6x onmisbare tips + gadgets voor fotografie op reis

Je bent dol op reisfotografie en vraagt je af wat je écht mee moet nemen. Uit eigen ervaring weet ik dat de combinatie van reizen en fotograferen vragen oproept, zoals: hoe veilig is het om mijn camera overal mee naartoe te nemen en waar sla ik mijn beelden tijdens de reis veilig op? In de vele jaren dat ik inmiddels op reis ga met een camera, heb ik eindeloos geëxperimenteerd met verschillende soorten fotoapparatuur, fototassen en accessoires. En ik probeer nog steeds regelmatig nieuwe dingen uit. In dit artikel deel ik zes tips en gadgets die wat mij betreft onmisbaar zijn voor (hobby) fotografen die gaan reizen.

Een fotorugzak met heupband neemt veel gewicht van je schouders af.

Tip #1 Kies een fotorugzak met heupband en beveiliging

Het belangrijkste aan een fotorugzak is wat mij betreft dat hij je fotoapparatuur goed beschermt en dat de fototas comfortabel zit. Door de jaren heen is een brede heupband daarom een harde eis voor mij geworden als ik ga kijken naar een nieuwe fotorugzak. Zoals ook met een backpack, neemt een goede heupband het grootste gewicht van je schouders af. Zeker als je meerdere lenzen en misschien zelfs meerdere camera bodies bij je hebt, of bijvoorbeeld een statief, loopt dat gewicht al snel flink op. Tel daar nog wat persoonlijke spullen bij op en je schouders zullen je enorm dankbaar zijn als je ze wat ontziet.

Om je camera veilig mee te kunnen nemen, zeker als je naar bestemmingen reist waar meer armoede of criminaliteit is, loont het om een fotorugzak te kiezen die er ofwel niet uitziet als een cameratas, of om te kiezen voor een fototas met extra beveiligde ritsen. Tegenwoordig hebben makers van fotorugzakken hier talloze slimme trucjes op bedacht. Uiteindelijk geldt natuurlijk: als iemand echt kwaad in de zin heeft, houden beveiligde ritsen dat ook niet tegen, maar het maakt het op zijn minst een stuk minder gemakkelijk en aantrekkelijk om je tas te openen. Bedenk je bij het kiezen van een fotorugzak wat voor reiziger je bent. Als je veel door de natuur wandelt, heb je natuurlijk minder kans op zakkenrollers dan wanneer je vooral graag steden bezoekt.

 

Over fotorugzakken zou ik een boek kunnen schrijven. Dát deed ik niet, maar wel dit artikel: De beste fotorugzak voor op reis: mijn zoektocht + tips

 

Tip #2 Back-up je bestanden op (meerdere) SD schijven

Als je onderweg bent, wil je natuurlijk dat je waardevolle reisherinneringen - in dit geval in de vorm van foto’s - veilig worden opgeslagen. Ik ben niet zelden reizigers tegengekomen wiens complete opslag verloren is gegaan. Dat brengt me meteen bij het eerste gedeelte van deze tip: sla je foto’s altijd op meer dan één plek op. Een schijf of geheugenkaart kan stuk gaan of gestolen worden tijdens je reis en weg zijn al je foto’s. Neem daarom idealiter twee SD schijven mee en bewaar ze als het even kan op verschillende plekken om de kans op verlies te beperken. Als je met iemand samen reist, kun je allebei een exemplaar bijhouden, of je kunt er bijvoorbeeld één op je lichaam dragen in een moneybelt en één onderin je koffer of backpack stoppen. Het belangrijkste voordeel van SD schijven t.o.v. HD schijven is dat ze geen draaiend element hebben. In plaats van een draaiende schijf worden de bestanden opgeslagen op een chip. Dit maakt een SD schijf een stuk minder gevoelig voor valschade in de vorm van bestandsverlies. En als je onderweg bent met apparatuur, is de kans op zo’n ongelukje natuurlijk toch wat groter. Overigens, volgens de laatste berichten zouden HD schijven - dus wél met een draaiend element - daarentegen weer beter zijn voor de langdurige opslag van bestanden. Dus, als je thuis bent van je reis, doe je er wellicht goed aan om je bestanden over te zetten.

 

Tip: Deze SD schijven van Samsung zijn compact, snel en betrouwbaar en daardoor ideaal voor op reis. Zelf heb ik hier altijd twee exemplaren van op zak. Waarom je niet voor een grotere schijf zou kiezen? Daarmee vergroot je ook het risico op schade of verlies. Liever 2 schijven van 1TB dan 1 schijf van 2TB.

 

Tip #3 Bewaar geheugenkaarten in een stevige, waterdichte case

Helaas heb ik deze tip zelf nooit gekregen voor het ooit bijna misging, maar het liep gelukkig met een sisser af. Soms zit een ongeluk in een klein hoekje en zeker als je reist met je fotocamera en een tas vol beeldherinneringen hebt, wil je ze graag zo veilig mogelijk opbergen. Voordat je de kans hebt om je beelden goed en wel op een externe schijf te zetten, of als je geen laptop bij je hebt en de beelden dus op geheugenkaarten laat staan tot je thuis bent, is het extra belangrijk om ze goed te beschermen. Daarom bij deze wel de tip van mij aan jou: berg alle geheugenkaarten die niet in je camera zitten - en vooral degenen die vol staan met waardevol materiaal - op in een stevige, (spat)waterdichte case. Zo voorkom je behalve water ook dat er vuil bij je geheugenkaarten komt en bovendien kunnen deze cases meestal goed tegen een stootje.

Tip #4 Kijk ook met je ogen!

Als je net zoals ik dol bent op fotograferen is de wereld een grote speelplaats. Zeker op reis wordt je natuurlijk continu onderworpen aan nieuwe impressies en dat maakt het uit eigen ervaring soms verleidelijk om de wereld door je lens te bekijken. Maar hoe waardevol zijn foto’s voor thuis eigenlijk als je de plek en het moment niet eens écht in je hebt opgenomen? Zo wilde ik zelf ooit een walvis vastleggen die in Zuid-Afrika uit het water sprong. Het dier was op veel te grote afstand voor de apparatuur die ik bij me had. Het resultaat: foto mislukt en het moment gemist. Dat was een harde maar wijze les. Het is super belangrijk om je camera ook zo nu en dan weg te leggen, om te kijken met je ogen. Zonder camera voor je neus zie je nog zoveel meer! Haal een keer diep adem en laat je zintuigen werken. Fotografie dwingt je om aandacht te hebben voor de kleine dingen die je anders misschien over het hoofd zou zien, maar laat het je ervaring op een unieke plek niet belemmeren. Een herinnering op beeld, hoe mooi ook, kan niet tippen aan de herinnering in je hoofd.

Uitzicht op voeten en een fotorugzak in een kano op het water

Een rugzak die er niet uitziet als een cameratas is ook een goede manier om je camera onopvallender mee te nemen.

Gadget #1 Anchor links van PeakDesign

Een recente toevoeging aan mijn uitrusting zijn de anchor links van PeakDesign. Ik heb er gewoon voor betaald en ik ben er heel enthousiast over. De anchor links zijn een soort lusjes die je aan je camera en aan je camerastrap bevestigt en die het mogelijk maken om de cameraband snel en gemakkelijk (los) te koppelen. Hoewel ik mezelf heb aangewend dat ik mijn camerastrap altijd om mijn nek doe als ik fotografeer, was ik er voorheen ook vaak mee aan het stoeien - o.a. in mijn tas. Als je je camera snel wilt meenemen voor wat snapshots, of als je de camerastrap aan een andere body wilt bevestigen, is het super fijn om deze gemakkelijk te kunnen wisselen. In een verpakking zitten twee setjes anchor links, dus je kunt er één bewaren als reserve of aan een tweede camera’s bevestigen.

 

Blij met deze tip? Je helpt me enorm door je Anchor Links hier te bestellen. Jij betaalt exact hetzelfde, maar ik ontvang een kleine vergoeding van de verkoper. En ik doe een vreugdedansje, beloofd. ;-)

 

Gadget #2 Capture clip van PeakDesign

Inderdaad, weer één in het rijtje van PeakDesign, maar vooral omdat dit merk veel aandacht besteedt aan handige gadgets voor reizende fotografen. En laat dat nu precies zijn waar wij naar zoeken. De Capture Clip is, zoals de naam al doet vermoeden, een clip die je kunt bevestigen aan je fotorugzak en waar je tijdens het wandelen je camera aan kunt bevestigen. Zo hoef je de camera niet constant vast te houden of in en uit je cameratas te halen. Voordat ik de capture clip zelf aanschafte, zag ik hem veel bij collega’s. Het leek me de ideale oplossing voor het leuren met je camera tijdens wandelingen of een stedentrip. De uitvoering van de capture clip is degelijk, hij kan met gemak een flinke camera dragen en er zit extra beveiliging op tegen diefstal. Ik gebruik de capture clip nu enige tijd en ik moet er ook een kritische noot bij plaatsen: zeker tijdens langere wandelingen en met een zwaardere camera krijg ik op een gegeven moment last van mijn rug door oneven belasting van mijn schouders. Het is misschien dus niet de ideale oplossing als je er voor langere tijd een grotere camera aan wilt bevestigen, hoewel het product dat prima aankan en er ook genoeg collega’s zijn die dit doen. Maar het is zeker een hele handige uitkomst voor momenten waarop je je camera er regelmatig bij wilt pakken of als je een kortere en dus lichtere lens gebruikt, zoals een 50mm. Ondanks deze kanttekening zou ik de capture clip niet in mijn uitrusting willen missen. Ik vind hem wel dusdanig handig.

 

Enthousiast? De Capture Clip van Peak Design is verkrijgbaar in het zwart of in het zilver.

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Backpacken met een fotocamera: hoe doe je dat? Mijn tips en ervaringen.

Volgende
Volgende

Reisroute Patagonië: 4 weken roadtrip door Chili en Argentinië