Bijzonder slapen Nicaragua: eco-lodge Isleta El Espino

Op een klein privé eiland voor de kust van de koloniale stad Granada is eco-lodge Isleta El Espino gevestigd. Dit kleinschalige boetiekhotel heeft vijf stijlvol ingerichte kamers, een restaurant en zwembad en is een hoogtepunt voor ieder die een avontuurlijke reis door Nicaragua wil afwisselen met een bijzondere overnachting of ontspannen dagje uit. Franklin, één van de lokale personeelsleden die liefde en toewijding stopt in ieders verblijf, wacht gasten op met zijn boot in de haven bij Granada. Als je enkele minuten later voet aan land zet bij El Espino voel je meteen hoe uniek deze accommodatie is.

Het verhaal achter Isleta El Espino

Na tijdens een reis verliefd te zijn geworden op Nicaragua kochten de Amerikaanse Andrew en Kristin (broer en zus) in 2007 één van de eilandjes bij Granada. Deze eilandjes, ook wel Las Isletas genoemd, werden gevormd nadat de nabijgelegen Mombacho krater explodeerde en een groot gedeelte van wat ooit vulkaan was in het Meer van Nicaragua terechtkwam. Tegenwoordig liggen er 365 eilandjes rond de koloniale stad - één voor iedere dag van het jaar. Na jaren van voorbereiding opende Isleta El Espino in 2015 haar deuren voor publiek.

Groen eiland

Kristin en Andrew wilden het eiland zoveel mogelijk zelfvoorzienend en circulair maken. Zo wordt water uit het meer gepompt en op het eiland zelf gezuiverd en wordt elektriciteit gewonnen uit zonne-energie. Ook afvalwater wordt opgevangen en hergebruikt. Ook wilden Kristin en Andrew zoveel mogelijk met lokale ondernemers samenwerken. Veel groenten worden op het eiland zelf verbouwd of bij een lokale boer ingekocht. Ook zijn nagenoeg alle meubels en accessoires bij El Espino handgemaakt door lokale ambachtslieden, altijd binnen drie uur rijden vanuit Granada.

Lokaa(l)s

Het zijn dan misschien Kristin en Andrew die het El Espino hebben geïnitieerd, het zijn de lokale medewerkers – die stuk voor stuk in Granada óf op de Isletas wonen - die het tot zo bloeiend en bijzonder bedrijf maken. Neem bijvoorbeeld Franklin. Hij brengt gasten met de grootste zorg van en naar het eiland. De boot waarmee hij dat doet, werd trouwens op El Espino zelf gebouwd. Of Maria Jose, die je het warmst mogelijke welkom geeft en zorgt dat het je aan niets onbreekt. Of Pablo, die de lekkerste cocktails maakt, altijd met een glimlach. Of Xiomara en Ana, die de verrukkelijkste maaltijden bereiden die Henry vervolgens zorgvuldig uitserveert. Ana zorgt er trouwens ook voor dat je iedere avond in een gespreid bedje beland. Zoals ik al zei, dit zijn de kanjers van het eiland. Zij maken dat een bezoek aan Isleta El Espino anders is dan een doorsnee luxe verblijf.

Slapen op een privé eiland

In totaal zijn er vijf stijlvolle kamers op het eiland te vinden, waarvan twee casitas, één bungalow en twee boomhutten (Rancho Treetops). Afgezien van de ervaring - hoog en droog of dichter bij de grond - is ieder van de vijf kamers met de grootste zorg en aandacht ingericht (en dus bijna volledig met spullen van lokale ambachtslieden). De bedden zijn lekker ruim en comfortabel en ook in de badkamer is overal aan gedacht. ‘s Avonds gaat het personeel naar huis, maar komt er een bewaker voor in de plaats. Dus er is altijd iemand van El Espino aanwezig. Wel zo’n fijn gevoel.

De kunst van het niets doen

Ongeacht of je overnacht op Isleta El Espino of er alleen de dag doorbrengt, alle gasten mogen gebruik maken van de kayaks. Dat is ideaal als je even genoeg hebt van slingeren in de hangmat of baantjes trekken in het zwembad. Je kunt gemakkelijk tussen de omliggende eilandjes door kayakken en de tocht zo lang maken als je zelf wilt. Ook een tip: neem een verfrissende duik in het meer. Voor degenen die langer verblijven op El Espino is dat ook een vette aanrader in de vroege ochtend, bijvoorbeeld na je yogasessie op het dek met eersterangs uitzicht op de vulkaan. Let wel op voor rotsen die her en der in het water liggen. Om de relaxte ervaring compleet te maken, kun je je verblijf afmaken met een massage door één van de vaste masseurs.

 

Kosten Isleta El Espino

Overnachtingen
Casita $159-199
Bungalow $139-179
Rancho Treetop $109-149

Dagpas
$49 dollar per persoon voor +/- 5 uur (incl. transfer van en naar de haven + gebruik van kayaks)


Zoek je een bijzondere locatie voor je feestje of bruiloft? Voor $675-875 kun je het gehele eiland afhuren.

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

Geldzaken in Patagonië: 5 tips voor je vertrek

Volgende
Volgende

Zelf je camera instellen? Dit moet je weten.