Wat te doen in La Fortuna, Costa Rica? 7 tips!

Vanuit San José rijd je met een huurauto in zo’n drie uur naar het plaatsje La Fortuna in het noorden van Costa Rica en aan de voet van de Arenal vulkaan. De uitbarsting van 1968 veranderde het landschap rond La Fortuna drastisch en deed de populariteit van de omgeving in rap tempo stijgen. Hoogtepunten rond La Fortuna zijn het doorkruisen van de jungle over hangbruggen, wandelen door lavavelden, baden in warmwaterbronnen en het bewonderen van misschien wel de blauwste waterval die je ooit hebt gezien. In dit artikel lees je wat de leukste activiteiten in La Fortuna zijn en ik geef je praktische tips om alles uit je bezoek te halen.

Uitzicht op boomtoppen en de Arenal vulkaan in La Fortuna, Costa Rica

Uitzicht op de boomtoppen en Arenal vulkaan bij La Fortuna

Hoe lang verblijven in La Fortuna?

Het dorp La Fortuna zelf voelt erg Amerikaans aan, maar in de omgeving is zoveel te doen dat je je gemakkelijk tenminste 4 hele dagen kunt vermaken. Het is goed mogelijk om meerdere activiteiten op een dag te combineren.

Ga vroeg op pad om druktes te vermijden

Voor alle parken en bezienswaardigheden in Costa Rica geldt: ga zo vroeg mogelijk! Zorg het liefst dat je voor openingstijd bij de poort staat. Het geeft je een zoveel uniekere ervaring om niet in een grote menigte te lopen, de temperatuur is aangenamer en bovendien is de kans op het spotten van wilde dieren vroeg in de ochtend veel groter.

De hangbruggen bij Místico zijn één van de hoogtepunten van een bezoek aan La Fortuna.

Bovenaanzicht palmblad bij Místico park in La Fortuna, Costa Rica

Vanaf de hangbruggen heb je mooi uitzicht op exotische planten.

Vrouw loopt over hangbrug bij Místico park in La Fortuna, Costa Rica

Het is magisch om tussen de boomtoppen door te lopen bij Místico park.

#1 Doorkruis de jungle over de Místico hangbruggen

een halve dag

De hangbruggen bij Místico zijn ongetwijfeld één van de hoogtepunten van je bezoek aan La Fortuna, zo mogelijk zelfs van je hele vakantie in Costa Rica. Het is magisch om over de wiebelende constructies tussen de boomtoppen door te lopen en wilde dieren te spotten. Geen zorgen, de hangbruggen zijn hartstikke veilig. Je kunt bij de ingang van Místico kiezen voor een tour met een gids als je je kans op het spotten van dieren als slangen, apen en luiaards wilt vergroten. Zelf besloot ik het park zonder gids te verkennen en spotte evengoed de nodige dieren. De paden in La Fortuna zijn keurig aangelegd. Dit maakt Místico park ook een hele geschikte plek om met kinderen te bezoeken. Ook is er een mooie botanische tuin met tropische planten en vogels.

  • Wanneer 06.00u tot 16.30u (laatste toegang om 15.50u).

  • Kosten 28 dollar per volwassene, zonder gids. Kijk voor actuele prijzen op de website van het Místico park.

  • Parkeren Er is een grote parkeerplaats bij de ingang van Místico park waar je gratis kunt parkeren.

  • Niet vergeten Insectenspray, water, verrekijker, fotocamera. Let op: single use plastic is niet toegestaan.

#2 Ga zwemmen bij de La Fortuna waterval

een paar uur

Eén van de populairste activiteiten rond La Fortuna is hiken naar de La Fortuna waterval en daar zwemmen. Hoewel de waterval prachtig moet zijn, vond ik de toegangsprijs persoonlijk vrij hoog. Zeker gezien de drukte die je er kunt verwachten. Daarbij kun je in Costa Rica andere watervallen bezoeken die minder prijzig en ik denk zeker zo mooi zijn. Ik heb besloten om de La Fortuna waterval aan me voorbij te laten gaan. Maak, afhankelijk van je plannen in Costa Rica, de afweging of het voor jou de moeite waard is. Als je gaat, zou ik aanraden om ofwel zo vroeg mogelijk te gaan, ofwel om de waterval in de loop van de middag te bezoeken. Er zijn toiletten, douches en kluisjes (te huur) aanwezig en bij het ticket is een wandeling door de orchideeëntuin inbegrepen.

  • Wanneer Dagelijks van 07.00u tot 17.00u. Laatst aanbevolen moment om naar binnen te gaan is 16.00u.

  • Kosten 18 dollar per persoon, gratis voor kinderen t/m 8 jaar. Betaling mogelijk met betaalkaart of contant.

  • Parkeren Er is gratis parkeergelegenheid bij de ingang van de hike naar de La Fortuna waterval.

  • Niet vergeten Dichte (wandel)schoenen, zonnebrand, water in navulbare beker, zwemkleding, handdoek, zonnebril, fotocamera. Let op: single use plastic is niet toegestaan.

Río Celeste heeft misschien wel de blauwste waterval die je ooit hebt gezien.

Met wat geluk spot je bij Río Celeste ook wilde dieren als apen en slangen.

Mineraaldeeltjes in het water zorgen voor de blauwe kleur.

#3 Ontdek het surrealistisch blauwe water van Río Celeste

een halve dag

Río Celeste, dat hemelse rivier betekent, is onderdeel van Tenorio Volcano National Park en ligt op zo’n uur en een kwartier rijden vanuit La Fortuna. Eerlijkheidshalve wilde ik Río Celeste eerst overslaan, maar ik zou je zeker aanraden om dat níet te doen. Er wordt gezegd dat God eerst de lucht blauw schilderde en daarna zijn kwast dipte in het water van deze rivier. De Morpho Menelaus, een vlinder wiens vleugels net zo blauw zijn als het water van Río Celeste, maakt het magische plaatje compleet.

De kleur die je bij Río Celeste waarneemt, is in feite een optische illusie. Het heeft min of meer dezelfde werking als een regenboog. Mineraaldeeltjes reflecteren het licht op zo’n manier dat je denkt een felblauwe kleur te zien. Maar als je goed kijkt, is het water kraakhelder en zelfs kleurloos. Hoe dan ook, het maakt Río Celeste tot een unieke bezienswaardigheid. Via een wandelroute bezoek je de waterval en het punt waar twee rivieren samenkomen. Daar zouden soms zelfs tapirs komen om te drinken.


Wanneer Toegang van 08.00u tot 14.00u (je mag in het park blijven tot 16.00u).
Kosten +/- 13,50 dollar per volwassene, zonder gids. Kijk voor actuele prijzen op de website van
Río Celeste.
Parkeren Er zijn verschillende particuliere parkeerplaatsen rond Río Celeste. Veel parkeerwachters claimen de officiële parkeerplaats van Río Celeste te zijn of dat de dichterbij gelegen parkeerplaatsen vol zijn. Dit is meestal onjuist.
Niet vergeten
Insectenspray, water, verrekijker, fotocamera. Let op: single use plastic is niet toegestaan.

 

#4 Wandel door lavavelden rond de Arenal vulkaan

een halve dag

Vulkaan Arenal is de jongste en de actiefste vulkaan van Costa Rica. Met zijn bijna perfecte kegelvorm rijst hij iconisch boven het bosrijke landschap rond La Fortuna uit. Vanwege de actieve aard mag de Arenal vulkaan niet beklommen worden, maar er zijn verschillende hikes aan zijn voet te maken. Hierbij wandel je o.a. door de lavavelden die ontstonden na de vulkaanuitbarsting in 1968.

De Arenal 1968 Trail, door velen de mooiste wandeling rond de Arenal vulkaan genoemd, is naar dit jaartal vernoemd. In zo’n drie uur loop je langs mooie uitzichtpunten en doorkruis je een stukje van het lavaveld. Vanwege de hoge populariteit van deze hike is de toegangsprijs erg hoog in verhouding tot vergelijkbare trails rond La Fortuna. Om die reden, en om druktes te vermijden, koos ik voor een minder bekend maar evengoed prachtig alternatief: Mirador El Silencio. Deze hike duurt 2,5 tot 3 uur en loopt door bos, lavaveld en langs meren. Ik vond de mensen bij de ingang super vriendelijk en de paden in het park zijn netjes verzorgd. Naar eigen behoefte kun je een kleinere of grotere ronde maken.


Wanneer
Toegang El Silencio van 08.00u tot 18.00u.
Kosten +/- 10 dollar per volwassene, zonder gids.
Parkeren
Er is gratis parkeergelegenheid bij de ingang van El Silencio.
Niet vergeten
Insectenspray, water, verrekijker, fotocamera.

In de weekenden komen locals om zich in salto’s e en backflips te manoeuvreren.

#5 Slinger het water in bij El Salto

een paar uur

Bij het binnenrijden van het plaatsje La Fortuna valt deze plek rechts van de autobrug je misschien al op. El Salto, dat de sprong betekent, is namelijk waar het hier om gaat. Met het touw aan de hoge boom naast de rivier kun je namelijk het water in slingeren. In de weekenden verzamelen veel mensen zich op de rotsen aan de oevers om toe te kijken hoe locals zich in combinaties van salto’s en backflips manoeuvreren. Als je het leuk vindt, kun je zelf ook een sprong wagen. Neem een hapje en drankje mee van de supermarkt en je zit hier gebakken voor de rest van de middag. Alles wel weer even netjes meenemen als je weggaat, natuurlijk.


Wanneer Elke dag, maar extra leuk in het weekend richting namiddag.
Kosten Toegang gratis. Vrijwillig bedrag voor de parkeerwachter op straat. 2000-4000 colon parkeerkosten is gebruikelijk.
Parkeren Er staan particuliere parkeerwachters op straat die je auto bewaken. Sommige vragen een vast bedrag om te parkeren, anderen werken met vrijwillige giften.
Niet vergeten Zonnebrand, water, hapje en drankje, wat contant geld om parkeerwachter te betalen.

 

#6 Neem een dip in de (gratis) warmwaterbronnen

een paar uur

Door de vulkanische activiteit rond de Arenal vulkaan zijn er ook warmwaterbronnen te vinden rond La Fortuna. Dit is heerlijk als je een stevige wandeling achter de rug hebt of gewoon even behoefte hebt aan ontspanning. Er is keuze uit een gratis hot spring en betaalde warmwaterbronnen. Bij de gratis variant kan het vanzelfsprekend flink druk worden. De betaalde variant is onderdeel van Tabacon resort en biedt naast de hotsprings toegang tot aanvullende faciliteiten als toiletten, handdoeken, kluisjes en een restaurant.


Gratis hot springs La Fortuna:

Waar Bekijk de exacte locatie van de gratis warmwaterbronnen.
Wanneer
Iedere dag.
Kosten Gratis toegang. Op populaire tijden betaal je wel parkeerkosten.
Niet vergeten Zwemkleding, zonnebrand, water, wat contant geld om de parkeerwachter te betalen. Neem zo weinig mogelijk (waardevolle) spullen mee, want er wordt gerold. Houd je spullen goed in de gaten.
Parkeren Officieel hoeven in dit gebied geen parkeerkosten te worden betaald, maar op populaire tijden staan er particuliere parkeerwachters die graag een slaatje slaan uit de populariteit van de gratis hot springs. Ga uit van 3000-5000 colon aan parkeerkosten.

Mooiste hot springs La Fortuna:

Waar Tabacon Resort.
Wanneer
Iedere dag van 10.00u tot 22.00u.
Kosten Vanaf 81 dollar per volwassene voor een dagpas, inclusief toegang tot meer dan 20 natuurlijke baden, een welkomstdrankje, handdoek, kluisje en parkeren. Tegen een meerprijs ook mogelijk in combinatie met lunch of diner.
Niet vergeten Zwemkleding, zonnebrand, zonnebril, water.
Parkeren Parkeren is inbegrepen bij een dagpas en kan bij Tabacon resort.

Vanuit de tenten bij La Tigra Rainforest Lodge heb je waanzinnig uitzicht.

Een red-eyed tree frog tijdens een avondtour bij La Tigra Rainforest Lodge.

Door de open voorkant van de tenten kijk je zo de boomtoppen in.

#7 Slaap in het regenwoud en maak een nachtwandeling

1 hele dag

Bijzonder overnachten in een regenwoud en exotische kikkers spotten naast de deur? Dat kan bij La Tigra Rainforest Lodge. Deze accommodatie, ook fantastisch met kinderen, ligt op zo’n dertig minuten ten zuiden van La Fortuna. Eén ding is zeker: een overnachting hier zul je niet snel vergeten. De tenten op palen zijn een plaatje voor het oog. Door de open voorkant, afgedekt met klamboe, kijk je over het balkon met hangmat regelrecht de boomtoppen in. Ook is er een klein zwembad voor een verfrissende duik in de middag.

Op de 8,5 hectare grond wordt nog flink herbebost met als doel om zoveel mogelijk verschillende soorten dieren en planten aan te trekken. En ze zijn al goed op weg. Vanuit het restaurant, met trouwens heerlijk eten, spot je zelf al de nodige kikkers en voor de complete ervaring ga je na het avondeten op pad met een bevlogen gids uit het nabijgelegen dorp. Het zal je verbazen hoeveel leven je onder je neus kunt ontdekken, als je er maar echt aandacht voor hebt. La Tigra Rainforest Lodge heeft tenten voor 2, 3 en 4 personen.

Let op: om deze lodge te bereiken heb je een 4x4 auto nodig. Het pad naar boven is onverhard en heeft diepe kuilen.


Wanneer Nachtwandelingen vertrekken iedere avond om 19.00u vanuit het restaurant. Vraag naar de actuele mogelijkheden bij de receptie.
Kosten Tent vanaf 75 dollar per nacht. Nachtwandeling +/- 15 dollar per persoon.
Parkeren
Er is gratis privé parkeergelegenheid bij de lodge.
Niet vergeten Voor de nachtwandeling: bedekkende kleding tegen insecten, insectenspray, zaklamp, fotocamera.

Uitzicht op Arenal vulkaan in Costa Rica.

Vanuit de tuin van Casa Torre Ecolodge heb je waanzinnig uitzicht op de Arenal vulkaan.

Waar overnachten in La Fortuna?

Als je een huurauto hebt, loont het om accommodaties te bekijken die net buiten La Fortuna liggen en daardoor wat voordeliger zijn.


Casa Torre Ecolodge Deze betaalbare verblijfplaats ligt wat verder de heuvel op, maar je hebt vanuit hier echt waanzinnig uitzicht op de Arenal vulkaan. De foto hierboven is genomen vanuit mijn luie stoel in de tuin en ook vanuit de ruim opgezette keuken met hangmatten word je iedere minuut even herinnerd op wat voor onwerkelijke plek je bent. Niet in de laatste plaats zijn recht voor de deur van deze lodge regelmatig luiaards in de boom te ontdekken.


Kosten Gedeelde kamers vanaf 26 euro, optioneel ontbijt voor 6 dollar per persoon.
Locatie 15-20 minuten rijden vanuit het centrum van La Fortuna
4x4 nodig? Nee, maar het is wel een onverharde weg.

 

La Tigra Rainforest Lodge Zoals eerder in dit artikel omschreven is dit een hele bijzondere plek rond La Fortuna om te overnachten. Ik zou je aanraden om hier naartoe te gaan nadat je de hoogtepunten rond La Fortuna hebt bezocht. Vanuit deze accommodatie duurt het wat langer om de bezienswaardigheden te bereiken, wat het lastiger maakt om er vroeg te zijn. Bovendien is het zeer de moeite waard om bij La Tigra Rainforest Lodge minimaal 1 hele dag te verblijven om optimaal te kunnen genieten van het mooie verblijf en de faciliteiten.


Kosten Tent voor 2, 3 of 4 personen vanaf 75 dollar per nacht. Ontbijt, handdoeken en een zaklamp inbegrepen.
Locatie 30 minuten ten zuiden van La Fortuna.
4x4 nodig? Ja, de weg naar boven is onverhard en bevat hier en daar diepe kuilen.

 
Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Complete reisroute San Pedro de Atacama met een huurauto + tips

Volgende
Volgende

De beste fotorugzak voor op reis: mijn zoektocht + keuze