De kracht van bewerken met presets + Before & After

Presets, ook wel voorinstellingen of filters genoemd, zijn in feite opgeslagen instellingen voor licht, kleur en contrast die worden ingezet voor het efficiënt en professioneel bewerken van foto's. Met behulp van presets kunnen fotografen snel en gemakkelijk een consistente look creëren op hun foto’s. Door simpelweg een preset in Adobe Lightroom of Lightroom Mobile te selecteren, worden de bijbehorende aanpassingen over de foto geplakt, waardoor het bewerkingsproces aanzienlijk wordt versneld. Het mooie van presets is dat ze volledig aanpasbaar zijn naar je eigen smaak. In dit artikel lees je meer over de kracht van bewerken met presets, hoe presets werken en of het de moeite waard is om in deze voorinstellingen te investeren voor jouw reisfotografie.

Voor en na resultaat van bewerken met Lightroom presets.

Waarom bewerken met presets?

Zoals hierboven omschreven is een preset een opgeslagen instelling van licht en kleur in een fotobewerkingsprogramma. Het is het ideale hulpmiddel om foto’s snel en professioneel te bewerken. Zowel amateurs als professionals maken gebruik van presets. Je kunt ze zien als een vertrekpunt van je bewerkingsproces. Presets geven richting aan het resultaat. Door vervolgens jouw twist aan de fotobewerking te geven, creëer je een eigen handtekening.

Voordelen van bewerken met presets:

  • Het bespaart tijd in je bewerkingsproces

  • Het geeft richting aan je foto en eindresultaat

  • Je foto’s krijgen een professionelere uitstraling

  • Je ontdekt nieuwe manieren van bewerken

Onbewerkte foto van man op scooter.
Bewerkte foto met presets van man op scooter.

Presets zijn behalve gemakkelijk ook leerzaam

In de voorbije tien jaar heb ik eindeloos geëxperimenteerd en bijgeschaafd als het aankomt op fotobewerking. Misschien wel zoals jij nu, was ik toen naarstig op zoek naar manieren om mijn skills en resultaten te verbeteren. Ik heb veel soorten presets aangeschaft om uit te proberen. En mijn workflow is ook nu nog altijd in beweging. Presets zijn een leuke en laagdrempelige manier om nieuwe aspecten van beeldbewerking te ontdekken. En misschien nog wel belangrijker: presets geven je een kijkje in de keuken van de fotograaf die ze gemaakt heeft. Mede daardoor heb ik manieren van bewerken ontdekt die ik anders misschien niet had uitgeprobeerd. Dit helpt me, nu nog steeds, bij het vinden en doorontwikkelen van mijn eigen beeldstijl.

Voor en na resultaat van bewerken met presets

Welk programma voor bewerken met presets?

Adobe Lightroom en Lightroom Mobile zijn de meest gebruikte programma’s voor het bewerken met presets. Om Adobe Lightroom op je computer te gebruiken, heb je een abonnement op Adobe Creative Cloud nodig, maar wist je dat Lightroom ook een versie voor je telefoon heeft (Lightroom Mobile) die helemaal gratis is? Zelf heb ik ook lang met voorinstellingen gewerkt in Camera RAW van Adobe Photoshop. Desalniettemin is Adobe Lightroom wat mij betreft het fijnste programma om te gebruiken voor bewerken met presets. Het geeft, naast het snel toepassen van voorinstellingen op meerdere beelden, ook mogelijkheden om ook lokale aanpassingen voor licht en kleur aan te brengen zonder Lightroom te hoeven verlaten. Ik open reisfoto’s alleen nog in Photoshop als ik ook lokaal wil retoucheren, maar bij reisfoto’s is dat lang niet altijd nodig.

Onbewerkte foto van paarden in een veld.
Bewerkte foto met presets van paarden in een veld.

Kies je presets zorgvuldig

Ik schreef het al: internet staat vol met preset bundels. Vaak worden kopers verleid door enorme aantallen presets die je voor het geld krijgt. Logischerwijs is dat aantrekkelijk, dat vond ik zelf destijds namelijk ook. Maar mijn persoonlijke ervaring is dat ik in de praktijk altijd maar één, hooguit twee stuks van de hele bundel gebruikte. Het beste advies dat ik je kan geven als je zoekt naar geschikte presets: bekijk het fotowerk van de fotograaf die ze aanbiedt. Probeer de setting van de foto los te zien van de nabewerking. De vragen hieronder helpen mij altijd goed. Is het antwoord op beide vragen positief? Dan zijn de presets van de betreffende fotograaf mogelijk een goede match voor je.

#1 Wat zou ik van deze foto of nabewerking vinden als hij van mij was?

Mijn ervaring is dat dit antwoord meestal anders is dan wanneer ik er vanuit de derde persoon naar kijk. We zijn geneigd onszelf onzeker te voelen als we ons vergelijken met anderen. Dat maakt dat we minder kritisch kijken. Terwijl als je het beeld op jezelf betrekt, je er vaak meer op aan te merken hebt. Ook na bijna tien jaar fulltime fotograferen betrap ik mezelf nog regelmatig op onzekerheid. Dat blijft en dat is oké. Ik probeer het inmiddels te signaleren en vooral te zien als iets dat me scherp houdt bij het uitvoeren van mijn werk.

#2 Past de stijl van de fotograaf waarvan je de presets overweegt bij wat jij zelf zou willen maken?

Iets mooi vinden en zelf willen maken zijn twee verschillende dingen. Bedenk daarom of de presets van de maker jou op weg kunnen helpen.

Voor en na resultaat van bewerken met Wander to Wonder presets.

Ontdek je innerlijke Picasso!

Hoewel het verleidelijk is om te zoeken naar die ene preset die met een druk op de knop altijd het perfecte resultaat geeft: in de praktijk zijn ze vaker een startpunt voor je bewerkingsproces. Daarbij zijn een goed belichte foto en het moment van de opname essentiële factoren voor het kunnen bereiken van een goed eindresultaat. Neem niet weg: een goede preset geeft je meteen een gevoel welke kant je op wilt met het beeld. Daarmee is het dus belangrijk om presets te vinden die goed passen bij jouw werk. Durf vervolgens aan alle instellingen te schuiven om te ontdekken wat er mogelijk is en waar jij blij van wordt. Ontdek je innerlijke Picasso!

 
Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Reisroute Nicaragua: 3 weken door het land van water en vuur

Volgende
Volgende

Reisroute Costa Rica: 3 weken door het paradijs voor de avontuurlijke reiziger