Backpacken met een fotocamera: hoe doe je dat? Mijn tips en ervaringen.

Je bent van plan op reis te gaan met een backpack en je wil je fotocamera en eventueel je laptop graag meenemen. Maar waar laat je je waardevolle apparatuur in een hostel of onderweg? Hoe berg je je camera veilig op en voorkom je dat je constant met enorme tassen aan het zeulen bent? Tegen dit soort vragen liep ik zelf ook aan voordat ik voor langere tijd ging reizen. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke tips en ervaringen voor het reizen en backpacken met fotoapparatuur, zodat jij met een zekerder gevoel op vakantie kunt.

#1 Zorg voor een stevige en ruime flightbag

De eerste en misschien wel belangrijkste tip die backpacken met een fotocamera en andere waardevolle apparatuur comfortabeler voor je gaat maken is: zorg voor een stevige en ruime flightbag. Zelf gebruik ik een oude plunjezak met een band waarmee ik mijn flightbag bijvoorbeeld aan mijn bed kan bevestigen als ik in een hostel ben en in een slaapzaal overnacht. Een flightbag verkleint tijdens vlieg- en busreizen de kans dat iemand zomaar iets in je tas stopt en beschermt je backpack bovendien tegen schade en vuil. Tijdens reizen heb ik niet zelden zowel mijn backpack als mijn fotorugzak in mijn flightbag gestopt. Flightbags zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Probeer vooral te zoeken naar een stevige variant die behalve je backpack ook ruimte biedt aan een tweede, kleinere rugtas.

#2 Let op de aanwezigheid van lockers bij het boeken van je accommodatie

Over het algemeen hebben slaapzalen in hostels kasten of kluisjes waar je je spullen in kunt opbergen. Zeker als je geen flightbag hebt die je aan je bed kunt bevestigen - en er dus een soort eigen klus van kunt maken - loont om hier extra op te letten bij het boeken van een accommodatie. Een locker waar je kleinere fotorugtas inpast is alvast winst. In de ideale situatie hebben ze hoge lockers waar je ook je grote backpack in kunt zetten. Zo zorg je dat je spullen altijd veilig zijn opgeborgen. Als ik voor werk onderweg ben en in hotels overnacht, gebruik ik ook regelmatig de kluisjes in hotelkamers. Deze kun je meestal afsluiten met een eigen in te voeren code. Ik test deze lockers altijd vóórdat ik er mijn spullen inleg. Je wil niet hebben dat je al je apparatuur opbergt en de kluis vervolgens niet meer openkrijgt.

#3 Zorg voor enkele degelijke hangsloten

De twee tips hierboven brengen me bij nummer drie: zorg ervoor dat je twee á drie degelijke hangsloten bij je hebt. Deze zijn verkrijgbaar bij outdoor winkels en ook de meeste schoenmakers hebben ze in hun assortiment. De allerkleinste sloten bieden meestal erg weinig weerstand, dus zelf kies ik voor de veiligheid liever voor een middenmaat. Op de kluisjes in hostels passen over het algemeen geen hele grote sloten, dus als je te grote meeneemt, loop je het risico dat ze niet passen. Om zeker te zijn van je zaak, kun je twee verschillende maten meenemen. Zo gebruikte ik het kleinere slot bijvoorbeeld weleens voor de rits van mijn dagrugzak en het middenmaat hangslot voor op mijn grote flightbag of locker in het hostel.

#4 Neem een lichte en compacte fotorugzak mee

Wat de ideale dagrugzak is, verschilt natuurlijk per reiziger. Voor mij persoonlijk biedt de ideale fotorugzak voor op reis voldoende ruimte voor zowel persoonlijke spullen als een veilige plek voor mijn camera en is hij ook licht genoeg om tijdens langere hikes mee te nemen. Ik heb zelf daarom gekozen voor een rugzak zonder laptopvak (deze Lowepro Flipside Trek), want dat scheelt ruimte en dus ook gewicht. Eerlijk is eerlijk: dat is niet altijd even comfortabel, maar soms betekent reizen ook keuzes maken. Onderweg of in een hostel borg ik mijn laptop vaak op in de rughoes aan de binnenzijde van mijn grote backpack. Vervolgens deed ik die in een kluis of in mijn flightbag aan mijn bed, afgesloten met een hangslot. Een kleinere rugzak zorgt er ook voor dat je hem beter kunt indeuken als je hem bij je grote backpack in je flightbag wilt doen.

#5 Stop een paar extra canvas tassen in je backpack

Afhankelijk van de plek, liet ik mijn fotorugzak tijdens een lange reis dus regelmatig achter in het hostel. Je kunt het beste zelf inschatten of je hostel veilig genoeg voelt om dat te doen. Ik zorgde er dan wel altijd voor dat mijn fotorugzak en eventueel backpack - in ieder geval alle waardevolle apparatuur - ofwel in een kluis zaten, of in een afgesloten flightbag met hangslot aan mijn bed. Bijvoorbeeld als ik alleen de stad in wilde en enkel mijn camera body met 50mm lens nodig had, nam ik die vaak mee in een onopvallende canvas stoffen tas. Die weten niks, zijn klein op te vouwen en dus ideaal om een paar extra in je backpack te gooien als je op reis gaat. Door je kleinere camera in een canvastas mee te nemen, ziet het er minder naar uit dat je dure apparatuur bij je draagt. Ben op zulke momenten kritisch op wat je écht nodig hebt en laat al het overige achter in het hostel. Voor sommige plekken geldt dat de kans op overval of diefstal kleiner is in je hostel dan buiten op straat. 

Bonustip: je fotocamera meenemen op een meerdaagse hike

Op momenten dat je je camera ín je grote backpack wilt meenemen, gaan de bovenstaande tips minder op. Zelf kreeg ik hiermee te maken tijdens de W-trek, een vijfdaagse hike door de ruige natuur van Patagonië. Ik wilde hier dolgraag mijn camera mee naartoe nemen, maar omdat we ook ons eigen eten meenamen, telde iedere gram. Bevraag jezelf in zulke situaties weer kritisch wat je écht aan appartuur nodig hebt. Ik nam één camera body, één lens, een reserve geheugenkaartje en één accu oplader mee. Om mijn apparatuur te beschermen tegen eventuele regen, deed ik er afsluitbare plastic zakjes omheen. De accessoires stopte ik vervolgens in het bovenste vak van mijn grote backpack en mijn camera met lens wikkelde ik in kleding die ik toch al meenam.

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Volgende
Volgende

6x onmisbare tips + gadgets voor fotografie op reis