Reisroute Patagonië: 4 weken roadtrip door Chili en Argentinië

Patagonië is een verzamelnaam voor de zuidelijke gedeelten van Chili en Argentinië. Het gebied kenmerkt zich door indrukwekkende vergezichten, gletsjers en meren, maar daarnaast vind je er ook dichtbegroeide bossen, prachtige watervallen en een levendige gaucho cultuur. Patagonië is de ideale bestemming voor de avontuurlijke reiziger en natuurliefhebber. De meeste reizigers bezoeken Patagonië slechts voor enkele dagen of weken, maar het is ook enorm de moeite waard om het gebied voor een langere periode te bezoeken. Een huurauto is dan ideaal. Belangrijke voordelen aan Patagonië ontdekken met een huurauto zijn dat je het gebied in je eigen tempo kunt ontdekken en op plekken kunt stoppen waar en wanneer je wilt. Bijvoorbeeld als je langer van een uitzicht wilt genieten, foto’s wilt maken of een lunchstop wilt inlassen. In dit artikel deel ik de wat mij betreft ultieme reisroute van 4 weken voor Patagonië met een huurauto. Ga raften op één van ‘s werelds meest uitdagende rivieren, wandel naar en over gletsjers en gletsjermeren, ga paardrijden aan het einde van de wereld en slaap onder een spectaculaire sterrenhemel. Met deze reisroute ontdek je Patagonië op haar best en mis je geen hoogtepunten.

Uitzicht op berg Fitz Roy in El Chalten, Patagonie

Een roadtrip door Patagonië staat garant voor fantastische uitzichten.

Hoeveel dagen heb je nodig in Patagonië?

De lengte van je verblijf in Patagonië is voor een groot gedeelte afhankelijk van je budget en wensen. Patagonië is helaas geen voordelige bestemming, maar er zijn goede manieren om geld te besparen. Veel reizigers brengen maar enkele dagen tot anderhalve week door in Patagonië en bezoeken dan enkele hoogtepunten, zoals Torres del Paine, de Perito Moreno gletsjer en eventueel El Chaltén. Maar, als je portemonnee het toelaat, is de ideale reisduur voor Patagonië wat mij betreft 3 tot 4 weken. Behalve de plekken die iedereen bezoekt, is er namelijk zoveel meer te ontdekken dat je gegarandeerd een leven lang bijblijft.

 
 

Het weer in Patagonië: vier seizoenen in een dag

Los van de hoogteverschillen in Patagonië kan het weer op zichzelf ook sterk fluctueren. Als je Patagonië bezoekt, doe je er goed aan om voldoende laagjes kleding mee te nemen om je te allen tijde aan te kunnen passen aan de weersomstandigheden. Het kan er vooral ook ontzettend waaien. De beste reistijd voor Patagonië is van oktober t/m februari. De drukste (zomer)maanden zijn december en januari. In het winterseizoen zijn veel parken en wandelingen gesloten vanwege een flink pak sneeuw.

De beste kledingtip die ik voor mijn reis naar Patagonië kreeg en, ongeacht het seizoen, ook aan jou kan geven is het aanschaffen van een laag thermokleding van merinowol. Merinowol is afkomstig van merinoschapen. Het is een natuurlijk materiaal dat zeer goed ademt en toch heel warm is. Dat is vooral voor meerdaagse hikes ideaal, omdat het niet snel ruikt. Zelf kocht ik voor mijn reis een setje - legging en top - van het merk Icebreaker, maar er zijn meerdere merken die merinowol verkopen. Let wel op dat er verdrietig genoeg ook dieronvriendelijke manieren zijn om merinowol te winnen, beter bekend als mulesing. Verdiep je dus goed in het merk voordat je dit product aanschaft. Naast een thermo basislaag en een paar stevige wandelschoenen kan ik je een opvouwbare donsjas en windjack van harte aanraden om de kou in Patagonië te trotseren.

Huurauto rijdt El Chaltén uit met Fitz Roy op de achtergrond, Patagonië

De bergen zien er soms nog mooier en dramatischer uit in de wolken.

Vrouw maakt foto van waterval in de regen, Patagonië

Langs de reisroute vind je prachtige wandelingen naar gletsjers en watervallen

Vervoer in Patagonië

Op basis van de gesprekken met medereizigers in Patagonië zou ik zeggen dat de meeste gebruik maken van het OV. Tussen de grotere plaatsen rijden bussen. Het belangrijkste voordeel hiervan is de lagere prijs. Nadelen zijn dat je gebonden bent aan bustijden en onderweg niet kunt stoppen. Patagonië ontdekken met een huurauto heeft mijn sterke voorkeur. Daarom ga ik er voor dit artikel en deze reisroute vanuit dat je Patagonië verkent met een eigen voertuig.

Een huurauto in Patagonië heeft een paar belangrijke voordelen:

  • Je kunt druktes omzeilen, omdat je buiten de tours om op pad kunt.

  • Je kunt bezienswaardigheden bezoeken rond het beste lichtmoment voor betere foto’s.

  • Je kunt beter anticiperen op het weer en je planning eventueel nog op het laatste moment aanpassen.

  • Je kunt de mooiste route naar je volgende stop uitkiezen.

  • Je kunt onderweg stoppen voor een sanitaire pauze, lunchpauze of het maken van foto’s.

 

Let op: bij het huren van een auto in Patagonië moet je op een aantal zaken heel goed letten. Anders dan bij reguliere vakantiebestemmingen wil je je huurauto hier namelijk mee over de grens nemen. Daar is papierwerk voor nodig. Niet alle bedrijven maken dit mogelijk of er zijn vaak hoge kosten aan verbonden.

 

Zelf heb ik dit proces ook aan den lijve ondervonden. Initieel had ik een auto gehuurd via een tussenpartij die auto’s standaard met all-risk verzekering verhuurt. Maar de eigenlijke verhuurder van deze auto, ofwel de derde partij, schreef in de kleine lettertjes van een e-mail dat deze all-risk verzekering niet geldig is voor grensovergang naar Argentinië. Puntje bij paaltje zou ik de derde partij in kwestie €1500 hebben moeten betalen voor een extra verzekering voor gebruik van de auto in Argentinië. Ik heb geannuleerd.

Na avonden zoeken kwam ik in contact met ASV Rent a Car. Dit is geen gesponsorde content, maar een verdiende shoutout naar een fijn bedrijf. Eigenaar Angel verhuurt een aantal auto’s samen met zijn vader en ze doen echt hun uiterste best om het je zo goed mogelijk naar de zin te maken. We kregen een bijna splinternieuwe wagen - die ze tegen een kleine meerprijs notabene naar ons hostel in Puerto Natales kwamen brengen - en we konden Angel tijdens onze reis altijd goed bereiken via Whatsapp. Daarbij lag de huurprijs vele malen lager dan bij de meeste verhuurbedrijven én maakte Angel al het papierwerk voor de grensovergangen keurig in orde voor ons. Dus ben je op zoek naar een huurauto voor je reis in Patagonië? Neem dan zeker contact op met deze heren.

Is zelf rijden in Patagonië veilig?

Ja, dat is veilig, maar het vergt soms wat planning. De afstanden zijn groot en de wegen soms slecht, met name rond Cueva de los Manos en de Carretera Austral. In Argentinië zijn de wegen doorgaans heel goed, maar kom je uren niks tegen. En het is niet ondenkbaar dat tankstations geen voorraad hebben. Kortom: als je gaat rijden, zorg dan dat je waar je de kans krijgt altijd je tank bijvult en reis liever niet onnodig in het donker.

Heb je een 4x4 auto nodig in Patagonië?

Ja, voor deze reisroute heb je een auto met 4x4 wielaandrijving nodig. Het zijn niet zo zeer gevaarlijke wegen, maar soms wel van hele slechte kwaliteit en niet zelden onverhard met diepe kuilen. Nat weer kan dan ook een cruciale rol spelen. Los daarvan rijdt je soms uren door verlaten gebied, met name in Argentinië. Alles bij elkaar opgeteld, is het wel zo veilig om een 4x4 huurauto te hebben.

Man staat naast auto in Patagonia National Park, Chili

Vanwege de dirt roads en wisselingen in het weer is 4x4 wielaandrijving belangrijk.

Vrouw drinkt koffie bij het raam in Puerto Natales, Chili

Maps.Me en iOverlander zijn onmisbare apps voor je roadtrip door Patagonië.

Onmisbare apps voor je roadtrip door Patagonië

Maps.Me

Het is essentieel om een offline kaart gedownload te hebben. Ik gebruikte hiervoor de gratis app Maps.Me. Vooraf kun je bij een wifi punt de kaarten downloaden van de gebieden die je bezoekt. Bovendien is het een hele belangrijke app om reistijd mee te meten.

iOverlander

Een andere onmisbare app voor je reis door Patagonië is iOverlander. Hierin vind je slaapplekken en restaurants, maar belangrijker nog: in deze app delen reizigers recente ervaringen met bijvoorbeeld tankstations. Zo kun je vooraf controleren of iemand iets geschreven heeft over of er überhaupt benzine of diesel te krijgen is en weet je of je naar een andere oplossing moet zoeken.

AllTrails

Iets minder essentieel dan de andere twee, maar wel erg handig. In de app AllTrails vind je alle wandelingen in de buurt. Super fijn als je wilt zien welke hikes er in de buurt te maken zijn, wat de moeilijkheidsgraad is en of je bijzondere uitrusting nodig hebt.

Uitzicht op zonsopgang vanuit het autoraam, Patagonië

Vroeg vertrekken levert soms magische plaatjes op.

De ultieme reisroute voor Patagonië

Wij - Rob en ik - zijn ons Patagonië avontuur gestart in Punta Arenas, maar hebben van daaruit de bus genomen naar Puerto Natales. Dit omdat we een reservering hadden voor de W-trek - een vijfdaagse wandeling in park Torres del Paine - en we het zodoende zonde vonden om een huurauto al die tijd stil te laten staan. Met ASV Rent a Car konden we afspreken dat ze onze huurauto tegen een meerprijs naar ons hostel in Puerto Natales brachten. Vanaf dat punt hebben we alles met de huurauto gedaan. Huur je jouw auto bij een andere partij, of ga je geen meerdaagse trekking doen? Dan kun je de reisroute natuurlijk prima met huurauto starten vanuit Punta Arenas. Achter de plaatsnamen hieronder staat CL of AR, daaraan kun je zien of de plaats in Chili of in Argentinië ligt.

 

Tip: bij de meeste accommodaties in Patagonië is het geen probleem, maar let er bij het boeken van accommodaties voor de zekerheid op dat er ook (gratis) parkeergelegenheid is voor je huurauto.

Punta Arenas (CL)

+/- 1 (doorreis)dag

Vanuit Santiago verzorgt JetSmart vluchten naar Punta Arenas. Hou je ogen onderweg van het vliegveld naar het centrum goed open voor walvissen! Punta Arenas is gelegen in het zuiden van Patagonië en is het startpunt van deze reisroute. Op zondag is het hier uitermate rustig, maar op andere dagen is het centrum vrij levendig en de waterkant leuk om even naartoe te wandelen. Tips voor lekkere koffie in Punta Arenas zijn Wake-up en Elena Pan y Café (ook fijn voor take-away en dichtbij de bushalte). Voor lekkere hamburgers en een goed speciaalbiertje ben je aan het juiste adres bij Birra. En schuif even aan de bar bij Kioska Roca voor de beroemdste broodjes van de streek en een leuke ervaring tussen de locals.

 

Tip: ben je van plan om de W-trek of het O-circuit te gaan lopen in Torres del Paine en zelf eten mee te nemen? Dan is Punta Arenas een goede plek om alvast wat boodschappen te doen. Probeer je lijstje voor Puerto Natales te beperken tot de hoognodige (vers)producten, want daar kan het erg druk worden in de Unimarc.

Vrouw met backpack op de rug steekt beide armen in de lucht, Torres del Paine

De W-trek of het O-circuit zijn de belangrijkste redenen waar reizigers voor naar Puerto Natales komen.

Zonsopgang op Las Torres in Torres del Paine, Patagonië

Las Torres zijn het visitekaartje van nationaal park Torres del Paine.

Puerto Natales (CL)

+/- 5 hele dagen

Puerto Natales is behalve een gezellig dorpje ook de uitvalsbasis voor de W-trek en het O-circuit. Dit zijn vijf- en achtdaagse trekkingen in Chili’s populairste nationale park: Torres del Paine. Je kunt Torres del Paine ook goed met een dagtour bezoeken, de bus er naartoe nemen of een auto huren voor één dag. Dit laatste maken hostels soms mogelijk. De duur van je verblijf is dus ook sterk afhankelijk van wat je hier wil doen. Wij huurden een auto voor één dag bij Puma Hostel om alvast de smaak te proeven voordat we begonnen aan de vijfdaagse W-trek. Wie terugkomt uit het park en zichzelf graag wil verwennen op lekkers kan zijn geluk op met heerlijke koffietjes en taartjes bij Kau Hostel aan de waterkant of met een delicioso burger bij restaurant Wild.

 

Tip: de meeste hostels in Puerto Natales maken het mogelijk om spullen die je niet nodig hebt achter te laten tijdens de W-trek of het O-circuit. Informeer hier van tevoren naar bij je hostel en zorg dat je een afsluitbare tas - bijvoorbeeld een flight pack - met slot bij je hebt waar je je spullen veilig in kunt doen.

De voorkant van de Perito Moreno gletsjer is lokaal tot wel 70 meter hoog.

El Calafate (AR)

+/- 1 hele dag

We vervolgen de reis naar El Calafate, de uitvalsbasis voor de beroemde Perito Moreno gletsjer. Let op: het is wat verwarrend, maar je moet voor het bezoeken van deze gletsjer dus niet in het gelijknamige dorpje zijn. De Perito Moreno gletsjer is onderdeel van nationaal park Los Glaciares en zou als één van de weinige gletsjers ter wereld momenteel niet onderhevig zijn aan krimp. Reusachtig is hij in elk geval. De voorkant bereikt lokaal een hoogte tot wel 70 meter en op zijn breedste punt tikt de Perito Moreno gletsjer maar liefst vijf kilometer aan. Iets dat ik nog steeds erg moeilijk voor te stellen vindt. Je kunt onder begeleiding wandelingen maken over de gletsjer en er gaan boottochten. Maar ook vanaf de vele boardwalks krijg je een indrukwekkend beeld op de enorme ijskap.

Bij Perito Moreno gletsjer zijn twee parkeerplaatsen. Daartussen rijdt een shuttle bus die je gratis van beneden naar boven brengt en andersom. Ook zijn er twee restaurants. Die zijn bovenal erg prijzig en verwacht geen bijzondere kwaliteit, maar het is wel lekker om je tussendoor even op te warmen.

 

Tips: bestel je toegangskaarten vooraf via de website en ga vroeg in de ochtend of in de loop van de middag om druktes te omzeilen. Het is ook mogelijk om een ticket t.w.v. twee bezoeken te kopen. Je tweede bezoek is dan voor de helft van de prijs. Dit doen reizigers bijvoorbeeld als ze meer kans willen op goed weer of voor het maken van foto’s.

Auto geparkeerd langs de weg in het ochtendlicht van El Chaltén, Patagonië

Net buiten El Chaltén is een fantastische plek om de zonsopgang en zonsondergang te bekijken.

Bij Banneton Bakery bestel je altijd meer cinnamon buns en empanadas dan vooraf gepland.

El Chaltén (AR)

+/- 5 hele dagen

Het afgelegen El Chaltén ligt aan de voet van de beroemde berg Fitz Roy, dat door Argentinië gepromoot wordt als een soort tweede Torres del Paine - dat in Chili ligt - en op het logo van het outdoormerk Patagonia prijkt. Je bereikt dit plaatsje via route 40 en daarna route 23. Vanuit dit niet al te grote dorp starten een hoop mooie wandelingen naar bergtoppen en gletsjermeren in de omgeving. Ook vind je er legio leuke cafés, bars en restaurants. Mijn favoriete bakkerij in El Chalten is Banneton Bakery, waar je sowieso meer cinnamon buns en empanadas bestelt dan je vooraf zou willen. Voor lekkere biertjes en ook heerlijke empanadas zoek je een plekje bij La Cervecería. Liefhebbers van vlees stillen hun honger bij The Asadores (geweldig 5-gangen menu voor zo’n 35 dollar) en vegetariërs bij Curcuma.

Wandelingen die je niet mag missen zijn Laguna de los Tres, La Laguna, Mirador Los Condores en Mirador Las Aguilas. De watervallen bij Chorillo del Salto zijn ook de moeite van een bezoek waard.

Een aantal van de eeuwenoude afdrukken van mensenhanden bij het door UNESCO opgenomen Cueva de los Manos.

Perito Moreno (dorp, AR)

+/- 1 (doorreis)dag

We reizen door naar het dorpje Perito Moreno, dat dus ver bij de gelijknamige gletsjer vandaan ligt. Onderweg kun je eventueel stoppen bij Cueva de los Manos, een UNESCO site waar in een grot handafdrukken tot wel 4000 jaar oud te bewonderen zijn. Deze gerenommeerde plek heeft de mensen hier veel geleerd over het leven van vroeger. Tussen de handen zijn ook tekeningen van guanaco’s en jagers te zien. Je kunt deze plek vandaag de dag alleen nog met een tour bezoeken, omdat er jammer genoeg mensen zijn geweest die het nodig vonden om krassen door de historische tekeningen te zetten. De gedreven gidsen doen hun uiterste best om je in hun beste Engels mee te nemen in het boeiende verhaal over de mensen die hier leefden.

Het dorp Perito Moreno zelf is weinig noemenswaardig. Het is vooral een tussenstop voor een overnachting, voordat we verdergaan naar Patagonia National Park. 

 

Tip: neem vanuit Perito Moreno de adembenemende route 41 naar Patagonia National Park en de grensovergang naar Chili. Patagonia National Park is een relatief nieuw park, daardoor is het er nog vrij rustig. De enige voorwaarde voor het rijden van deze route is tijd, want de kwaliteit van de weg is niet om over naar huis te schrijven. Maar de omgeving staat garant voor een onvergetelijke ervaring. En de grensovergang naar Chili (Entrada Baker) trouwens ook.

Bijzonder slapen doe je in een dome onder de sterrenhemel aan de Carretera Austral.

Aan de Carretera Austral vind je de Cascadas Escondidas, dat ‘verborgen watervallen’ betekent.

Carretera Austral (CL)

+/- 5 hele dagen

Carretera Austral is een andere benaming voor route 7 in Chili, die loopt van Puerto Montt naar Villa O’Higgins. Er wordt al heel wat jaren gewerkt aan het asfalteren van de complete route om hem aantrekkelijker en beter begaanbaar te maken voor reizigers. Maar dat de Carretera Austral tot op heden nog altijd gedeeltelijk een dirt road is, heeft ook zo zijn charme. Langs de geweldige route, die je wat zou kunnen vergelijken met de Icefields Parkway in Canada, zijn talloze adembenemende wandelingen naar gletsjes en watervallen te maken, liggen bruisende stadjes en verlaten dorpjes en liegen de uitzichten onderweg er ook niet om. Deze route wordt vooral veel bezocht door reizigers met een huurauto, maar ook liftende reizigers hebben ondertussen hun weg hier naartoe gevonden. Bereid je dus voor op de nodige duimpjes omhoog als je hier een vierwieler mee naartoe brengt. Om de gehele Carretera Austral af te leggen, moet een aantal fjorden worden overgestoken met een veerboot. Maar in deze reisroute leggen we het stuk van Puerto Guadal tot aan Chaitén af. Daarvoor hoef je geen veerboot te nemen. In een ander artikel ga ik uitgebreider in op plaatsen en bezienswaardigheden langs de Carretera Austral die je niet wilt missen.

 

Belangrijk: de reistijd op de Carretera Austral kan soms flink oplopen. Denk aan slechte stukken, wegwerkzaamheden - er wordt nog altijd geasfalteerd - en slecht weer. Reken daarom altijd ruim de tijd voor je reis. Op de website van Ruta de los Parques vind je een super handige kaart met geschatte reistijden. Op die website is sowieso heel veel meer handige informatie te vinden voor je reis door Patagonië. De reistijden rond de Carretera Austral lijken soms misschien erg royaal voor de toch korte stukken, maar geloof me as ik zeg dat dat erg kan tegenvallen. And it’s better to be safe than sorry.

 

Tip: Optioneel is een detour via route 240 en X-50 net boven Coyhaique. Je komt dan o.a. langs Cascada Virgen, een prachtige waterval langs de weg. Na zo’n 50 kilometer komt de weg weer samen met de Carretera Austral.

Uitzicht op de Río Futaleufú en een aantal rafts van Bochinche Expeditions, Patagonië

Raften in Futaleufú is niet alleen bijzonder vanwege de ervaring, de uitzichten zijn ook buitengewoon.

Futaleufú (CL)

+/- 1 hele dag

Na Chaitén vervolgt de route zich naar Futaleufú, waar de avonturiers onder ons een bijzondere ervaring opwacht. Zo leerde ik dat de Río Futaleufú wereldwijd tot de top drie rivieren behoort om te raften. Ik was nog even zo naïef om te denken dat dit een stukje voor beginners was, maar niets is minder waar. Ook de profs zouden hier worden uitgedaagd. Neem niet weg, de jongens van Bochinche Expeditions tillen raften (voor beginners) naar een compleet nieuw level en stellen alles in het werk om je een onvergetelijke ervaring te bieden, als ook jouw veiligheid te waarborgen. Behalve een ervaren gids die je duidelijke aanwijzingen geeft en ondersteunt, gaat er een getraind veiligheidsteam mee de rivier op in kayaks en op catarafts om vliegensvlug in te grijpen als het even niet volgens plan gaat. Als je van een beetje reuring houdt, hoort deze activiteit zeker op jouw lijst.


Rada Tilly (AR)

+/- 1 (doorreis)dag

Nadat route 40 urenlang als een lint onder je doorgetrokken is, bereik je Rada Tilly. Dit tranquilo kustplaatsje in het oosten van Argentinië is misschien wel het meest welvarend van het land. Alles is hier breed opgezet: de straten, huizen en ook het strand. Roots Backpackers is een leuke plek om de nacht door te brengen. Controleer wel even vooraf de beschikbaarheid, want ze hebben maar één tweepersoonskamer en verder alleen gedeelde slaapzalen. Net voor zonsondergang kleurt het strand prachtig roze. Dat is dan ook het uitgelezen moment voor een wandeling naar Patagonia Brew, een strandtent met onberispelijk panoramisch uitzicht. En dat ze ook nog eens heerlijke burgers serveren is een hele fijne bijkomstigheid en bovendien de beste beloning na een dag in de auto.

Gordeldier in de buurt van Río Gallegos, Patagonië

Hou onderweg je ogen open voor gordeldieren (armadillo’s).

Guanaco’s springen regelmatig over het hek dat werd neergezet om hen van de weg af te houden.

Río Gallegos (AR)

+/- 1 (doorreis)dag

Hier kan ik kort over zijn: overnachten en weer door. Río Gallegos is geen uitmuntende bestemming, maar wel een hele welkome stop voor het bijvullen van je benzinetank en een goede nachtrust - bijvoorbeeld bij familiehotel Laguna Azul. Hou je ogen onderweg open voor gordeldieren en nog meer guanaco’s langs de weg.

Uitzicht op Ushuaia na een winterse bui, Patagonië

Uitzicht op Ushuaia na een winterse bui.

Een jonge gaucho tijdens een competitie in Ushuaia, Patagonië

In Argentinië worden gaucho competities georganiseerd.

Ushuaia (Tierra del Fuego, AR)

+/- 5 hele dagen

We leggen de laatste etappe af naar, zo claimen ze hier, de zuidelijkste stad ter wereld. Dat er nog een zuidelijkere plaats is dan Ushuaia, namelijk het Chileense Puerto Williams dat aan de overkant van het water ligt, negeren de Argentijnen voor het gemak. Dat telt volgens hen niet, want Puerto Williams wordt slechts een gedeelte van het jaar bewoond - en wel in de zomer. Wie ook met de eer strijkt, het is uitzonderlijk om te ervaren dat er gevoelsmatig zo ver van de bewoonde wereld nog een leven mogelijk is. Ushuaia is op zichzelf een leuke stad om te ontdekken met fraaie bars en koffietentjes. Ga paardrijden aan het einde van de wereld, bezoek nationaal park Tierra del Fuego, woon een gaucho competitie, dompel je een dagje onder in een luxe spa of ga hiken door weer een hoop indrukwekkend mooie natuur. Kortom: je hoeft je hier wederom niet te vervelen.

 

Tip: om in Vuurland (Tierra del Fuego) te komen moet je eerst de grens van Argentinië naar Chili en daarna het water bij de Straat Magellaan oversteken met de veerboot. De ferry - van Punta Delgada naar Bahía Azul - gaat twee keer per dag en de vaartijd is ongeveer 30 minuten. Check voor de zekerheid altijd en op tijd de actuele vertrektijden en overige informatie. Voor deze oversteek hoef je niet te reserveren.

Het vlakke Porvenir is een groot contrast met het bergachtige Tierra del Fuego.

Porvenir (CL)

+/- 1 (doorreis)dag

De roadtrip door Patagonië komt bijna tot een einde. Vanuit Ushuaia reizen we door naar Porvenir, dat in geen opzicht meer lijkt op het bergachtige landschap van Tierra del Fuego. Porvenir is daarentegen vlak, stil en kleinschalig, maar charmant in zijn eenvoud. Het lokale leven proef je het best in het alledaagse. Maak een wandeling door de straten, ga boodschappen doen bij de supermarkt en schuif aan bij een plaatselijke bar of restaurant, waar de jonge generatie werkgelegenheid en vertier zoekt. In Porvenir vind je karakteristieke afbeeldingen van maskers, die toebehoren aan de inheemse stammen die hier vroeger leefden. Aan de overkant van van Porvenir, aan de andere kant van het water, is een uitzichtpunt en vind je onder meer veel interessante informatie over deze inheemse stammen en hun gebruiken. Je kunt dit uitzichtpunt gemakkelijk bereiken met de auto door om het water heen te rijden.

De veerboot van Porvenir naar Punta Arenas.

Punta Arenas (CL)

+/- 1 (doorreis)dag

Vanuit Porvenir brengt de veerboot je met een tas vol herinneringen terug naar Punta Arenas, het start- en eindpunt van deze reisroute. Vanuit de luchthaven van Punta Arenas verzorgt JetSmart vluchten naar Santiago.

 

Tip: de veerboot van Porvenir naar Punta Arenas gaat van dinsdag t/m zondag en heeft een vaartijd van zo’n 140 minuten. Tickets kun je vooraf reserveren via de website. Een uur voor vertrek moet je bij de terminal aanwezig zijn. Check vooraf altijd en op tijd de actuele informatie.

Esmée Franken

Ik ben Esmée Franken - fotograaf en het gezicht achter Wander to Wonder. Eén van mijn favoriete bezigheden is het maken van prikkelende reisreportages. Voor mezelf, maar ook voor uiteenlopende opdrachtgevers zoals Transavia, Flair en Santé. Met behulp van beeld en tekst probeer ik een gedegen basis te leggen voor iedere bestemming, opdrachtgever en de meer avontuurlijke reiziger.

https://www.wandertowonder.nl
Vorige
Vorige

6x onmisbare tips + gadgets voor fotografie op reis

Volgende
Volgende

Geldzaken in Patagonië: 5 tips voor je vertrek