Geldzaken in Patagonië: 5 tips voor je vertrek

Patagonië is de naam van een gebied dat zich uitstrekt over de zuidelijke delen van Argentinië en Chili, gelegen in Zuid-Amerika. Maar wandelen naar de afgelegen gletsjers en meren en wijdse uitzichten over de Argentijnse pampa’s komen wel met een prijskaartje. Patagonië is een kostbare vakantiebestemming. In dit artikel deel ik vijf praktische tips over geldzaken in Patagonië, zoals: waar kun je het beste geld opnemen en hoe kun je geld besparen tijdens je reis door dit afgelegen deel van de wereld?

#1 Waar betalen ze mee in Patagonië?

In Argentinië wordt over het algemeen betaald met de Argentijnse peso, in Chili met de Chileense peso. Daarnaast is het zowel in Argentinië als in Chili gebruikelijk om met us dollars en soms zelfs euro’s te betalen.

#2 Geld opnemen en pinnen in Patagonië

Vergeet niet om je betaalpas voor vertrek naar Patagonië in te stellen op ‘Wereld’ en pas eventueel je daglimiet aan. Bekijk ook even welke voorwaarden voor betalingen buiten Europa aan jouw betaalpas en bank gekoppeld zijn, met andere woorden welke fee’s gehanteerd worden voor pinnen en geld opnemen over de grens. Over het algemeen kun je voor geld opnemen het beste terecht bij grotere, internationale banken. Zelf had ik in Patagonië altijd goede ervaringen met Santander (Amerikaans) en Scotia bank (Canadees). Let op: de kantoren en ATM’s van Santander zijn in de weekenden, op zaterdag én zondag, gesloten. Zorg er in Patagonië voor dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt, want het is er minder vanzelfsprekend dat ATM’s geld geven. Dat klinkt vreemd, maar het kan dus zomaar zo zijn dat je met lege handen vertrekt. Soms word je pas niet herkend of is het contant geld in de betreffende geldautomaat simpelweg op en kan het zomaar dagen duren voor er weer een nieuwe voorraad is.

#3 Bespaar fors geld met de Blue dollar in Argentinië

Rond het jaar 2000 stortte de koers van de Argentijnse peso volledig in en sindsdien wordt hij kunstmatig hooggehouden door de Argentijnse overheid. Benzine is bijvoorbeeld erg duur gebleven. Voor locals is dit op zijn zachtst gezegd enorm onvoordelig. Om het leven te kunnen blijven betalen, moeten ze simpelweg meer geld verdienen. Daarom zijn de prijzen in winkels door de jaren heen stevig verhoogd, boodschappen zijn bijvoorbeeld ontzettend duur geworden. Ter vergelijking: voor hetzelfde volkorenbrood betaalde ik in Chili 3,50 euro en in Argentinië 10 euro.

Omdat de waarde van de Argentijnse peso nu zo historisch laag is, zijn Argentijnen happig geworden op Westerse valuta zoals de Amerikaanse dollar en de euro. Om het voor toeristen aantrekkelijker te maken om met deze valuta’s te betalen, bieden locals op veel plekken interessante wisselkoersen aan. Hiermee krijgen toeristen meer Argentijnse pesos terug voor hun geld dan wanneer ze bij een bank geld zouden opnemen. Deze constructie wordt ‘Blue Dollar’ genoemd en, omdat de overheid hier inmiddels geen grip meer op heeft, wordt deze methode door hen inmiddels zelfs gedoogd. Het is ook mogelijk om tegen de Blue Dollar rate geld op te nemen bij Western Union kantoren. Meer daarover volgt in een aankomend, apart artikel, dat ik hier ook zal delen.

#4 Neem contante dollars of euro’s mee

Voor mijn reis naar Patagonië was ik op de hoogte van de Blue Dollar, maar wat ik achteraf graag eerder had geweten, is dat het handig was geweest om meer contante euro’s of dollars mee te nemen. Deze tip gaat vooral op als je je reis door Patagonië in het westen, vanuit Chili, begint. In Puerto Natales, El Calafate en El Chaltén is het door een gebrek aan Western Union kantoren erg lastig om, als je geen contante dollars of euro’s bij je hebt, geld te krijgen tegen de Blue Dollar koers. En dat kost je potentieel een hoop onnodig extra geld. In de genoemde plekken zijn daarentegen wel voldoende plekken waar je je contante dollars en euro’s tegen de Blue Dollar koers kunt inwisselen voor pesos. Kortom, de gouden tip, neem vanuit huis contante dollars of euro’s mee.

#5 Pinnen met je creditcard: Mastercard en VISA

Stel: je hebt geen contante euro’s of us dollars op zak en komt in de situatie dat het voorlopig niet lukt om geld op te nemen tegen een gunstige koers. Dit overkwam mij toen ik door feestdagen en weekenden tegen gesloten bankgebouwen en ATM’s aanliep. Betalen met een creditcard van Mastercard of VISA biedt dan uitkomst. Op het moment van typen van dit artikel verrekent VISA namelijk automatisch het bedrag dat je afrekent (in restaurants, winkels en hostels bijvoorbeeld) tegen een koers van 1 us dollar = 350 Argentijnse pesos. Mastercard verrekent de bedragen tot dusver ook nog, alleen schrijven zij het oorspronkelijke bedrag eerst af en storten het verschil maximaal enkele dagen later terug op je rekening. Kortom: door te pinnen met een creditcard van Mastercard of VISA kun je al fors geld besparen op je reis door Patagonië, alleen is geld wisselen bij een Western Union kantoor nóg interessanter. Deze kantoren hanteren vooralsnog de koers 1 us dollar = 370 Argentijnse pesos.

 

De getallen in dit artikel zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen in Patagonië, maar hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Controleer voor je vertrek de actuele koersen en fee’s.

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Reisroute Patagonië: 4 weken roadtrip door Chili en Argentinië

Volgende
Volgende

Bijzonder slapen Nicaragua: eco-lodge Isleta El Espino