Reisroute Costa Rica: 3 weken door het paradijs voor de avontuurlijke reiziger

Deze complete reisroute van 3 tot 4 weken leidt je langs de hoogtepunten van Costa Rica. Met deze reisroute kun je optimaal genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft. Van bruisende dorpen tot adembenemende natuurparken en nationale parken, er is voor ieder wat wils. Verken de weelderige jungle van La Fortuna en het Monteverde Cloud Forest Reserve en spot bijzondere dieren als toekans en apen. Geniet van een ontspannen verblijf aan de prachtige stranden van de Pacifische en Caribische kust, waar je kunt relaxen op de witte zandstranden en snorkelen in het heldere water. Deze reisroute biedt een perfecte mix van avontuur, natuur en ontspanning.

Uitzicht op Arenal vulkaan rond La Fortuna, Costa Rica.

Costa Rica is rijk aan spectaculaire natuur.

Hoe lang heb je nodig om Costa Rica te zien?

De meeste reizigers brengen 2 tot 4 weken door in Costa Rica. Ook omwille van de kostbaarheid, Costa Rica wordt ook wel het Zwitserland van Midden-Amerika genoemd, maken veel mensen keuzes in wat ze willen zien. In 2 weken kun je een redelijke indruk krijgen van wat het land zoal te bieden heeft, maar wat mij betreft is de ideale reisduur voor Costa Rica 3 tot 4 weken. Dat geeft je de gelegenheid om het land in een comfortabel tempo te ontdekken en de vele gezichten ervan te zien. In dit artikel geef ik een persoonlijk advies over het aantal hele dagen dat je per plek ongeveer nodig hebt om de hoogtepunten te kunnen bezoeken. Op de reisdagen kun je daarnaast naar eigen behoefte schuiven met het tijdstip van doorreizen en zo wat extra tijd doorbrengen op plekken die goed bevallen of waar je veel van verwacht.

Vervoer in Costa Rica

Costa Rica is bij uitstek een land om met een huurauto te bereizen. Het openbaar vervoer sluit doorgaans niet lekker op elkaar aan en busroutes lopen veelal via de hoofdstad San José, waardoor je veel extra tijd kwijt bent om van plek naar plek te reizen. Als je budget het toelaat, zou ik je sterk adviseren om een huurauto te nemen. Een huurauto in Costa Rica heeft een paar belangrijke voordelen:

  • Je bent eerder op je nieuwe bestemming, want verbindingen met openbaar vervoer zijn vaak omslachtig

  • Je kunt de massa’s in parken omzeilen omdat je buiten bustijden op pad kunt

  • Je kunt accommodaties buiten het centrum boeken die vaak goedkoper zijn


Zelf heb ik goede ervaringen met Sunny Cars (niet gesponsord). Behalve dat het fijn is dat ze Nederlands spreken, reageren ze netjes op al je vragen en je bent bij hen standaard goed verzekerd. Heb je geen budget voor een huurauto, bijvoorbeeld omdat je alleen reist? Dan biedt de What’s App groep Dutchies in Costa Rica mogelijk uitkomst. Behalve praktische tips voor reizen door Costa Rica worden hier door Nederlandse reizigers regelmatig zitplekken in de huurauto gevraagd en aangeboden, meestal tegen een kleine vergoeding.

Surfer loopt met surfboard onder arm over strand in Santa Teresa, Costa Rica.

Playa Santa Teresa is populair onder surfers.

Is zelf rijden in Costa Rica veilig?

Ja, dat is veilig. Let wel: hoewel de afstanden in Costa Rica ogenschijnlijk klein zijn, kan het best wat tijd kosten om van plaats naar plaats te rijden. Sommige wegen zijn onverhard en er is veel bochtenwerk. Ook lopen sommige routes over heuvels en bergen of tussen de bomen door. Zorg er dus altijd voor dat je ruim voldoende tijd incalculeert om van de ene naar de andere plek te reizen en rijd niet onnodig in het donker.


Heb je een 4x4 auto nodig in Costa Rica?

Ik heb gemerkt dat veel reizigers deze vraag stellen. Ik denk dat het afhangt van je wensen: kies je graag voor zekerheid of vind je het prima om je reis hier en daar aan te passen? Zelf vond ik het heel fijn om een 4x4 auto te hebben, omdat ik niet tegengehouden wilde worden door het niet hebben van een four wheel drive bij het boeken en bezoeken van meer afgelegen parken en accommodaties. Maar ik zou zeggen: ook zonder 4x4 kun je prima door Costa Rica reizen.

Bovenaanzicht op een waterval tussen het groen bij Río Celeste in Costa Rica.

Costa Rica staat bol van contrasten.

Loop over de beroemde hangbruggen.

Bovenaanzicht van palmbladeren en planten bij Mistico hangbruggen in Costa Rica.

Vanaf de hangbruggen heb je prachtig uitzicht op de planten en bomen.

La Fortuna

+/- 4 hele dagen

Dwars door de heuvelachtige binnenlanden bereik je het dorpje La Fortuna in zo’n drie uur rijden vanuit de hoofdstad San José. Na de uitbarsting van de nabijgelegen Arenal vulkaan in 1968 werd dit Amerikaans ogende plaatsje één van de meest bezochte plekken van Costa Rica. De naam La Fortuna betekent ‘het fortuin’ en slaat op de vruchtbare grond en de vele activiteiten die je in de regio kunt ondernemen. Loop over hangbruggen door de jungle, wandel door lavavelden met uitzicht op de vulkaan, ga zwemmen in warmwaterbronnen en ontdek misschien wel de blauwste waterval die je ooit hebt gezien.

Wie op zoek is naar een bijzondere ervaring kan ik van harte aanraden om de laatste 1 á 2 nachten naar La Tigra af te zakken. Hier kun je prachtig slapen met uitzicht op de boomtoppen en met een gids een interessante nachtwandeling maken waar je allerlei fascinerende dieren tegenkomt. Om het af te maken, is er bij de accommodatie ook een zwembad om een verfrissende duik te nemen.

 
Paarse kolibrie op een tak in Monteverde, Costa Rica.

In Costa Rica komen ruim 50 soorten kolibries voor.

Zijaanzicht op een rode ijzeren brug in de jungle van Costa Rica.

Monteverde is beroemd vanwege haar nevelwoud.

Bovenaanzicht op voeten en de hangbrug in Monteverde met uitzicht op de bomen.

Wandelen tussen de boomtoppen is een unieke ervaring.

Santa Elena (bij Monteverde)

+/- 2 hele dagen

Als Costa Rica op je planning staat, heb je Monteverde vast al voorbij zien komen. Meestal gaan artikelen over het beroemde nevelwoud (Monteverde Cloud Forest Reserve) dat je hier kunt bezoeken. Hoewel er vlakbij het nevelwoud ook een dorpje is dat Monteverde heet, verblijven in werkelijkheid de meeste toeristen in het ernaast gelegen Santa Elena. Dat plaatsje is zelf weinig spectaculair, maar de omgeving des te meer. Ook kun je in Monteverde een ranario en vlindertuin bezoeken en bereik je op loopafstand van het dorp een boom die toevalligerwijs in de vorm van een brug is gegroeid. Persoonlijk vond ik 2 hele dagen een fijne tijd om de omgeving van Santa Elena te verkennen.

Surfende man in de golven van Santa Teresa, Costa Rica.

Surfer op Playa Santa Teresa.

Gevel van een concept store in Santa Teresa, Costa Rica.

In Santa Teresa vind je veel hippe bars en winkels.

Man met los haar rijdt op scooter door de hoofdstraat van Santa Teresa, Costa Rica.

De hoofdweg van Santa Teresa, Costa Rica.

Santa Teresa

+/- 2 hele dagen

Na de wouden van La Fortuna & Monteverde is het tijd om de oceaan op te zoeken. Santa Teresa, gelegen op het zuidelijke schiereiland Nicoya, is beroemd vanwege haar surfgolven en de bruisende sfeer. Over de enige, grotendeels onverharde weg die het plaatsje rijk is, rijden westerse jongeren in weinig verhullende zwemkleding op quads (ook wel ATV’s genoemd, naar All Terrain Vehicles) en scooters, vaak vergezeld door een surfboard. Het plaatsje staat bol van hippe bars, restaurants en concept stores. Santa Teresa werd al treffend het nieuwe Canggu genoemd. Veel blogs omschrijven het als ongedwongen, hoewel dat niet zo zeer de term is die ik aan de plaats zou verbinden. Toerisme heeft er de overhand genomen en dat maakt het nog weinig authentiek. Neem niet weg: Santa Teresa is een heerlijke stop als je een paar dagen wilt zwemmen, relaxen en eten in sfeervolle tentjes of als surfen jouw ding is.

 

Tip:

Van Santa Teresa naar Manuel Antonio kun je flink wat kilometers rijden besparen door de ferry over het water te nemen. Reserveer deze minimaal enkele dagen van tevoren en check voor de zekerheid of er feestdagen zijn waardoor locals de weg op gaan.

Zijaanzicht op de branding in Manuel Antonio park, Costa Rica.

Manuel Antonio is het kleinste en populairste nationaal park van Costa Rica.

Board walk door de jungle van Manuel Antonio Nationaal Park in Costa Rica.

De paden van Manuel Antonio NP zijn goed aangelegd.

Leguaan in Manuel Antonio National Park in Costa Rica.

Manuel Antonio NP is één van de makkelijkste plekken om wild te spotten.

Quepos (bij Manuel Antonio NP)

+/- 2 hele dagen

Quepos is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Manuel Antonio - het kleinste en niet onwaarschijnlijk het populairste nationale park van Costa Rica. De jungle en stranden in het park zouden behoren tot de makkelijkste plekken in Costa Rica om wild te spotten. Daarnaast zijn er rond Quepos nog een aantal mooie stranden om te ontdekken. Onderweg van Santa Teresa naar Quepos is de Crocodile bridge een stop waard. Hier ligt, zoals de naam doet vermoeden, vaak een groep krokodillen onder de autobrug.

Uitzicht op de boomtoppen vanuit een hostel in Uvita, Costa Rica.

Uitzicht vanuit een hostel in Uvita, Costa Rica.

Palmbomen op het strand in Uvita, Costa Rica.

Uvita heeft mogelijk het mooiste strand van Costa Rica.

Krab op het strand in Uvita, Costa Rica.

Op het strand in Uvita is veel wildlife te spotten.

Uvita

+/- 2 hele dagen

Van de vele paradijselijke stranden die Costa Rica rijk is, heeft Uvita mogelijk de allermooiste. Het strand is onderdeel van Marino Ballena National Park, dat vooral beroemd is vanwege de zandbank in de vorm van een walvisstaart die je er bij laagtij kunt zien. Hier kun je prachtig wandelen. Verder is de omgeving van Uvita rijk aan prachtige watervallen waar je kunt zwemmen en zelfs vanaf kunt glijden. Ook het dorpje zelf is leuk om te ontdekken. Aan de hoeveelheid nieuwe accommodaties, cafés en bars merk je dat Uvita zich razendsnel ontwikkelt.

Dolfijnen springen door het water in Costa Rica.

Onderweg naar de parken bij Drake Bay zijn dolfijnen te spotten.

Gids met verrekijker over de schouder loopt door Corcovado National Park in Costa Rica.

Met een gids op zoek naar wild in de jungle van Costa Rica.

Witschouderkapucijnaap hangt over een tak in Corcovado National Park, Costa Rica

In Corcovado National Park spot je de drie soorten apen die in Costa Rica leven.

Drake Bay (bij Corcovado National Park)

+/- 1 tot 2 hele dagen

Een prachtige rit door de jungle leidt naar het zuidelijke plaatsje Drake Bay, een aandoenlijk dorpje dat zichtbaar zijn best doet om zichzelf te laten gelden, maar ondertussen nog wat kneuterig - maar authentiek - aanvoelt. Tot vorig jaar werd dit deel van Costa Rica nog regelmatig afgesneden van de bewoonde wereld, als hevige regenbuien de weg onbegaanbaar maakten. Nu er een nieuwe weg is aangelegd, die het mogelijk maakt om het plaatsje ook zonder 4x4 auto te bereiken, is er niets meer dat je tegenhoudt. Drake Bay is de uitvalsbasis om tapirs, boommiereneters, luiaards en de drie soorten apen die in Costa Rica voorkomen te spotten. Ook kun je hier in de buurt prachtig snorkelen en duiken.

Papegaai vliegt tussen bomen door in Puerto Viejo, Costa Rica.

Draag je steentje bij aan het ondersteunen van de Great Green Macaw populatie.

Doorkijkje tussen palmbomen op het strand van Cahuita National Park.

Maak een mooie wandeling tussen de palmbomen.

Roze bananen aan een bananenplant in Puerto Viejo, Costa Rica

Je komt onderweg de meest fascinerende planten tegen.

Puerto Viejo de Talamanca

+/- 3 hele dagen

Puerto Viejo de Talamanca, in de volksmond Puerto Viejo genoemd, ligt aan de Caribische kust in het zuidoosten van Costa Rica. De kustplaats wordt weleens verward met zijn naamgenoot aan de noordoostkust. De regio van Puerto Viejo bij Limón, waar we hier over spreken, is het huis van veel koffie-, suikerriet- en bananenplantages. In vergelijking tot Santa Teresa zie je in Puerto Viejo meer locals op straat en ademt de kustplaats een meer ontspannen sfeer. Puerto Viejo is populair om te (leren) surfen en je kunt er ook lekker zwemmen. In de omgeving van Puerto Viejo bezoek je onder meer het prachtige Cahuita National Park, kun je al kayakkend schildpadden, apen en luiaards spotten en een mooi project voor het ondersteunen van de Great Green Macaw populatie bezoeken.

Romige cappuccino in één van de leukste cafés in San José, Costa Rica,

San José heeft hippe wijken met leuke bars en cafés.

Roze gebouw in San José, Costa Rica

Ontdek mooie gebouwen in het centrum van San José.

San José

+/- 1 hele dag

San José wordt regelmatig afgedaan als weinig de moeite waard, maar ik ondervond dat er wel degelijk veel leuks is om te ontdekken. Kort voor je vlucht naar huis kan dit een fijne plek zijn om af te sluiten. De hoofdstad van Costa Rica heeft een paar leuke, hippe wijken en interessante musea en er is een leerzame free walking tour. Wist je bijvoorbeeld dat San José in 1884, slechts twee jaar na New York, als één van de eerste steden ter wereld werd aangesloten op elektrische straatverlichting?

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

De kracht van bewerken met presets + Before & After

Volgende
Volgende

Wat te doen in Las Peñitas, het surfstrand bij León