drie biddende vrouwen te waarnemen.

Behalve genieten van prachtige uitzichten op de vallei is het beklimmen van de grote zandduin Duna Grande een populaire activiteit. Na een hike bergopwaarts en door los zand wordt je rijkelijk beloond met een panoramisch uitzicht over de Maanvallei. Daarnaast kun je een fietstocht maken door Valle de la Luna. Je kunt het park het best vroeg in de ochtend of laat in de middag bezoeken, omdat de temperatuur dan aangenamer is en je de drukte kunt vermijden. Vergeet niet om voldoende water, snacks, zonnebrand en een hoed of pet mee te nemen tegen de felle zon. Een bezoek aan Valle de la Luna is wat mij betreft een absolute must tijdens je reis naar San Pedro de Atacama en zou, als ik moet kiezen, één van de activiteiten zijn die je niet mag missen.

Belangrijke informatie & tips over Valle de la Luna:

  • Openingstijden Het park is iedere dag geopend van 09.00 tot 17.00u, tenzij er veel regen is gevallen.

  • Kosten 10.800 CLP per volwassene. Tickets zowel online als aan de kassa te koop. Bij je toegangskaart is ook een bezoek aan het uitkijkpunt voor zonsondergang inbegrepen.

  • Parkeren Je kunt met je eigen huurauto of fiets door het park rijden. Bij de uitkijkpunten en bezienswaardigheden zijn parkeerplaatsen of parkeerhavens.

  • Niet vergeten Water, snacks, zonnebril, zonnebrand, hoed of pet, stevige en dichte schoenen, fotocamera.

Dag 1: Bewonder de zonsondergang over de maanvallei

Avond

Na je bezoek aan Valle de la Luna is het tijd om vanavond het besloten uitkijkpunt voor de zonsondergang te bezoeken. Vanaf hier bekijk je alle formaties waar je eerder vandaag doorheen wandelde vanuit een hoger perspectief. Het kan druk worden op dit punt, dus zorg dat je tijdig deze kant op gaat voor een goede plek voor zowel je auto als voor jezelf. Respecteer de afzettingen van de paden en stap er niet overheen.

Belangrijke informatie & tips over het besloten uitkijkpunt op Valle de la Luna:

  • Openingstijden Het uitkijkpunt voor zonsondergang is geopend tot uiterlijk 19.00u.

  • Kosten Een bezoek aan dit uitkijkpunt is inbegrepen bij een standaard ticket voor Valle de la Luna. Je kunt geen losse tickets kopen voor dit uitkijkpunt.

  • Parkeren Bij de ingang van het uitkijkpunt is een parkeerplaats.

  • Niet vergeten Water, zonnebril en fotocamera. Let op: etenswaren zijn niet toegestaan.

Dag 2: Ga floaten op een woestijnmeer

Ochtend

In het noorden van Chili vind je veel zoutvlaktes en woestijnmeren. In een aantal van deze meren is het mogelijk om te ‘floaten’. Dat wil zeggen: zwemmen zonder inspanning. Het water van deze meren is namelijk zo zout dat je blijft drijven. Dat geeft een bijzonder gevoel van gewichteloosheid. De populairste plek om te drijven op een woestijnmeer is in één van de acht Lagunas Baltinaches, maar hier rijden tourbussen inmiddels af en aan. Nog wat minder ontdekt maar zeker zo fijn is Laguna Piedra, dat bij het bekende Laguna Cejar ligt. Terwijl je hier ligt te dobberen, heb je fenomenaal uitzicht op de vulkanen in de omgeving. Met hetzelfde toegangskaartje kun je ook het naastgelegen Laguna Cejar en Laguna Baltinache bewonderen (niet te verwarren met de populairdere Lagunas Baltinache die ik hierboven beschreef), die op loopafstand liggen van de plek waar je kunt floaten. In Laguna Cejar en Laguna Baltinache mag niet gezwommen worden, maar mogelijk spot je hier wel flamingo’s, andersoortige vogels en hagedissen. Naast de parkeerplaats is een gebouw met toiletten en buitendouches om je op te frissen voor je weer in de auto stapt.

Belangrijke informatie & tips over Laguna Cejar & Laguna Piedra:

  • Openingstijden Iedere dinsdag gesloten. Overige dagen entree voor particulieren tussen 09.00u en 12.00u. Iedere bezoeker krijgt maximaal 30 minuten om te floaten in het zoute water.

  • Kosten 15.000 CLP per volwassene. Raadpleeg voor actuele prijzen de website van Laguna Cejar en Laguna Piedra. Let op: je moet je ticket vooraf online kopen.

  • Parkeren Er is parkeergelegeheid bij de ingang.

  • Niet vergeten Water, zwemkleding, zonnebril, handdoek, slippers tegen de hete stenen, fotocamera. T.b.v. het water is het niet toegestaan om je voor het zwemmen in te smeren met zonnebrand.

Dag 2: Bezoek Laguna Tebinquinche

Middag

Nog zo’n parel in de omgeving van San Pedro de Atacama: het Tebinquinche meer. Je kunt hier een mooie wandeling maken langs de oevers en de uitzichten zijn ronduit spectaculair. Bij de ingang van Laguna Tebinquinche, die tussen 13.30u en 14.30u is vanwege lunchpauze, liggen ook de twee rondvormige meren van Ojos del Agua. Hun wateren weerspiegelen een heldere reflectie van de omgeving en dat biedt onder meer leuke mogelijkheden voor het maken van foto’s.

Belangrijke informatie & tips over Laguna Cejar & Laguna Piedra:

  • Openingstijden Entree van 09.30u tot 13.30u en van 14.30 tot 18.30u. Daartussen is het personeel met lunchpauze.

  • Kosten 5.000 CLP per volwassene. 2.000 CLP voor kinderen van 5 tot 14 jaar. Kinderen tot 4 jaar gratis. Tickets worden aan de kassa verkocht.

  • Parkeren Je mag het park betreden met je eigen huurauto.

  • Niet vergeten Water, zonnebril, hoed of pet, zonnebrand, fotocamera.

Dag 2: Hike naar een weergaloos uitzicht over Valle de la Muerte

Namiddag

Valle de la Muerte is één van mijn favoriete bestemmingen in San Pedro de Atacama. Deze fascinerende vallei ligt vrij kortbij het centrum van San Pedro de Atacama. Het landschap is uniek en spectaculair met rode en oranje rotsen, zandduinen en ravijnen. Valle de la Muerte en de nabijgelegen Valle de la Luna staan vooral bekend om de weergaloze zonsondergangen die je er kunt bekijken. Vroeger was de Valle de la Muerte zelf ook toegankelijk, maar inmiddels is hij helaas alweer geruime tijd gesloten voor publiek. Wel kun je het nabijgelegen Pukará de Quitor bezoeken. Over een goed aangelegd pad hike je in zo’n 45 minuten tot anderhalf uur bergopwaarts naar dit spectaculaire uitzichtpunt. Vanuit hier heb je een waanzinnige helikopterview over Valle de la Muerte en Valle de Catarpe. Draag bij voorkeur stevige schoenen voor deze wandeling en bezoek Pukará de Quitor in de vroege ochtend of late middag voor het mooiste effect.

Belangrijke informatie & tips over Pukará de Quitor bij Valle de la Muerte:

  • Openingstijden Dagelijks entree van 08.30u tot 18.00u. Iedereen moet om 19.00u beneden zijn. Tickets kun je kopen aan de kassa.

  • Kosten 5.750 CLP per volwassene. Kinderen tot 6 jaar gratis. Raadpleeg voor actuele prijzen de website.

  • Parkeren Bij de ingang is beperkt parkeergelegenheid langs de onverharde weg.

  • Niet vergeten Water, stevige schoenen, zonnebril, zonnebrand, fotocamera.

Dag 2: Bekijk gratis de zonsondergang over Valle de la Luna

Avond

Valle de la Luna is één van de bekendste bezienswaardigheden rond San Pedro de Atacama en is op zichzelf zeer de moeite waard te bezoeken. Als je deze reisroute volgt, heb je dit park gisteren bezocht. Met een ticket voor Valle de la Luna kun je in de avond een besloten uitkijkpunt bezoeken voor zonsondergang. Daarnaast is er nog een ander indrukwekkend uitkijkpunt over de Maanvallei die gratis te bezoeken is. Wat mij betreft zijn ze allebei de moeite waard. Je bereikt het gratis uitkijkpunt op Valle de la Luna gemakkelijk met een huurauto of met een fiets die je in San Pedro de Atacama kunt huren. Vraag bij je accommodatie naar de mogelijkheden.

Belangrijke informatie & tips over het gratis uitkijkpunt op Valle de la Luna:

  • Openingstijden Altijd.

  • Kosten Gratis toegang.

  • Parkeren Langs de weg is een parkeerhaven.

  • Niet vergeten Water, stevige en dichte schoenen, zonnebril, fotocamera.

Dag 3: Ervaar de pure perfectie bij Laguna Miscanti & Laguna Miñiques

Ochtend

Laguna Miscanti & Laguna Miñiques liggen op ongeveer 115 kilometer ten zuidoosten van San Pedro de Atacama en zijn goed te bereiken met een huurauto. De rit er naartoe is adembenemend door de indrukwekkende landschappen van de Atacama-woestijn. Bij aankomst word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht op helderblauw water, omringd door imposante vulkanen. De lagunas zijn onderdeel van het natuurreservaat Los Flamencos en het grootste meer, Laguna Miscanti, heeft een bijzondere hartvorm. Het water is een mix van zoet en zout. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend te gaan om optimaal van de lagunes te kunnen genieten. De meren liggen op een hoogte van ruim 4100 meter, waardoor je kortademigheid kunt ervaren. Vergeet daarom niet om voldoende water te drinken.

Belangrijke informatie & tips over Laguna Miscanti en Laguna Miñiques:

  • Openingstijden Entree vanaf 09.00u bij de lagunes, d.w.z. vanaf 08.00u aanmelden in Socaire.

  • Kosten 10.000 CLP per volwassene. Raadpleeg de website voor actuele prijzen.

  • Parkeren Langs de meren zijn verschillende parkeerhavens van waaruit je naar uitzichtpunten kunt wandelen.

  • Niet vergeten Water, stevige schoenen, zonnebril, zonnebrand, fotocamera.

 

Let op:

Je moet je ticket online kopen vóór je bezoek aan Laguna Miscanti en Laguna Miñiques. Ieder ticket heeft een tijdvak. Uiterlijk één uur voor aanvang van jouw tijdvak moet je je melden bij de balie in Socaire. Zonder aanmelding wordt je niet toegelaten bij de lagunes. Vanuit Socaire is het nog ongeveer een half uur rijden naar de ingang van de lagunes.

Je kunt een combinatie ticket kopen voor een bezoek aan zowel Laguna Miscanti & Laguna Miñiques (op één plaats) als aan Piedras Rojas. Op de website kies je het ticket van jouw gewenste volgorde (eerst een bezoek aan de lagunes, of eerst aan Piedras Rojas).

Dag 3: Ontdek het surrealistische Piedras Rojas (Aguas Calientes)

Middag

Piedras Rojas, ook wel Aguas Calientes genoemd, is uniek vanwege de rode steenformaties die gedurende duizenden jaren door vulkanische activiteit en erosie zijn ontstaan. De rode rotsen vormen een opvallend contrast met de helderblauwe lucht. Behalve dat Piedras Rojas op zichzelf een onvergetelijke plek is om te bezoeken en de route er naartoe al prachtig is, kunnen fotografen hier hun hart ophalen. Als je Piedras Rojas bezoekt, is het de moeite waard om na je bezoek nog een klein stukje door te rijden naar Laguna Tuyajto, dat langs dezelfde route ligt. Het is aan te raden om een 4x4 huurauto te gebruiken, aangezien de wegen in dit gebied vaak onverhard en hobbelig zijn. Vanuit San Pedro de Atacama is het ongeveer een uur rijden naar de lagune. Houd er rekening mee dat je op grote hoogte bent en het dus belangrijk is om voldoende water te drinken. Op de terugweg van Piedras Rojas in de richting van San Pedro passeer je de Tropic of Capricorn, ofwel steenboksring.

Belangrijke informatie & tips over Piedras Rojas (Aguas Calientes):

  • Openingstijden Entree vanaf 09.00u bij de lagunes, d.w.z. vanaf 08.00u aanmelden in Socaire.

  • Kosten Enkel Piedras Rojas bezoeken 10.000 CLP per volwassene, 15.000 CLP p.p. voor een combi ticket. Raadpleeg de website voor actuele prijzen.

  • Parkeren Bij de ingang van Piedras Rojas is een parkeerplaats.

  • Niet vergeten Water, zonnebril, zonnebrand, fotocamera.

 

Let op:

Je moet je ticket online kopen vóór je bezoek aan Piedras Rojas (Aguas Calientes). Ieder ticket heeft een tijdvak. Uiterlijk één uur voor aanvang van jouw tijdvak moet je je melden bij de balie in Socaire. Zonder aanmelding wordt je niet toegelaten bij de lagunes. Vanuit Socaire is het nog ongeveer een half uur rijden naar de ingang van de lagunes.

Je kunt een combinatie ticket kopen voor een bezoek aan zowel Laguna Miscanti & Laguna Miñiques (op één plaats) als aan Piedras Rojas. Op de website kies je het ticket van jouw gewenste volgorde (eerst een bezoek aan de lagunes, of eerst aan Piedras Rojas).

Dag 3: Spot flamingo’s bij Laguna Chaxa

Middag

Laguna Chaxa is een zoutmeer gelegen op ongeveer 120 kilometer rijden van San Pedro de Atacama. Je kunt dit meer goed bezoeken op de terugweg vanuit Piedras Rojas. Laguna Chaxa staat bekend om de grote hoeveelheden flamingo’s die hier komen om hun nesten te bouwen. Met wat geluk spot je die ook tijdens je wandeling. Het kan erg heet worden op deze open vlakte, neem daarom bedekking voor je schouders en een zonnehoed of pet mee. Zorg daarnaast voor voldoende water. De medewerkers van Laguna Chaxa geven je een bevlogen uitleg over het woestijnmeer en de dieren die er leven. Via een netjes aangelegd wandelpad kun je langs het meer lopen en bewonderen hoe flamingo’s hun thuis maken van deze bijzondere plek.

Belangrijke informatie & tips over Laguna Chaxa:

  • Openingstijden Entree van 08.00u tot 19.00u. Tickets zowel online te koop als aan de kassa.

  • Kosten 8.000 CLP per volwassene. Raadpleeg de website voor actuele prijzen.

  • Parkeren Bij de ingang van Laguna Chaxa is een parkeerplaats.

  • Niet vergeten Water, zonnebril, zonnehoed of pet, zonnebrand, fotocamera.

Dag 4: Volg de adembenemende route naar Laguna Quisquiro

Ochtend

De route naar Laguna Quisquiro is vol van adembenemende uitzichten op de landschappen richting de grens met Argentinië. Het is zonder twijfel één van de mooiste routes rond San Pedro de Atacama om met een huurauto af te leggen. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend te vertrekken voor de rust en het mooie ochtendlicht. Kort na je vertrek uit San Pedro de Atacama zullen kuddes lama’s met kleurrijke, traditionele versieringen je al gauw opvallen. Deze bijzondere verschijningen grazen relaxed op de heuvels met Licancabur, een vulkaan van bijna 6000 meter hoog, in de achtergrond.

Een bezoek aan Laguna Quisquiro en de route ernaartoe is een aanrader voor natuurliefhebbers en fotografen. Onderweg kom je o.a. langs de indrukwekkende rotsformaties Monjes de la Pacana. Vanwege de uitgesproken vormen wordt dit gebied ook wel Dalí Desert genoemd. Via een onverhard pad kun je het veld met de rotsformaties oprijden. Let op: vanwege los zand en steilere hellingen heb je hier een 4x4 voor nodig. Je verdwaalt relatief gemakkelijk in dit gebied. Probeer daarom een referentie te bepalen, bijvoorbeeld door te kijken naar tourbusjes, en wijk niet te ver af van de hoofdweg. Verder vind je langs de route naar Laguna Quisquiro ook een aantal onberispelijke zoutvlaktes en wetlands waarin tientallen flamingo’s en vicuñas (kleine kameelachtigen) hun maaltijd zoeken.

Belangrijke informatie & tips over Laguna Quisquiro:

  • Openingstijden Iedere dag. Reis tussen zonsopgang en zonsondergang voor je eigen veiligheid. Er is geen straatverlichting langs de route.

  • Kosten Gratis toegang tot vele uitgangspunten.

  • Parkeren Bij de uitzichtpunten zijn parkeerhavens of parkeerplaatsen.

  • Niet vergeten Tanken voor je vertrekt, water, snacks, zonnebril, zonnebrand, fotocamera. Houdt onderweg je tank in de gaten om tijdig terug te keren. Er zijn geen tankstations op de route.

Dag 4: Slenter door de straatjes van San Pedro de Atacama

Middag

De gebouwen in het kleinschalige centrum van San Pedro de Atacama zijn opgetrokken uit leem en klei en de weidsheid van de omgeving waarin het ligt, doet onmiskenbaar wat met het gevoel dat je hier ervaart. Hoewel toeristen hun weg naar San Pedro inmiddels ruimschoots hebben gevonden, maar de natuurlijke kleuren en onverharde straten geven het woestijnstadje nog altijd een authentieke sfeer. In de adobe gebouwen zijn voornamelijk sfeervolle restaurants, bars, winkels en reisbureaus gevestigd.

De leukste cafés en restaurants om te eten en drinken in San Pedro de Atacama:

Franchuterie Een parijse bistro in de Chileense Atacama woestijn, je verzint het niet. Maar de knisperende baguettes en romige cappuccinos liegen er niet om. En die smaken extra lekker op het terras onder bomen vol lichtslingers.

Ckunza Tilar Een lokaal restaurantje naast de lokale supermarkt. Het overdekte terras is een fijne plek om even bij te komen van de hitte en te genieten van traditionele gerechten. Het vlees met rode wijnsaus is een aanrader.

Pizza El Charrúa Dikke tip voor pizza liefhebbers. Dit restaurantje is opgesplitst in twee tentjes aan weerszijden van de straat. In for a share? Bestel dan met twee personen een familiepizza.

Emporio Andino Een bakkerij vol lekkernijen. Strijk neer aan even de tafeltjes of kies voor een empanada to go.

Roots Café Pizza Serveert meer dan alleen pizza’s en heeft ook een heerlijk dakterras, tenminste als de zon wat is gaan liggen.

El Petro Bij deze foodtruck op lekke banden bereid eigenaar Xavier de meest overheerlijke hamburgers samen met zijn personeel.

Dag 5: Bezoek El Tatio: één van ‘s werelds hoogstgelegen geiservelden

Ochtend

Eén van de hoogtepunten van een reis naar San Pedro de Atacama zijn de El Tatio geisers. Dit indrukwekkende geiserveld ligt op een hoogte van maar liefst 4.320 meter boven zeeniveau, waardoor het één van de hoogstgelegen geisers ter wereld is. Dit maakt ook dat je een bezoek aan El Tatio het best kunt bewaren tot het einde van je bezoek aan San Pedro de Atacama. In de vroege ochtend, als de temperaturen het laagst zijn, ben je hier getuige van een spektakel van stomende waterstralen die uit de aarde omhoog spuiten. Om optimaal te kunnen genieten van je bezoek is het aan te raden om vroeg in de ochtend te vertrekken. Verhuurbedrijven raden aan om net na het eerste licht weg te rijden vanuit San Pedro. De weg naar El Tatio is namelijk van zeer slechte kwaliteit, dus voor je eigen veiligheid en die van de huurauto is het belangrijk om kuilen in de weg te kunnen zien en niet te hard te rijden.

‘s Ochtends vroeg zijn de geisers op hun actiefst en kun je de prachtige stoompluimen bewonderen. Vroeger kon je ook zwemmen in een warmwaterbron bij El Tatio, maar sinds Corona is dat helaas niet meer mogelijk. Neem wel voldoende warme kleding mee, want op deze grote hoogte kan het zeker zo vroeg in de ochtend erg koud zijn. Vergeet ook niet om voldoende water en snacks mee te nemen. Het is een behoorlijk stukje rijden naar El Tatio en in de omgeving zijn weinig faciliteiten. Wel zijn bij de ingang van El Tatio toiletten aanwezig. Na 09.00u zijn alle tourbussen verdwenen en heb je het geiserveld nagenoeg voor je alleen. Op de terugweg, in het licht, rijdt je bij Putana langs adembenemende wetlands waar talloze vogels hun jongen grootbrengen. Met wat geluk neemt een van de roze flamingo’s een vlucht over het water. Voor ontbijt of lunch kun je verderop eventueel stoppen in het dorp Machuca.

Belangrijke informatie & tips over de El Tatio geisers:

  • Openingstijden Van 06.00u tot 16.00u. Vertrek net na het eerste licht vanuit San Pedro de Atacama, zodat je niet in het pikkedonker over gevaarlijke wegen rijdt.

  • Kosten 15.000 CLP per volwassene. Ticket kan aan de kassa gekocht worden.

  • Parkeren Bij El Tatio zijn twee parkeerplaatsen.

  • Niet vergeten Water, snacks, voldoende warme kleding, muts, handschoenen, dichte schoenen, zonnebril en fotocamera.

Dag 6: Bezoek de Catarpe vallei

Ochtend

De korte afstand van Valle de Catarpe ten opzichte van San Pedro de Atacama maakt deze vallei gemakkelijk te bezoeken. Je kunt er wandelen, fietsen en paardrijden en het is goed bereikbaar met een huurauto. De bekendste bezienswaardigheid van Valle de Catarpe is Devil’s Throat, een doolhof van enorme rotsformaties waar je doorheen kunt wandelen of mountainbiken. In het centrum van San Pedro de Atacama zijn voldoende mogelijkheden om een fiets te huren. Via een drooggevallen rivier wandel je tussen de gesteenten door naar het einde van Devil’s Throat, waar je naar een mooi uitzichtpunt op de berg kunt hiken. Een ander bekend punt in de Catarpe vallei is de San Isidro Chapel aan het einde van de route. Soms, na veel regenval, wordt de Catarpe vallei gedeeltelijk of in zijn geheel afgesloten. Houd de berichten van het toerismebureau in de gaten voor de laatste updates. De gehele, algemene route door Valle de Catarpe is ongeveer 7 kilometer one-way, zonder inbegrip van de Devil’s Throat en andere bezienswaardigheden waar je kunt fietsen of wandelen.

Belangrijke informatie & tips over Museo Meteorito:

  • Openingstijden Entree van 08.30u tot 17.30u.

  • Kosten 3.000 CLP per volwassene. Tickets worden aan de kassa verkocht.

  • Parkeren Je kunt de Catarpe vallei betreden met je eigen huurauto of fiets.

  • Niet vergeten Water, snacks, zonnebril, hoed of pet, zonnebrand, stevige en dichte schoenen, fotocamera.

Dag 6: Ontdek meer over meteorieten en ga sterren kijken

Avond

Behalve een uitmuntende plek om heldere sterrenhemels te bewonderen, is de Atacama woestijn een belangrijke vindplaats van een aantal van de alleroudste meteorieten die ooit zijn gevonden. Deze exemplaren gaan maar liefst terug tot aan het ontstaan van de mensheid, iets bizars om te beseffen. In Museo del Meteorito, gevestigd in een bescheiden dome tent aan de rand van het centrum van San Pedro de Atacama, kom je in een audiovisuele tour meer te weten over deze unieke vondsten en hoe deze zijn gedaan. Ook wordt in dit mini museum een aantal indrukwekkende meteorieten tentoongesteld én krijg je de niet alledaagse kans om er eentje aan te raken. Voor alle liefhebbers van sterren, planeten en geschiedenis is een bezoek aan dit museum erg de moeite waard. Voor de complete ervaring rij je dezelfde avond in het donker een stukje het centrum uit om de fonkelende sterrenhemel boven de woestijn te bewonderen.

Belangrijke informatie & tips over Museo Meteorito:

  • Openingstijden Van dinsdag tot en met zondag geopend van 18.00u tot 21.30u.

  • Kosten 5.000 CLP per volwassene, 4.000 CLP voor kinderen. Tickets worden aan de kassa verkocht.

  • Parkeren Bij Museo del Meteorito is een parkeerplaats. Je kunt er eventueel ook te voet of met de fiets naartoe.

  • Niet vergeten Geld en een fotocamera.

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Zelf je camera instellen? Dit moet je weten.

Volgende
Volgende

Wat te doen in La Fortuna, Costa Rica? 7 tips!