De beste fotorugzak voor op reis: mijn zoektocht + keuze

Het is een oneindig proces voor veel fotografen: de zoektocht naar de ideale fotorugzak. In de voorbije vijftien jaar heb ik verschillende soorten gekocht en uitgeprobeerd. Zowel voor dagelijks gebruik in Nederland, als ook voor fotografie op reis. Dat heeft er op zijn minst toe geleid dat ik inmiddels vrij goed weet wat ik zoek in een fotorugzak en wat voor mij de grootste nadelen zijn. Je zou zeggen dat het vinden van een cameratas die aansluit op mijn wensen vervolgens relatief gemakkelijk moet zijn, maar dat is tot nu toe nog lastig gebleken. In dit onafhankelijke artikel neem ik je mee in mijn eigen zoektocht naar de ideale fotorugzak voor op reis, die op het moment van schrijven van dit artikel in volle gang is. Ik deel welke cameratassen ik heb gekocht en gebruik(t), wat de perfecte fototas voor mij moet hebben en welke fototassen ik overweeg voor mijn volgende aankoop.

Persoon op uitzichtpunt met fotorugzak.

De Langly Alpha Camera Backpack op de top van Lion’s Head, Zuid-Afrika.

Mijn wensen voor de ideale fotorugzak voor op reis:

  1. Hoge kwaliteit materiaal voor langdurig gebruik

  2. Degelijke heupband die de tas comfortabel maakt voor langere wandelingen en hikes

  3. Ruimte voor 1-2 camera body’s, 2-3 objectieven en eventueel een kleine drone

  4. Ruimte voor opladers, (externe) opslag en kabels

  5. Laptopvak voor een 14 inch Macbook

  6. Ruimte voor persoonlijke spullen als een (regen)jack, lunch en zonnebrand

  7. Vakken aan de zijkant voor een waterfles en/of statief

  8. Elegant uiterlijk

Persoon in bergdorpje met fotorugzak.

De Lowepro Flipside Trek in de straten van Salento, Colombia.

Persoon bij waterval met fotorugzak.

De Lowepro Flipside bij een waterval in het regenwoud van Kenia.

Welke fotorugzakken gebruik ik nu?

Toen ik rond 2007 begon met fotograferen, nam ik mijn camera het liefst mee op reis in iets anders dan een cameratas, zodat het niet opviel dat ik waardevolle apparatuur bij me droeg. Tegenwoordig worden er gelukkig legio fotorugzakken op de markt gebracht voor reizigers. Veel zien er niet meer uit als fototassen en zitten bovendien vol met handige oplossingen. Fotorugzakken die ik door de jaren heen heb gekocht en gebruikt zijn:

  • Langly Alpha Camera Backpack

  • Lowepro Flipside 400 AW II

  • Lowepro Flipside Trek BP 350 AW

Op dit moment gebruik ik de laatste twee fototassen het meest. Hieronder beschrijf ik per tas de voor- en nadelen.

Fotorugzak voorin een kano op een meer.

De Langly Alpha Camera Backpack in een kano in Botswana.

Langly Alpha Camera Backpack

Langly is een Amerikaans merk dat zich richt op de avontuurlijke fotograaf. Op hun website staat: ‘Camera Bags that don't look like camera bags.’ Niet zo gek dus dat ik bij dit merk uitkwam. In Nederland heeft Langly wat minder bekendheid en het sprak me destijds dan ook aan dat hun tassen hier nog niet zoveel te zien waren. Daarbij viel ik voor de looks van hun iconische Alpha backpack die ook nog in een paar opvallende kleuren kwam. Ik koos voor de gele variant die me later bij de nodige klussen in Nederland en ook tijdens reizen zou vergezellen.

Voordelen van de Langly Alpha fotorugzak:

  • Stevig materiaal

  • Goed bestand tegen een portie regen

  • Veel aandacht voor design

  • Onopvallend als fotorugzak

  • Cameravak onderin de tas is goed verstopt


Nadelen van de Langly Alpha fotorugzak:

  • Geen heupband, waardoor al het gewicht op je schouders hangt

  • Geen easy access vak, daardoor lastig om je camera onderweg te pakken of weg te stoppen

  • Met laptop in de tas kan het cameravak nauwelijks open (het bovenste compartiment moet naar achteren worden geklapt)

  • Geen vak voor een waterfles of statief


Conclusie

Gedurende de jaren dat ik deze fotorugzak met plezier heb gebruikt, ontving ik veel positieve reacties op zijn looks. Ik vond het fijn dat het cameravak zo goed verborgen was dat zelfs de douane hem soms niet kon vinden, dat gaf veel gevoel van veiligheid. Maar ik merk dat deze fotorugzak inmiddels niet meer voldoet aan mijn functionele wensen. Het is onhandig om het cameravak van deze specifieke tas te openen terwijl je hem draagt, na een langere tijd dragen wordt de tas oncomfortabel door het ontbreken van een heupband en hij heeft geen vak om mijn waterfles in te doen. Langly heeft deze fotorugzak in de tussentijd wel ge-update. Zo rits je het cameravak tegenwoordig aan de voorzijde open en heeft de tas een simpele heupband gekregen. Het blijft een prachtige en stevige tas, maar het is helaas niet meer helemaal wat ik zoek.

Persoon op fiets met Lowepro Flipside 400 AW II.

De Lowepro Flipside op een fiets in Hell’s Gate, Kenia.

Lowepro Flipside 500 AW II

Deze fototas kocht ik een aantal jaren geleden hoofdzakelijk voor dagelijks gebruik in Nederland. Omdat ik er niet mee zou gaan reizen, hoefde hij voor mij minder ruimte te bieden voor persoonlijke spullen. Inmiddels heb ik hem toch ook een paar keer meegenomen tijdens een buitenlandse opdracht of vakantie.

Voordelen van de Lowepro Flipside 500 AW II:

  • Stevig materiaal

  • Veel ruimte voor apparatuur

  • Zijvakken voor waterflessen

  • Straps aan de voorzijde voor bv. een statief, trui of jack

  • Camera compartiment is alleen vanaf de rugzijde te openen, daardoor meer gevoel van veiligheid

  • Heupband, schouderbanden en het rugvlak zijn voorzien van goede padding voor meer ondersteuning

  • 14 inch laptop past er goed in

Nadelen van de Lowepro Flipside 500 AW II:

  • Weinig ruimte voor het opbergen van persoonlijke spullen

  • Niet een hele mooie rugzak om te zien

Conclusie

Ik ben heel tevreden met deze fotorugzak. Hij doet wat hij moet doen en ook niet meer dan dat. Ik vind het een fijne, degelijke tas om mee te nemen naar binnenlandse foto-opdrachten. Ondanks het vele verplaatsen weet ik dat mijn apparatuur er veilig in opgeborgen zit. De keren dat ik hem meeneem op reis vind ik het gebrek aan plaats voor mijn persoonlijke spullen jammer, anderzijds dwingt het me ook om minder mee te nemen. Als het om een fotorugzak gaat, verkies ik functie boven fashion, maar dat wil niet zeggen dat ik de uitstraling niet belangrijk vind. Zeker omdat ik mijn fotorugzak heel regelmatig gebruik, vind ik het natuurlijk fijn als hij er elegant en mooi uitziet. In dat opzicht voldoet deze tas wat minder.

De Lowepro Flipside Trek op een berg in de Dolomieten, Italië.

De Lowepro Flipside Trek op een berg in de Dolomieten, Italië.

Lowepro Flipside Trek BP 350 AW

Ik stuitte op deze fotorugzak van Lowepro in mijn zoektocht naar een geschikte fototas voor met name langere hikes. Ik wilde mijn camera mee de berg op kunnen nemen in een cameratas die comfortabel en licht van gewicht is. En dat is precies wat deze fototas mij levert.

Voordelen van de Lowepro Flipside Trek BP 350 AW:

  • Veel ruimte voor persoonlijke spullen

  • Comfortabele padding in de rug, schouderbanden en heupband

  • Mooie kleuren voor outdoor reizen

  • Cameravak zit in de rugzijde, daardoor meer gevoel van veiligheid


Nadelen van de Lowepro Flipside Trek BP 350 AW:

  • Geen laptopvak

  • Stiksels van de schouder straps lieten los na een paar maanden intensief gebruik (langdurige reis)

  • Geen geweldig mooie tas voor casual gebruik


Conclusie

Deze Lowepro is een hele fijne tas waar ik nog steeds erg enthousiast over ben. Hij draagt lekker, biedt voldoende ruimte voor persoonlijke spullen, een camera en twee lenzen of een drone. Voor mij is dit nog steeds de ideale fotorugzak voor tijdens een wandeling of hike. Voor de rest van de reis is het jammer dat hij geen laptopvak heeft, maar dat wist ik toen ik hem kocht en ik zocht juist specifiek naar een compact model. Het grotere broertje van deze fotorugzak, de Lowepro Flipside Trek BP 450 AW, heeft wel een laptopvak. Dus als dat een dealbreaker voor je is, is die variant misschien de fototas voor jou.

Vrouw met Peak Design Travel Backpack 45L.
Vrouw met Wandrd Prvke 21 Liter rugzak.

Fotorugzakken die ik overweeg voor mijn volgende aankoop

De afgelopen jaren heb ik mijn ogen open gehouden voor mogelijke opvolgers van mijn huidige fotorugzakken en de afgelopen weken heeft mijn zoektocht intensievere vormen aangenomen. Ik heb veel online gezocht, reviews gelezen en video’s gekeken. Ook heb ik een speciaalzaak bezocht om me te laten adviseren en enkele tassen ook even in het echt te kunnen zien. Daarbij vielen merken als LowePro en ThinkTank, waarvan ik overtuigd ben dat de kwaliteit en functionaliteit niet te wensen over laten, voor mij af vanwege hun weinig elegante uitstraling. Op dit moment kijk ik serieuzer naar de volgende fotorugzakken:

  • Peak Design Travel Backpack 45L

  • Wandrd The Prvke 21-Liter V3


Wat is Peak Design?

Peak Design ontstond nadat oprichter Peter een reis rond de wereld maakte en merkte dat er geen comfortabele manier was om zijn camera buiten zijn tas mee te dragen. Eenmaal thuis startte hij met het ontwerpen van de inmiddels beroemde Capture Clip, een klem die je aan de schouderstrap van je rugzak kunt bevestigen en je camera op kunt klikken tijdens het wandelen. Peak Design staat tegenwoordig vooral bekend als leverancier van innovatieve en stijlvolle draagoplossingen voor beeldmakers. Naast de capture clip zijn ook de anchor links, fototassen en reisstatieven populair.


Wat is Wandrd?

Drie broers met uiteenlopende persoonlijkheden bundelden hun krachten voor het maken van de Wandrd Prvke tas. Eén broer ging op reis en ondervond wat hij miste in een cameratas, de tweede broer fotografeerde bij Fashionweek en besteedde aandacht aan het uiterlijk van de tas en de derde broer is een ster in spreadsheets, dus bracht structuur aan in het bedrijf. Net als Peak Design werd het eerste prototype van Wandrd aangeboden op de website Kickstarter, waar ze hoopten op steun van gebruikers die wat zagen in hun idee. De Prvke (uitgesproken als pre-vook) zou later een award-winnende tas worden en bleef hun meest verkochte ontwerp. De Prvke fotorugzak komt in vier varianten, namelijk 11L (Lite), 21 liter, 31 liter en 41 liter. En inmiddels is de derde, verbeterde versie van de tas op de markt.

Vooraanzicht Peak Design Travel Backpack 45L.
Peak Design Travel Backpack aan handvat opgetild.
Zijaanzicht Peak Design Travel Backpack 45L.
Beveiligde ritssluitingen van Peak Design Travel Backpack 45L.

Peak Design Travel Backpack 45L

Ik denk al een tijdje serieus na over deze fotorugzak. Wat me aanspreekt, zijn de vele handige snufjes in de tas. Overal lijkt aan gedacht.

Voordelen Peak Design Travel Backpack 45L:

  • Ruimte zelf in te delen met (camera)cubes, daardoor ook bruikbaar als reguliere rugzak

  • Formaat past binnen reguliere handbagage afmetingen voor een vliegtuig

  • Eenvoudig design

  • Tas kan over de hendel van een reiskoffer geschoven worden

  • Veel aandacht voor handige snufjes, zoals extra beveiliging van ritsen

  • Wegklapbare heup- en schouderbanden

  • Veel handvatten om de tas aan op te pakken

  • Wordt veel gebruikt voor one-bag-travels

  • Laptopvak stopt net boven onderkant tas, daardoor meer bescherming tijdens het neerzetten


Nadelen PeakDesign Travel Backpack 45L:

  • Groot formaat, daardoor veel overbodige ruimte tijdens langere wandelingen en hikes

  • Padding in de rug en de schouder- en heupbanden lijkt matig

  • Om de tas compleet te maken, moet je er meerdere losse accessoires bij aanschaffen

  • Hogere prijsklasse


Conclusie

Online vind ik relatief weinig foto’s van vrouwelijke gebruikers. En ik kan me voorstellen dat de grootte daar wat mee van doen heeft. De rugzak is namelijk behoorlijk aan de maat. Op een spontane middag besloot ik daarom een fotowinkel te bezoeken om de proef op de som te nemen. Ik moet zeggen: het viel me niet tegen hoe hij oogt op mijn rug. Maar ik wil hem graag comfortabel kunnen meenemen tijdens zowel een stadswandeling, als een hike bergopwaarts. En dat zie ik met de grootte van deze fototas niet zo voor me.

Ik ken collega’s die lyrisch zijn over deze fotorugzak, maar ik las ook een aantal reacties waarin mensen aangeven de tas niet erg comfortabel te vinden - met name na een langere tijd dragen - waardoor ze regelmatig een kleinere dagrugzak ernaast meenemen. De Peak Design Travel Backpack 45L is de ideale fotorugzak als je op zoek bent naar een tas voor zogenaamde one-bag-travels, waarbij je zowel je persoonlijke bagage als je apparatuur in één tas mee het vliegtuig in wilt nemen. Het lijkt me ook een fijne tas voor professionals die veel apparatuur moeten meenemen, zoals meerdere camera body’s, objectieven en een drone. Voor mijn doel, een fotorugzak waar veel inpast maar die ook compact genoeg is om overdag prettig mee te nemen, is deze fotorugzak denk ik te groot en biedt te weinig ondersteuning.

Vooraanzicht Wandrd Prvke 21-Liter fotorugzak.
Rechter zijkant Wandrd Prvke fotorugzak.
Achterkant Wandrd Prvke 21-Liter fotorugzak.
Linker zijkant Wandrd Prvke fotorugzak.

Wandrd The Prvke 21-Liter V3

Om eerlijk te zijn, schreef ik Wandrd initieel vrij snel af vanwege het ontbreken van een goede heupband, iets dat ik tegenwoordig één van de belangrijkste elementen van een goede fotorugzak vind. Toen een medewerker van de fotowinkel me vertelde dat heupbanden voor de tassen van Wandrd apart verkrijgbaar zijn, ben ik me meer gaan verdiepen in het merk, dat voor de naam natuurlijk wel wat extra punten verdient. Wat bleek: ik werd positief verrast.

Voordelen Wandrd The Prvke 21L V3:

  • Ruimte zelf in te delen met (camera)cubes, daardoor ook bruikbaar als reguliere rugzak

  • Formaat past binnen afmetingen handbagage in een vliegtuig

  • Veel aandacht voor design

  • Tas kan over de hendel van een reiskoffer geschoven worden

  • Veel aandacht voor kleine handige snufjes, zoals een geheim vakje voor documenten of geld

  • Oprolbaar topvak voor 4-5 liter extra opbergruimte

  • Techbags van Wandrd kunnen worden bevestigd aan voorzijde van de tas

  • Afneembare heupband


Nadelen Wandrd The Prvke 21L V3:

  • Om de tas compleet te maken, moet je er meerdere losse accessoires bij aanschaffen

  • Hogere prijsklasse

  • Als je het aanvullende bovenvak van 4-5 liter volledig gevuld hebt, wordt de rugzak mogelijk topzwaar


Conclusie

Datgene waar ik zo lang naar gezocht heb, lijken de tassen van Wandrd allemaal te beantwoorden. Ook dit merk lijkt overal aan gedacht te hebben en ondanks ik veel apparatuur en persoonlijke spullen kwijt kan in de Prvke tas, oogt hij toch nog compact en stijlvol. Daarbij is de rugzak op verschillende praktische manieren te combineren met accessoires van Wandrd als tech bags, accessoires straps en meer.

Peak Design Travel Backpack over koffer hendel geschoven.

Eindconclusie

Na grondige research ben ik enthousiast geworden over het merk Wandrd, dat op papier de ideale fotorugzak voor op reis lijkt te hebben ontworpen. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik besloten om de Prvke 21-Liter V3 tas te bestellen. Ik heb hem gisteren ontvangen. Qua uitstraling en kwaliteit voldoet hij op het eerste gezicht aan de verwachtingen. Het is een stijlvolle tas om te zien en het materiaal voelt stevig aan. Ik heb positieve reacties gelezen over de degelijkheid van de ritsen, dus ik ben benieuwd hoe die zich houden na intensiever gebruik. Komende week onderwerp ik deze fotorugzak meteen aan een uitgebreide test tijdens een foto-opdracht in het buitenland, zodat ik binnenkort kan delen hoe de Wandrd Prvke in de praktijk bevalt en of dit inderdaad de beste fotorugzak voor op reis is. Stay tuned!

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Wat te doen in La Fortuna, Costa Rica? 7 tips!

Volgende
Volgende

Reisroute Nicaragua: 3 weken door het land van water en vuur